Szex

A hormonális fogamzásgátlás: tabletták és méhen belüli eszközök

A hormonális fogamzásgátlás ma már nagyon biztonságos – nőgyógyász segít kiválasztani a számodra legmegfelelőbb megoldást.

A hormonális fogamzásgátlás a leghatékonyabb módszer a terhesség megelőzésére ‒ akár tablettáról, akár méhen belüli eszközről van szó.

A fogamzásgátló tabletta

A hormonális fogamzásgátlás lényege, hogy a tartósan szedett gyógyszer segítségével megakadályozza a peteérést. A fogamzásgátló tabletták többsége kombinált fogamzásgátló tabletta, amely a női szervezet két hormonját: a tüszőhormont (ösztrogén), illetve a sárgatesthormont (progreszteron) tartalmazza. Az elmúlt 40 évben ezeknek a készítményeknek a hormontartalma egyre kisebb lett, megbízható fogamzásgátló hatásuk mellett számos előnyös mellékhatásuk is ismertté vált, kedvezőtlen mellékhatásaik pedig megfelelő körültekintéssel nagyrészt kivédhetők. A kombinált fogamzásgátló tabletták elsősorban a peteérést gátolják, emellett csökkentik a spermiumok megtermékenyítő képességét, nehezítik a spermiumok feljutását a hüvelyből a méh és a petevezető felé. 

Kedvező mellékhatások

A kedvező mellékhatások közül kiemelendő a menstruációs vér mennyiségének csökkenése, a menstruáció alatti görcsök megszűnése. A tablettaszedők körében a későbbi életkorban kisebb a petefészekrák és a rosszindulatú méhnyálkahártya-daganat kialakulásának veszélye, illetve ritkábban alakul ki jóindulatú emlőelváltozás és petefészekciszta. 

A tablettaszedés kapcsán jelentkező kedvezőtlen mellékhatások egy része átmeneti, és egészségkárosító hatásuk biztosan kizárható: az első néhány hónapban tapasztalható pecsételő vérezgetés, enyhe mellfeszülés rendszerint magától elmúlik. A tablettához csatolt tájékoztatóban részletes útmutatást találsz a lehetséges mellékhatások jelentkezéséről, a tennivalókról. Ha kérdésed van, vagy aggódsz valami miatt, fordulj nőgyógyászhoz.

Kockázatok

Az egészségkárosító kockázatok közül a legismertebb az érelzáródás (trombózis) veszélye, de a kialakulása akkor valószínűbb, ha a tablettát szedő nő elmúlt 35 éves, dohányzik,  a családban korábban előfordult már trombózis, illetve más betegségek is (cukorbetegség, magas vérnyomás). Meglévő betegségek esetén – mint a korábban említett magas vérnyomás, cukorbetegség, epebetegség ‒ a tabletta szedése fokozott körültekintést igényel, illetve nem javasolható. Ilyen esetekben az orvosoddal, a partnereddel közösen dönthetsz a további tennivalókról, a fogamzásgátlás általad is választható formájáról. Ha bármilyen egyéb, lehetséges szövődményre utaló, szokatlan tüneted (fejfájás, szédülés, visszatérő vérzészavar, mellkasi vagy hasi fájdalom stb.) jelentkezik, fontos, hogy orvoshoz fordulj!

Rendszeres szűrések

Ha nem tapasztalsz semmilyen problémát, akkor az évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a tabletta hosszú időn át biztonsággal alkalmazható, és mivel ezek a korszerű készítmények alacsony hormontartalmúak, arra sincs szükség, hogy szünetet tarts. 

Fontos tudnod, hogy ugyan a tabletta rendszeres szedése megvéd a teherbe eséstől, de nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelét. Ennek kivédésére – különösen alkalmi kapcsolatok esetén ‒ célszerű gumi óvszert is használni. Ezt az eljárást „kettős védekezés” néven a legtöbb európai országban ismerik és alkalmazzák.  

Sárgatesthormon

A fogamzásgátló tabletták között találunk csak sárgatesthormont tartalmazó készítményt, ezt minipillként is szokás emlegetni. Használatát elsősorban szoptatás alatt javasoljuk, illetve olyan esetekben, amikor a kombinált fogamzásgátló tabletták másik összetevője, az ösztrogén valamilyen ok miatt nem ajánlott. 

Esemény utáni tabletta

A hormonális fogamzásgátlás speciális formája az esemény utáni tabletta (hormonális sürgősségi fogamzásgátlás), amelyet a védekezés nélküli együttlét után mihamarabb alkalmaznod kell. 

Méhen belüli eszközök

A méhen belüli eszközök speciális képviselője az a méhen belüli eszköz, amely 3‒5 éven keresztül folyamatos, kis mennyiségű progreszteron kiáramlásával növeli az eszköz megbízhatóságát, csökkenti a gyulladás előfordulását, valamint a menstruációs vérvesztést. Fogamzásgátló hatása az összes módszernél megbízhatóbb.

Amennyiben már van szexuális kapcsolatod, keress fel egy nőgyógyász szakorvost, aki segít a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Dr. Major Tamás szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász

Kiemelt kép innen