Test

A nőgyógyászati szűrővizsgálat: ahol jobb félni, mint megijedni

A méhnyakrák nem csak az időseket érinti, és ha korán felfedezik, gyógyítható: épp ezért fontos a rendszeres szűrés. Akkor is, ha nincs panaszod.

A méhnyakrák gyógyítható, ha időben kiszűrik, az éves vizsgálat során pedig a többi kérdésedet, problémádat is meg tudod beszélni a nőgyógyásszal.

Hogyan zajlik a méhnyakrákszűrés, és miért fontos?

Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett az orvosod kenetet vesz a méhszáj külső és belső felszínéről. A kenetet az asszisztensnő egy kis üveglapra keni, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyakrák szűrésének jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és az időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható.

A vizsgálat befejezése után lehetőséged van az esetlegesen talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a számodra megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztására. Bármilyen kérdés merül fel benned a vizsgálat kapcsán, tedd fel bátran.

Mikor érdemes sort keríteni rá?

A nőgyógyászati vizsgálatot panaszmentes esetben is indokolt évente egyszer, az orvosod tanácsa alapján esetleg gyakrabban megismételni. A nagy kockázattal járó, komoly betegségek mellett előfordulhat olyan lappangó, kisebb betegséged, ami egy rutinvizsgálat alatt derül ki. Az évenkénti ellenőrző vizsgálatra a legcélszerűbb a menstruációd után néhány nappal jelentkezned, de természetesen ‒ ha panaszod van ‒ bármikor felkeresheted az orvosodat. A szokásos tisztálkodáson kívül speciális teendőd nincs. Ne használj a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést. Panaszok jelentkezése esetén természetesen soron kívül jelentkezz a nőgyógyászodnál! 

Dr. Major Tamás szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász

Kiemelt kép innen