Szex

Az anális szex is része lehet a szexuális életnek

Minden, amit az anális szex kipróbálása előtt érdemes lehet megtudnod és átgondolnod.

Lehet, hogy izgalmasnak találod, lehet, hogy veszélyesnek, de ahhoz, hogy eldönthesd, számodra melyik, tudj meg róla minél többet.

A Mi a szex? A válasz attól is függ, hogyan értelmezzük a kérdést… című cikkben elolvashatod, hogy ahány ember, annyiféle fogalom él a szexről. Mi a Hintalovon Alapítványnál azzal értünk egyet, hogy mindenkinek az a szex, amit ő maga annak tart. 

Ugyanakkor mielőtt bármibe beleegyeznél, vagy valamivel kapcsolatban a partnered felé jeleznéd, hogy vágysz rá, esetleg el akarod dönteni, hogy mi az, amit te nem akarsz, jó, ha pontos fogalmaid vannak arról, hogy mi mit jelent.  

Anális szex

Az anális szó a latin anus (végbél, fenék) szóból származik. Az anális szex a férfi nemi szerv végbélbe történő behatolását jelenti. 

A végbél környékén nagy számban vannak érzékeny idegvégződések, ezért ez a rész is alkalmas szexuális izgalom felkeltésére. Aki pornófilmben látott anális szexet, úgy vélheti, hogy a szexnek ez a formája épp olyan egyszerűen gyakorolható, mint bármely más változata, és mintha óvszerre sem lenne szükség. Ezekben a filmekben nem látszik viszont, hogy ellentétben a női hüvellyel, a végbél nem nedvesedik, nem termel síkosító anyagot, a fala vékonyabb, mint a hüvelyé, és kevésbé rugalmas. Ahhoz, hogy a behatolás a végbélbe fájdalom- és kockázatmentes legyen, nagy tapasztalat és alapos előkészület szükséges.

Anális szex – de hogyan?

A végbélben a hímvessző találkozása a bélsárral (kaki) elkerülhetetlen. Ugyanakkor a végbél előzetes kimosása nem ajánlatos, mert ez elpusztíthatja a bél természetes baktériumait. A végbél mérsékelt rugalmassága és vékony belső fala miatt a behatoláskor sérülések, repedések keletkezhetnek rajta. Ez egyrészt fájdalmas, és komoly gondokat okozhat székeléskor (kakiláskor), másrészt ezeken a sérüléseken keresztül nagyon könnyen hatolhatnak be a kórokozók. A behatolást végző fél a hímvesszőn lévő esetleges sérüléseken keresztül is megfertőződhet. Az AIDS és más nemi betegségek terjedéséhez nagyban hozzájárul a kellő óvatosság, előkészület és védekezés nélküli anális szex. 

Anális szexnél még fontosabb a megfelelő előjáték, előkészület, mint a szex többi formájánál. Ahhoz, hogy a végbél elég lazán tudjon alkalmazkodni és ne húzódjon össze, ellazultság és biztonságérzet szükséges. Emellett nemcsak a behatoláskor, hanem a szex közben is síkosítóra van szükség ahhoz, hogy a végbél ne sérüljön. 

Anális szex és a szüzesség

Van, aki úgy tekint az anális szexre, mint ami egyszerre teszi lehetővé a szexet és azt, hogy az abban részt vevő lány szűz maradjon. Ugyanakkor a biztonságos anális szex még nagyobb fokú bizalmat, együttműködést és figyelmet kíván, mint például a szeretkezés, a hüvelyi behatolás. Felkészülés, egymásra figyelés, összehangoltság nélkül ez a „fogadó” félnek nagyon kellemetlen élmény is lehet. Óvszer nélkül még nagyon összeszokott párnak sem ajánlott, hiszen ezzel mind a ketten komoly fertőzés kockázatának teszik ki magukat. Mivel anális szex közben a hímvessző vagy az óvszer bélsárral érintkezik, anális szexről hüvelyi szexre váltás közben különösen fontos a tisztálkodás és új óvszer használata!

Csak akkor csináld, ha te is akarod

Hasonlóan a partnerrel folytatott szex valamennyi formájához, az anális szex is csak akkor lehet az abban résztvevők számára élvezetes, ha azt mind a ketten akarják, és szex közben nagyon figyelnek egymás jelzéseire. A tested és a szexualitásod nem arra való, hogy a partnerednek szívességet tegyél vele, és beleegyezz a szexnek ebbe a formájába csak azért, mert a partnered nagyon szeretné. Ha bármilyen ellenérzésed van az anális szexszel szemben, ezt nem kell szégyellned, és a partnerednek el kell fogadnia, hogy erre nem vágysz.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen