Vélemény

Semmi sem tart örökké – se a jó, se a rossz dolgok

Gondolatok a mindennapi dolgok mulandóságáról.

A mindennapi dolgok mulandósága.” Az ember görcsölhet ezen a gondolaton, mert vannak bizonyos dolgok az életben, amelyekhez ragaszkodunk. Másrészt viszont pont ezt a mondást emlegetik azért, hogy valaki megnyugvást találjon egy adott helyzetben. Mindenki volt már a történet egyik vagy másik oldalán, esetleg mindkettőn, de mint mindig, most is igaz, hogy az ember a saját bőrén tanul igazán. És a tanulság az, hogy meg kell tanulni elengedni.

A dolgok nagy része nem úgy működik, ahogy azt az egyén szeretné irányítani. Mindenki a legjobb belátása szerint mozog a világban. Lehet, hogy nem minden egyezik a terveinkkel, vágyainkkal, ezért megtörténhet, hogy egyáltalán nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szerettük volna. Bár ez a gondolat is félelmetes, hisz természetesen mindenki úgy gondolja, hogy az lenne a legjobb. Akármilyen nehéz, valahogy ezt az egyetemes igazságot is el kell fogadnunk.

Persze azért van beleszólásunk a környezetünk történéseibe, és a hangunkat kell is használnunk, ám ha mégsem minden a terv szerint alakul, tudnunk kell elfogadni, hogy az élet megy tovább.

Meg lehet tanulni az elengedést is?

Hisz az élet nem áll meg senkiért. Ennek az előnyeit és a hátrányait is megtapasztalhatjuk. Az előnye az, hogy történjék bármi, az ember rá van kényszerítve, hogy haladjon, a jobb lábat a bal után téve, ahogy a nap felkel. Viszont hátrány is, mivel az ember ragaszkodó természetű, és ha valami most az egyszer végre pont jó, akkor nem akarja figyelembe venni a mondást, amiből az elején kiindultunk: semmi sem tart örökké.

Persze vannak azért kivételek: szerelemben, barátságban, családban…

Értékelni azt, ami a miénk

Lehet, hogy ezt a mondatot is csak azért találták ki, hogy legyen mivel megmagyarázni, ha a dolgok félrecsúsznak. Vagy lehet, hogy azért létezik, hogy megtanítson minket valamire: értékelni a jelen gondolatait, érzéseit, ha épp jók, és akkor is, ha nem annyira pozitívak. Összeszedni őket, tanulni belőlük, és többnek lenni általuk. Hisz az egyetlen dolog, amit kontrollálni tudunk, az saját magunk. Nem a történések, és nem is más emberek.

Csesznok Flóra (18 éves)

Kiemelt kép innen