Lélek

Miben és hogyan segíthet az iskolapszichológus?

Bármilyen problémával fordulhatsz hozzá: bullying, szerelem, tanulási nehézségek, otthoni konfliktusok... Az iskolapszichológus tudni fogja, hogyan segítsen.

Iskolapszichológushoz bármilyen problémával fordulhatsz, legyen az tanulási vagy egyéb, az iskolában megélt nehézség, a kortársakkal való kapcsolati problémák, szerelem, betegség, szülők válása, bántalmazás stb. Ha úgy érzed, szükséged lenne a segítségére, te magad is felkeresheted, de tanácsolhatják a szüleid vagy a tanáraid is.

Mikor fordulhatsz iskolapszichológushoz? Kinek kell tudnia róla?

Ezek az alkalmak sokszor a tanórák alatt zajlanak, ezért a tanáraidat mindenképp értesíteni kell arról, ha iskolapszichológushoz jársz. Egyrészt velük egyeztetve kell az időpontokat kijelölni, másrészt a tanár igazolja a hiányzásokat.

A szüleid beleegyezésére 16 éves kor alatt van szükség, de ez egyéni elbírálás alá eshet. Otthoni bántalmazás esetén például a szakembereknek a Családsegítőnek is jeleznie kell az esetet. Ha valamilyen hirtelen kialakult helyzetben kell gyors segítség (ilyen lehet például egy pánikroham), akkor szintén nincs szükség szülői beleegyezésre. Egy alkalommal egyedül is felkeresheted a pszichológust. Előfordulhat, hogy olyan jellegű a problémád, hogy a pszichológus szükségesnek látja, hogy továbbirányítson egy másik szakemberhez.

Fel lehet keresni evészavarral? Szexuális erőszakkal? Bántalmazással? Öngyilkos gondolatokkal? Depresszióval?

Igen, de egyik sem igazán az iskolapszichológus szakterülete. Ezekben az esetekben valószínűleg továbbirányít majd például a Pedagógiai Szakszolgálathoz vagy gyermekpszichiátriára, ahol eldöntik, hogy milyen segítségre van szükséged – lehet, hogy terápiát javasolnak. Ha bántalmazás áldozata vagy, esetleg jogsértés történt veled, azt a Gyermekjóléti Szolgálat (családsegítő) felé kell jeleznie a pszichológusnak. Ha egy ilyen információ az iskolapszichológus tudomására jut, 72 órán belül kell jelentenie. 

Köztünk marad, amit mondok, vagy elmondhatja másnak is?

Az iskolapszichológust köti a titoktartás, kivéve ha bántalmazásról van szó, illetve ha olyan információ birtokába jut, amiből arra lehet következtetni, hogy vezélybe sodorhatsz mást vagy önmagadat.

Pontosan mit csinál az iskolapszichológus?

A pszichológus többféle módon segíthet, szakemberenként eltérő, hogy hogyan dolgozik. Végezhet teszteket, felméréseket, amelyek segítik a munkáját, tarthat csoportos foglalkozásokat gyerekeknek, illetve a szülőknek vagy a tanároknak előadásokat is, ha igény van rá. Tarthat órákat (pl. a szexualitásról), a diákokkal vagy a tanárokkal közösen reagálhat a közösség igényeire (pl. bullying-helyzet, konfliktus az osztályban stb.). Akár be is vonhat külsős szakembereket vagy bizonyos szakterületen működő civil szervezeteket (például Yelon, Sulinyugi stb.).

Mi történik az iskolapszichológusnál? Terápiát tart?

Az iskolapszichológus felméri a helyzetet (beszélgetéssel, játékkal, tesztekkel); elbeszélget a pedagógussal, a szülővel; szorongásoldó, támogató egyéni alkalmakon nyújt segítséget, de terápiát nem tarthat (eszközei sincsenek hozzá), azt a Pedagógiai Szakszolgálat végzi, ahová az iskolapszichológus is küldheti a gyerekeket.

Írásban meg lehet keresni az iskolapszichológust? 

Igen, bármilyen formában meg lehet keresni az iskolapszichológust. 3 féle igénylőpapíron lehet felvenni vele a kapcsolatot: kérheti a diák, a tanár és a szülő.

Hová lehet fordulni, ha nincs iskolapszichológus az iskolában/nem elérhető/hosszú a várólista stb.?

Ha nincs iskolapszichológus, vagy nem elérhető, esetleg hosszú a várólista, akkor fel lehet keresni az iskolai szociális segítőt. Minden iskola foglalkoztat ilyen szakembert, aki segít eldönteni, hogy az adott problémával hová küldje tovább a hozzá forduló diákot. A területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálathoz is lehet fordulni, ahol szintén segíthetnek.

Ki az iskolai szociális segítő? 

Külsős szakember, általában szociális munkás, nem (feltétlenül) pszichológus. A jogszabályok szerint egyéni, csoportos és közösségi szociális munkát végez, valamint gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat lát el. Ez azt jelenti, hogy az iskolapszichológussal együttműködve, egymás munkáját támogatva segítik az iskola diákjait. Több iskolában is dolgozik, ezért érdemes az adott iskolában megkérdezni, hogy az iskolai szociális segítő mikor, milyen rendszeres heti időpontokban fogadja személyesen a hozzá fordulókat.

Csak ahhoz az iskolapszichológushoz mehetek, ahová iskolába járok? Mi van akkor, ha már járok hozzá, de időközben elballagok? Találkozhatunk még?

Hivatalosan az iskolába járó gyerekekkel, az ő szüleikkel és az iskola tanáraival foglalkozik az iskolapszichológus. Iskolapszichológusként nem tarthatja tovább a kapcsolatot veled, ha nem vagy már az iskola diákja.

Kiemelt kép: Matt Chinworth