Kapcsolatok

A meztelen valóság a meztelen képekről – a szexting

Akár tetszik neked az ötlet, akár nem, van pár szempont, amit érdemes végiggondolni, mielőtt belemész ebbe a játékba.

Rengeteg olyan bejegyzést találni a neten, amelyekben valaki megbánta, hogy korábban erotikus képet küldött magáról valakinek.

Alapvetően persze nincs azzal semmi baj, ha neked is tetszik ez az ötlet – ha szépnek találod magad, szívesen megörökítenéd, és szívesen megosztanád valakivel. És azzal sincs baj, ha – bár a barátaidnak, barátnőidnek esetleg nincs problémájuk ezzel – neked rossz érzéseid vannak a dologgal kapcsolatban.

Mit mond a törvény?

Korábban már írtunk arról, hogy nem mindegy, mit osztasz meg, mert a magyar törvények szerint 18 év alatti személyről készült szexuális tartalmú – például félmeztelen – kép vagy videó gyermekpornográf anyagnak számít, amelynek nemcsak a megosztása, de a tárolása is bűncselekmény. 

Vagyis ha nem szeretnél bűncselekményt elkövetni, akkor az a biztos, ha nem készítesz, nem kérsz, nem küldesz, és nem őrzöl olyan képet, amelyen olyasmi is látszik belőled vagy bárki másból, amit nem mutatnál meg mindenkinek. 

Mit mond a tapasztalat?

Sajnos arra sincs semmi garancia, hogy ha a magad szórakoztatására vagy ajándékba privát képeket készítesz, azok később nem válnak publikussá. Egyrészt azért, mert sajnos előfordulhat – bármilyen elképzelhetetlennek is tűnik –, hogy akiben most mindennél jobban bízol, mert fülig szerelmes vagy belé, később irigységből, esetleg egy csúnya szakítás vagy más sérelem miatt bosszút akar majd állni.

Másrészt, mert ami digitális, az sosem lehet teljesen privát – nem kellenek világhírű hackerek ahhoz, hogy a privát képeid kikerüljenek a nagy nyilvánosság elé: az is elég lehet, ha valamelyikőtök elhagyja a telefonját, tabletjét, laptopját, amelyen a képek vannak, vagy a suliban használt közös gépeken elfelejt kilépni a Facebookjából. Ha pedig valami már kikerült az internetre, az általában ott is marad…

Mi van, ha nem akarod?

Valószínűleg nem szeretnéd, ha a későbbi főnököd, a tanáraid, az új szerelmed, a szüleid, a barátaid és mindenféle idegen a képeiden csámcsogna, de lehet, hogy olyan valaki kér tőled erotikus képet, hogy úgy érzed, ettől egy kicsit sem kell tartanod. Ilyenkor is érdemes lehet azért végiggondolni a fenti szempontokat. Persze akkor sem sokkal egyszerűbb a helyzet, ha valaki olyasmit kér tőled, aminek te nem akarsz eleget tenni. Nemet mondani akkor sem könnyű, ha a jogszabályok tiltása, az esetleges későbbi bosszú vagy bármi más miatt nem értesz egyet a kéréssel, hiszen nem akarod megbántani a másikat. Ilyen esetekben viszont tekinthetsz akár tesztként is erre a helyzetre, hiszen ha a másik tényleg nagyon szeret, akkor valószínűleg el tudja fogadni a félelmeidet vagy a kétségeidet.

Ki alakítja a játékszabályokat?

Mint sok másik kérdésre, erre sincs olyan válasz, amely biztosan minden helyzetben mindenkinek megfelel. Viszont az egészen biztos, hogy mindenkinek minden ilyen esetben érdemes végiggondolnia, hogy neki magának tényleg kedvére való-e ez a játék, szeretne-e benne részt venni, és megfelelnek-e neki a játékszabályok – amelyeket, ahogy láthatjátok, ebben az esetben nemcsak ti ketten alakítjátok, hanem a jogszabályok, az informatika, a kiberbiztonság, a köztetek meglévő bizalom és a jövőbeli viszonyotok is.

Nagy Viktória

Kiemelt kép innen