Test

Az első (néhány) tamponhasználat ‒ Hogyan állj neki?

Most fogsz először tampont használni? Érthető, ha aggódsz, de meglátod, hamar bele fogsz jönni - olvasd el részletes, lépésről-lépésre útmutatónkat az előkészületekről!

A tampon hasonló nedvszívó anyagokból ‒ pamut- és műselyem szálakból ‒ áll, mint a tisztasági betétek, amelyeket menstruációkor használnak a nők. A gyártásnál a tampont kis hengerré préselik. Így válik alkalmassá  arra, hogy a hüvelybe helyezzük, és a testen belül szívja fel a menstruációs vért. Ennek köszönhetően tényleg „láthatatlan”, így használhatod úszáskor, sportoláskor, amikor a betét zavarna. 

Lépésről lépésre

Lépésről lépésre mutatjuk be, mit, hogyan csinálj az első (néhány) tamponhasználatkor. Ilyen aprólékosan leírva bonyolultnak tűnhet, mert kezdetben sok dologra kell odafigyelni, de hidd el, könnyen megtanulod!

  1. Az első tamponos kalandot időzítsd úgy, hogy higiénikus környezetben, lehetőleg otthon, nyugalomban próbálkozhass. Senki se zavarjon.
  2. A tampon felhelyezése előtt mindig moss kezet, hogy ne juthassanak baktériumok vagy szennyeződés a hüvelyedbe!
  3. Told le a bugyidat!
  4. A tamponok védőfóliáján középen általában van egy kis színes jelzőcsík. Ha ezt letekered róla, le tudod húzni a fólia alsó részét. (Vannak olyan tamponok is, ahol csak el kell fordítani az alsó és felső részt, és így válik el a fólia két része.)
  5. Az egyik kezeddel fogd meg a tampon felső részét, amit még véd a fólia felső darabja. 
  6. Ha úgy érzed, már stabilan fogod az egyik kezeddel – vagyis nem mozog a tampon –, a másik kezeddel vedd le a védőfólia maradék, „sapka” részét! Ezt semmiképp se felejtsd rajta, mielőtt felhelyezed!

Olvas tovább a felhelyezés lépéseiről!

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen.