Test

Kérdések az első nőgyógyászati vizsgálat előtt

Minden, amit a nőgyógyászati vizsgálatokról tudni érdemes.

Mit kérdez az orvos? Milyen ruhában menjek a vizsgálatra? Meddig tart? Ki kísérhet el? Minden kérdésre válaszolunk.

Először a nőgyógyásznál

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol elmondhatod a panaszaidat. Kérdéseket tesznek majd fel az utolsó menstruációd időpontjáról, hogy milyen rendszeresek a vérzéseid, az esetleges társuló tünetekről. Mondj el mindent a tüneteidről: a jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről. Egy jól vezetett menzesznaptár alapján biztosan nem okoznak gondot a válaszok.

A szükséges információk

Tudni szeretnének majd a szexuális kapcsolatodról ‒ erre bizonyos betegségek kizárása, illetve a fogamzásgátlási tanácsok miatt van szükség. Az is fontos, hogy az orvos tudjon a családodban korábban előfordult megbetegedésekről, mert befolyásolhatja a kezelést, meghatározhat egyéb szükséges vizsgálatokat. Minden elhangzott információt bizalmasan kezelnek majd, aggodalomra nincs okod. 

A vizsgálat

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. Ehhez egy fülkében deréktól lefelé le kell majd vetkőznöd. A fehérneműt és a nadrágodat le kell venned, ha szoknyát viselsz, a szoknyád és a cipőd rajtad maradhat ‒ válassz ennek megfelelően öltözéket. A vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használnak, ezen kell háton fekve, a térdedet behajlítva elhelyezkedned. Az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzetet megtalálnod. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat.

Mennyire fáj a vizsgálat?

Az eszköz bevezetése lehet, hogy kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érzel majd. Az alkalmazása azért szükséges, hogy a hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használnak, amely közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. A vizsgálat része lehet kenetek levétele, illetve a rákszűrés elvégzése. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász a hüvelybe benyúlva az ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről.

Sok időt vesz igénybe?

Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltitek majd. Ha nem volt még szexuális kapcsolatod, a vizsgálatot ennek megfelelően módosítja az orvosod, de sérüléstől ilyenkor sem kell tartanod. Amennyiben semmilyen kóros eltérést nem találnak, úgy a vizsgálat végén az orvos áttapintja a melleidet. Ha szükségesnek látszik, vagy a panaszaid indokolják, kiegészítő vizsgálatokra is sor kerülhet. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot vagy későbbi vérvételt jelent.

Dr. Major Tamás szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász

Kiemelt kép innen