Világ

Álhírek, visszaélések, online zaklatás… Tényleg ennyi a net?

Az internetnek a rengeteg előnye mellett vannak hátrányai is, de mintha ezekről többet beszélnénk. Hogy festhet vajon a valóság? Tényleg olyan veszélyes hely a net? Vagy csak használhatnánk jobban is?

Számos online kihívás és program kering a neten, és ezek közül sok kifejezetten hasznos: a segítségükkel formában tarthatod az izmaidat, rendet rakhatsz a szobádban, vagy megtanulhatsz egy új nyelvet. Mégis, ha az internetről kezdünk el beszélgetni, nagyon hamar szóba kerül az online zaklatás, az álhírek és a netfüggőség – most akkor jó dolog az internet, vagy rossz?

Az internet természetesen rengeteg mindenre jó. Nélküle például elég nagy bajban lettünk volna az elmúlt hónapokban, de akkor is praktikus, ha tőlünk távol élő barátokkal szeretnénk tartani a kapcsolatot, vagy a nyári szünetben is képben akarunk maradni a többiekkel. Aztán ott vannak a jól használható appok, amelyekkel nyomon követhetjük, mikor és mennyit mozgunk, eleget sétálunk-e, mennyi időt töltünk a képernyő előtt, és persze meditálhatunk, színezhetünk, videókat vághatunk, és játszhatunk is, miközben a közösségi médiában akár segítséget, tanácsot is kérhetünk, vagy segítőkkel chatelhetünk.

Álhírek

Gyakran bizonytalaníthat el, hogy ma már tudjuk: messze nem minden igaz, ami a neten szembejön. Hiába ez az egyik elsődleges forrás, ahonnan tájékozódni próbálunk, ha tényként fogadunk el mindent, amit a netes oldalak állítanak, nagyon sok téves információhoz juthatunk.

Sokat segíthet, ha ennek tudatában dolgozod fel azt a sok információt, amit a neten találsz, és nem felejted el azt a nagyon fontos szabályt, hogy ha valami hihetetlennek tűnik, akkor az valószínűleg tényleg az is. Ma már találhatunk fiataloknak szóló kurzusokat is az álhírek felismerésére, de már az a tény is megkönnyítheti a neten való tájékozódást, ha tisztában vagy ezek létezésével.

Az online világban nincsenek távolságok

Az online térben még fontosabb, hogy vigyázzunk a titkainkra és az adatainkra – ez nem csak a még ismeretlen, de a már ismerős emberekkel való kommunikációnkban is lényeges, hiszen ha valakinek ellopják a telefonját, vagy nyilvános gépről chatel, amelyről például elfelejt kilépni, a titkai, a személyes tartalmai könnyen kitudódhatnak.

Viszont amiatt, hogy minden és mindenki azonnal elérhető, akkor is könnyen naprakészek lehetünk egymás életéből, ha távol élünk egymástól. Ennek számos előnye van, ha a barátainkról, szerelmünkről, szeretteinkről van szó, viszont veszélyes is lehet, ha valakivel csak a netről ismerjük egymást, hiszen soha nem tudhatjuk, a másik az-e, akinek mondja magát. Miközben remek dolog, hogy bárkivel megismerkedhetsz a világ bármely tájáról, ha valakivel online ismerkedsz, nem árt odafigyelni néhány dologra.

Online zaklatás

A net egyik legnagyobb veszélyének az online zaklatást és bántalmazást gondoljuk, már csak azért is, mert nagyon sokszor láthatatlan marad: akit érint, az nem tud segítséget kérni, pedig nemcsak ő, hanem a bántalmazók és a bántalmazás szemtanúi is sérülnek. A zaklatás az online térben is pont annyira tud fájni, mintha az iskola udvarán vagy az utcán történt volna meg: a szavakkal is komoly sebeket lehet okozni, a neten keresztül ráadásul rengeteg szemtanúja lehet, és még nyoma is marad az egésznek. Örökre.

Ahogy a net többi területén is, itt is az lehet a megoldás, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez a veszély létezik, és felkészülünk arra, mit tehetünk, ha ilyen esemény szemtanúi vagy esetleg áldozatai vagyunk – ahogy ahogy egy utcai bántalmazás esetében is segítséget kérnénk, ilyenkor is érdemes ugyanezt tenni.

Hogyan lehetsz biztonságban a digitális térben?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a virtuális tér is valóság: amit az online térben teszünk, az ugyanolyan felelősséggel jár, és ugyanúgy lehetnek következményei, mintha a fizikai térben történt volna. Vannak aranyszabályok, amelyeket érdemes lehet követni, hogy nagyobb eséllyel hozhass majd jó döntéseket az internet használata közben. Például mielőtt bármit véleményezel, megosztasz, vagy nyilvánossá teszel, gondold végig, hogy annak valójában legalább ugyanannyi (de gyakran sokkal több) szemtanúja lesz, mintha az utcán, a nyilvánosság előtt tennéd.

A neten nagyon könnyen lehet gyorsan, meggondolatlanul reagálni, hiszen minden azonnal történik, de ha rászoktatod magad arra, hogy egy-egy pillanatra megállj, és megfontold, hogy az, amit tervezel, milyen következményekkel járhat, sok mindentől megóvhatod magad és a környezeted.

Gyakori kérdés például, hogy szabad-e félmeztelen vagy meztelen képeket küldeni egymásnak – ebben is sokat segíthet, ha tudod, mi történik, és mi történhet egy ilyen helyzetben.

De már önmagában az is nagyon hasznos lehet, ha végiggondolod, hogy te hogyan használod a netet, és az valóban megfelel-e számodra. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Telekom közös kutatása is abban próbál segíteni, hogy együtt gondolkodjunk ezekről a kérdésekről, és közösen tanuljunk majd a válaszok eredményeiből. Ha kitöltenéd a kérdőívet, erre a linkre kattintva május 31-ig megteheted.

Számodra milyen az internet?

Valószínűleg a net önmagában nem veszélyesebb, mint a hétköznapjaink, viszont ahogy használjuk, azzá teheti. Te mit gondolsz erről? Biztonságban érzed magad a neten? Mi kéne ahhoz, hogy jobb hely legyen a digitális világ? Válaszolj a kutatás kérdéseire, hogy a felnőttek is megtudják, hogyan érzed magad a neten, mi zavar, milyen információkra lenne szükséged, vagy épp miért nyomkodod annyit a telefonodat.

Kiemelt kép: Harry Malt.