Test

Hogyan helyezd fel a tampont? – Útmutató lépésről lépésre

A tamponhasználatba könnyű belejönni, de elsőre nehéznek tűnhet - lépésről lépésre útmutatónk segít!

Ha már kibontottad a tampont, és előkészültél, akkor így helyezd fel! 

  1. A behelyezés – főleg az első néhány alkalommal − kényelmesebb úgy, ha a vécé mellett állva az egyik lábadat feltámasztod a vécé ülőkéjére. (Ha eddig csak térdig toltad le a bugyid vagy nadrág van rajtad, ez nehezen fog menni, mert ehhez az egyik lábaddal ki kell bújnod belőle. Ez a lépés később, ha már szereztél gyakorlatot, kihagyható lesz.)
  2. Ne felejts el lélegezni! Vegyél nagy levegőt, és egy sóhajtással ereszd ki. Engedd ellazulni a lenti izmaidat. 
  3.  A tamponnal próbáld megtalálni a hüvelynyílást, és lassan, óvatosan nyomd be a hüvelyedbe. Ne felfelé, inkább kicsit a feneked felé ferdén.
  4. Lélegezz, lazíts.
  5. Ha már a mutatóujjad nagyobb része is bent van a hüvelyedben, akkor valószínű, hogy jó helyen van a tampon. (Ezért is volt fontos a kézmosás!) Nem kell attól tartanod,  hogy a tampon túl mélyre megy és eltűnne benned, mert a méhszáj mindenképpen útját állja. Ha viszont nincs elég mélyen, az kellemetlen érzést okozhat, mert a hüvely bejáratánál a záróizmok ráfeszülhetnek.
  6. Húzd ki az ujjad, és ha nem érzed, hogy a tampon benned van, és a kis fonalat is látod, tehát kilóg a hüvelyedből, akkor minden a legnagyobb rendben!
  7. Öltözz vissza, és moss kezet!
  8. Mosolyogj bele a tükörbe (ha van), mert ügyes voltál! Gratulálok!
Útmutató tamponfelhelyezéshez
Vajda Melinda

Akkor se  csüggedj, ha elsőre nem sikerült. Amikor elérkezettnek látod az időt, próbáld meg újra. Ha többszöri próbálkozás után is fájdalmasnak érzed, vagy sehogy sem jön össze, akkor lehet, hogy a te szűzhártyádon kicsit kisebb a nyílás, vagy olyan formájú, ami nem enged át könnyen egy tampont. Esetleg csak nem sikerült kellőképpen ellazulnod, mert lélekben még nem állsz készen. Ha néhány hónap vagy akár év múlva újra megpróbálod, lehet, hogy már menni fog.

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen