Lány

Szép az, aki szépnek érzi magát?

Szép az, aki... Tökéletes? Vicces? Magabiztos? Te kit találsz szépnek?

A szépség mindenkinek mást jelent, és egyáltalán nem csak attól függ, hogyan néz ki valaki.

Ez azon múlik, hogy annak érzed-e magad. Ha most pont nem érzed úgy, hogy szép vagy, akkor érdemes megfontolni, hogy mit tehetsz azért, hogy így érezd. A szépség belülről sugárzik kifelé, nem fordítva.  

Gondold át, és keress magadon valamit, amit szeretsz ‒ ha kell, állj a tükör elé! Mondjuk a szád formáját? Vagy a szemöldöködet? Vagy az állad vonalát? Esetleg a kezed? Vagy a mosolyod? Azt, ahogyan nézel? Talán hogy jó humorod van, szeretsz nevetni? Hogy megbízható vagy?

A személyiség is megszépít

A megbízhatóság vagy a humor elsőre úgy tűnhet, hogy nem tartozik a szépség kategóriájába, pedig dehogynem: mindenki azt találja szépnek, ami valahogyan megérinti. Hogy másoknak mi a szép, az a személyiségüktől, a környezetük hatásától függ. Jó, ha figyelsz az érzéseidre, így könnyebben kialakíthatod a saját véleményed arról, hogy mi vagy ki a szép, hogy te mit tartasz szépnek. Nem kell követned a mások által diktált trendeket. Ez nem azt jelenti, hogy nyugodtan cikizz valakit, akit mindenki szépnek tart, de azt mondhatod, hogy igen, lehet, hogy szép, de nekem meg az a szép, ha… És itt jön a neheze: próbálgathatod, hogy hogyan folytatnád ezt a mondatot. 

Ha például valaki túlsúlyos, attól te még láthatod gyönyörűnek. Lehet, hogy ő maga is fogyni szeretne, és mások is azt mondják rá, hogy kövér, de te nem ezt látod, hanem csak azt, hogy ő maga milyen. Ha a legjobb barátodnak pattanásos a bőre, attól még nem kezded el rondának látni őt, sőt lehet, hogy meg is tudod vigasztalni, ha emiatt kesereg. 

Ha képes vagy magadhoz is legalább annyira kedves lenni, mint a hozzád közelállókhoz, és nem nagyítod fel a létező vagy nem létező tökéletlenségeidet, azt mások is megérzik. Biztos van az ismeretségi körödben olyan, akiről fogalmad sincs, hogy miért gondolja magát szépnek, és hogy ezt a többiek miért fogadják el. Pedig ennek csak az a titka, hogy vonzónak érzi magát, és ezt mások felé is sugározni tudja. 

Csak az lehet szép, aki tökéletes?

Vannak, akiket inkább az foglalkoztat, ami nem tökéletes rajtuk, pedig lehet, hogy mások nagyítóval sem vennék észre ezeket a hibákat. A szépséget a tökéletességgel azonosítják, ezt szeretnék elérni, mert csak így látják szépnek magukat. Pedig állandóan változik, hogy a divat vagy éppen a minket meghatározó közvetlen környezet mit tart szépnek. Ezért elég reménytelen ennek mindig megfelelni. 

Ha elfogadod az adottságaidat, és mindig azt hangsúlyozod magadon ‒ a megjelenésedben, az egyéniségedben ‒, amivel elégedett vagy, máris megtetted az első lépést afelé, hogy te is szépnek érezd magad, és mások is annak lássanak. Ha azzal a gondolattal lépsz ki az utcára, hogy ma szép vagyok, és nem hagyod, hogy mások megingassanak ebben a hitedben, akkor ez a magabiztosság meg is látszik majd rajtad. 

Lehet, hogy nem hiszel ebben, de kipróbálnod mindenképp érdemes. Ha magadért, nem mázként, hanem belülről mosolyogva mész az utcán, mert arra gondolsz, amivel elégedett vagy, lehet, hogy sokan csodálkozva néznek majd rád, hogy mit mosolyogsz itt magadban. De előbb-utóbb többen lesznek azok, akik visszamosolyognak rád.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen