Kapcsolatok

Mindenki másképp szeret – de honnan tudom, hogy ő szeret-e?

Te tudod hogyan szeretsz? És ő? Derítsd ki, hogy mire érdemes odafigyelned!

Szeret? Nem szeret? Nem mindig egyszerű a válasz, de kiderítheted, ha figyelsz az érzéseidre, és ki is mondod, mutatod azokat.

Hát, igazából azt, hogy mit érez egy másik ember, csak ő tudja. Jó esetben közli vagy jelzi valamilyen módon. Az viszont már rajtad is múlik, hogy megérted-e ezeket a jelzéseket, közléseket, és elegendőek-e ahhoz, hogy érezd: szeret. Ha érzed, mert olyan jelzéseket ad, amik neked a szerelmet fejezik ki, akkor van esély arra, hogy egymásra tudtok hangolódni, és azt adhatjátok meg egymásnak, amire a másik vágyik.

Azok a jelek… meg az értelmezésük…

Ha nem kapsz tőle olyan jeleket, amikből arra következtethetsz, hogy szeret, ne keseredj el: lehet, hogy csak arról van szó, hogy másképp értelmezi a szerelmet. Például gondoskodással tudja kifejezni, hogy törődik veled, és fontos vagy neki, ezért figyel arra, hogy jól érezd magad, ha vele vagy. Persze előfordulhat, hogy te inkább azt várnád, hogy aki beléd szerelmes, az lángoljon, mondja el naponta sokszor, hogy számára csak te vagy a fontos. De ha tőle idegen ez a szenvedélyesség és az, hogy ilyeneket mondjon, akkor hiába próbál a kedvedben járni, lehet, hogy neked mégis hiányozni fog valami a kapcsolatotokból, esetleg még azt is gondolhatod, hogy nem szeret igazán.

Jó, ha tudod, mire van szükséged

Ha meg tudod fogalmazni, hogy mit jelent számodra az, hogy valaki szeret, és ennek milyen jeleit, megnyilvánulásait várod el tőle, akkor két választásod van. Megteheted, hogy csak olyan lehetséges partner kezdeményezését fogadod el, aki úgy fejezi ki a tetszését, ahogy az neked jól esik. Például ha te örülnél, ha szépeket mondana neked, de ő nem tudja így kimutatni az érzelmeit, akkor dönthetsz úgy, hogy inkább ne is próbálkozzatok együtt. De választhatod azt is, hogy valamilyen módon jelzed, hogy mire vágysz. Például elmondod vagy valahogy máshogy fejezed ki, hogy milyen jólesik neked, ha valaki dicsér. Ha neked az esik jól, hogy kényeztetnek, akkor lehet, hogy nem érdemes olyan valakivel kezdeményezned ‒ vagy elfogadnod olyan valaki kezdeményezését ‒, aki csak magával törődik.

Ismered az igényeidet? Tudod jelezni őket?

De tetszhet valaki annyira, érezheted a szerelmét olyan biztosnak, hogy bízol benne, hogy észre fogja venni, hogy neked mire van szükséged. Ha az egyenrangú kapcsolatokat szereted, és csak abban érzed magad jól, akkor nem biztos, hogy jól jársz egy olyan emberrel, akinek az jelenti a szeretetet, ha a partnere mesterként tiszteli. Ugyanakkor dönthetsz úgy is, hogy ezért az emberért mindent vállalnál, olyasmit is, amit más embertől biztos, hogy nem viselnél el. Ha igyekszel átgondolni, hogy mit miért csinálsz/választasz/vállalsz, akkor könnyebb azt is jelezned a másik felé, hogy milyen igényeid vannak, és felmérni, hogy azokat vajon teljesíti-e.

Segít, ha beszéltek az érzéseitekről

Ez a sok feltételes mód a fenti bekezdésben mind arra utal, hogy egy párkapcsolat kialakulásában és megerősödésében szükség van arra, hogy mindketten jelezzétek egymásnak akár szóban, akár másképp, hogy mit éreztek. Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd meg! Lehet, hogy ez elsőre kínosnak tűnik. Mégis, ha érezted már, hogy milyen rossz érzés, ha valaki csak találgatja, hogy mire gondolsz, de nem jön rá igazából, akkor azt is feltételezheted, hogy ettől más is csalódott lesz. Ha te örülsz a bókoknak, akkor nem árt, ha ezt tudja is rólad az, akitől a bókokat várod. Ha pedig nemcsak arra figyelsz, hogy neked mi esne jól, hanem arra is, hogy észrevedd, esetleg megkérdezd, hogy ő mire vágyik, akkor már jó úton jártok afelé, hogy közel kerüljetek egymáshoz. 

Így előzhetitek meg a félreértéseket

Csomó félreértést megakadályozhat, ha beszélsz a saját érzéseidről, vágyaidról, ha kimutatod, hogy érdekel, amit a másik gondol. Azt azért még érdemes tudni, hogy ami neked egyértelmű – például megfogtad a kezét, és neked világos, hogy ezzel azt jelezted, hogy hozzá tartozol ‒, az nem biztos, hogy a számára is ugyanazt jelenti. Ha úgy veszed észre, hogy félreérti vagy másképp értelmezi a szavaidat, jelzéseidet, akkor érdemes korrigálni, tisztázni a helyzetet. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan az érzéseiteket kell boncolgatni és mindent megmagyarázni. De ha sok benned a bizonytalanság, az megkeserítheti az egyébként jól alakuló kapcsolatot is.

Ha már közel vagytok ahhoz, hogy összejöjjetek, és csak arra vársz, hogy rád írjon vagy felhívjon ‒ mert úgy gondolod, ezzel jelezheti, hogy neki is fontos vagy ‒, viszont az ő fejében az van, hogy már mindent megbeszéltetek, nem kell külön keresnie, akkor simán elmaradhat az első randitok. Tehetsz érte, hogy ne így legyen.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen