Vélemény

Amikor alig várod, hogy betöltsd a 18-at, és végre felnőtt legyél

Vigyázz, kész, rajt: felnőtt!

Sokan alig várják, hogy eljöjjön az a várva várt nap, amikortól felnőttnek számítanak. Fel lehet rá készülni? Talán, de van rá egy teljes élet…

16 éves vagyok. Alig várom már, hogy felnőtt legyek. Ha végre nagykorú leszek, senki sem mondhatja meg, mit csináljak, és mit ne. Egyenlő leszek a felnőttekkel, és úgy cselekszem majd, ahogy én szeretnék. Munkám lesz, a fizetésemből pedig megveszek majd mindent, amit eddig a szüleim nem engedtek.

17 éves vagyok. Már csak egy év, és szabad leszek. Hatalmas bulit tartok majd, felnőttek nélkül, és meghívom az összes barátomat. Egy év, és végre a magam ura leszek!

A magam ura vagyok?

18 éves lettem. Felnőtt vagyok. Azt mondják, mostantól felelősséget kell vállalni a tetteimért, meg hogy éretten kell viselkednem. Miért? Eddig nem voltam elég érett? Már 16 évesen volt bankkártyám, amit felelősségteljesen használtam. Ha valamit elrontottam, eddig is rajtam kérték számon, nem a szüleimen. Min változtat egy szám?

18 és fél éves vagyok. Felnőtt vagyok. Azt mondják, hogy ideje dönteni a jövőmről, tovább kell tanulnom, vagy szakmát kell választanom. 15 évesen azt gondoltam, hogy biztosan állatorvos leszek, hiszen szeretem az állatokat, és segíteni akarok rajtuk. Most meg itt állok tanácstalanul, mert nem értem a kémiát, a biológiát meg nem szeretem. Mitévő legyek?

Felnőtt vagyok?

Egy hónap múlva 19 éves leszek. Egyetemista vagyok. Fáradt vagyok. Irodalmat tanulok az egyetemen. A szüleim támogatnak a továbbtanulásban, akárcsak a tanáraim. Még nem tudom, hogy milyen munkahelyem lesz, de boldog vagyok. Boldog vagyok, mert meghoztam a saját döntésem, és felelősséget vállaltam érte, akármilyen nehéz is volt.

Felnőttnek lenni nehéz. Néha azt kívánom, bárcsak újra 16 éves lehetnék, és a szüleim mondanák meg, mikorra kell hazaérnem, vagy a tanáraim adnának tanácsot a tanuláshoz. Néha talán jobb lenne, ha nem siettetném a dolgokat. Akárhogy is, a jövő előttem áll, és én megpróbálom a legjobbat kihozni belőle!

Z. S. (19 éves)

Kiemelt kép innen