Szex

A nagy óvszerkérdés: igaz vagy hamis?

Ne hagyd, hogy elbizonytalanítsanak az óvszerrel kapcsolatos tévhitek és félinformációk: járj utána, mi igaz ezekből!

1. Óvszert venni gáz.

Hamis. Bár néha tényleg kínos lehet, ha, mondjuk, egy nem túl halk vagy kedves gyógyszertárostól kell kérni az óvszert. Szerencsére viszont ma már vannak nagyobb önkiszolgáló drogériák, önkiszolgáló pénztárakkal működő áruházak és online webshopok is: ezekben egyrészt nyugodtan megismerkedhetsz a kínálattal és az egyes típusokkal, másrészt ha nem szeretnéd, senki nem fogja megtudni, mit vásároltál.

Szóval bedobni egy óvszert az igazi vagy virtuális kosaradba nem gáz. Ami viszont igen:

  • Ha nem is érdekel az óvszer, mert azt gondolod, a lány így is biztosan bele fog menni a szexbe, vagy ha te csak óvszer nélkül szereted… Ebből lehetnek elég kínos helyzetek.
  • Ha nincs nálad óvszer, amikor kéne… Az gáz.
  • Az éjszaka közepén megpróbálni óvszert szerezni valahonnan… Ez néha elég reménytelen.
  • Megpróbálni meggyőzni a másikat, hogy szexeljen veled óvszer nélkül… Ez nem oké. Ha használtok óvszert, a partnered is átadhatja magát az örömnek, mivel nem kell aggódnia.

Ha mindig tartasz magadnál óvszert, és azt tudod is használni (akár fiú vagy, akár lány, hiszen így az óvszer hiánya biztosan nem lehet akadály) – ez viszont már elég menő!

2. Ha szereted a másikat, és bízol benne, nem kell óvszer.

Hamis. A szerelem és a bizalom nagyon jó dolog, de sajnos a nem várt terhességgel és a nemi betegségekkel szemben más nem nyújt biztonságot, csak a védekezés! Ha tudtok bízni egymásban, azt nem fogja „tönkretenni” az óvszer, ha pedig ez nem az a kapcsolat, vagy még nem tart ott, még inkább indokolt a használata. Lehet, hogy elsők vagytok egymásnak, lehet, hogy voltatok már szűrésen, lehet, hogy nem váltogatjátok a partnereiteket – az viszont biztos, hogy rengeteg olyan nemi úton elkapható betegség van, amit tünetmentesen is hordozhat és továbbadhat az ember. Az is biztos, hogy vannak olyan helyzetek, amik növelhetik a megfertőződés veszélyét (legyengült immunrendszer, stressz, borotválkozás során szerzett apró sérülés stb.). Az óvszerhasználattal ezeket a kockázatokat minimálisra csökkentheted, miközben a felhelyezése az előjáték részévé válhat.

3. Ne félj, majd vigyázok! – A megszakított közösülés elég védelmet ad.

Hamis. Szerencsére emberek vagyunk, és nem gépek. Ezért még ha valaki nagyon jól meg is ismerte a testét és a működését, akkor is előfordulhat, hogy az valamilyen hatás (pl. egy új érintés, illat vagy zavaró tényező, fáradtság, stressz, betegség stb.) miatt nem úgy reagál, ahogy „szokott”. Vagyis soha senki nem tud garantáltan felelősséget vállalni azért, hogy szex közben időben abba fogja tudni hagyni a szeretkezést. Ráadásul egész addig mindkettőtöknek arra kell figyelnie, hogy ne történjen baleset, így esélyetek sincs átadni magatokat az élménynek.

De igazából ez a kisebbik baj, és 2 nagyobb is van. Az egyik az, hogy a szexuális izgalommal a fiúknál megjelenik az előváladék, amiben már van spermium, vagyis teherbe lehet esni tőle. A másik, hogy a bár a teherbe esés veszélye nagy gyakorlattal talán csökkenthető valamelyest ezzel a módszerrel, a nemi betegségek ellen azonban egyáltalán nem véd. Vigyázzatok egymásra inkább óvszerrel, az a biztos.

4. A fogamzásgátlás a lányok dolga.

Hamis. Az a helyzet, hogy a gyerekhez ketten kellenek, vagyis legalább annyira a fiú felelőssége is egy esetleges terhesség, mint a lányé. A szexben részt vevő fiú akkor is a gyerek apja, ha nem állt szándékában gyereket nemzeni. Ha még nem állsz készen arra, hogy szülővé válj, akkor ne bízd ezt a véletlenre, védekezz a teherbe esés ellen.

Ha a lány más módon védekezik a terhesség ellen (pl. fogamzásgátló tablettát szed), a nemi betegségeket akkor is csak óvszerrel tudjátok nagy biztonsággal elkerülni. Így ha óvszer nélkül szexeltek, mindketten az egészségeteket kockáztatjátok. Szóval mindkettőtök érdeke, hogy vigyázzatok magatokra ‒ és egymásra.

5. Óvszerrel szeretkezni olyan, mint zokniban fürdeni.

Hamis. Zokniban fürdeni valóban nem hangzik egy nagy kalandnak, de nem is lehet nemi betegséget elkapni közben. Az óvszer használatával nemcsak megvédhetitek magatokat és a partnereteket, de a terhesség és fertőzés miatti félelem sem rontja el az együttlétet – azaz nagyobb eséllyel juttok mindketten jó élményhez.

Az első ‒ az ókori Egyiptomból származó ‒ óvszerek állati bőrből (tulok-, kígyó-, birka- és disznóbőrből, valamint macskahólyagból) készültek, amik tényleg elég kellemetlenek lehettek. Szerencsére ma már nagyon sokféle, 0,02–0,03 mm vastag, könnyen felhelyezhető óvszer kapható. Ezek használatával nem kell lemondanod a szexuális élvezetről, miközben felelősséget vállalsz magadért és a partneredért is.

Nagy Viktória

Kiemelt kép innen