Vélemény

Ha ritkán találkozunk… – Barátságban is létezik távkapcsolat

Létezik internetes barátság? Ha igen, mi mélyítheti el ezt a fajta kapcsolatot?

Nem tudom, hogy vagytok vele, de nem hiszek abban, hogy az a jó barát, akivel nap mint nap személyesen ki lehet beszélni az éppen aktuális apró pletykákat. Számomra sokkal fontosabb, hogy a nagyobb fordulópontoknál, kríziseknél ott álljon mellettem, és támogasson. De mi van akkor, ha ez a leírás leginkább egy távoli barátra igaz, akivel csak ritkán jön össze a találkozó? Nem kell attól félni, hogy kimondjuk: ő a legjobb barátom. Az internet világában élünk, szerintem a távolság nem lehet akadály.

Az online világban nincs távolság

Évekkel ezelőtt ismertem meg az egyik legjobb barátnőmet. Mivel más-más városban lakunk, Messengeren kezdtük el tartani a kapcsolatot. Egyre többet beszéltünk, mert éreztük, hogy egy húron pendülünk. Ha tehettük, meglátogattuk egymást, ezzel is csak mélyült a kapcsolatunk. Mindent megosztunk egymással a mai napig, igaz, már nem beszélünk mindennap a sűrű időbeosztásunk miatt. De akárhányszor írunk egymásnak, vagy találkozunk, sosem érzem, hogy kínos lenne a szituáció a hosszabb, egymás nélkül töltött idő miatt. Hívtam fel már hajnali kettőkor is sírva egy fesztiválról, tudva, hogy ő biztos alszik, és most is vele beszélnék először.

Barátság a neten

Saját tapasztalatból mondom, hogy nem szabad megijedni az internetes barátságtól. A kulcs a megfelelő mennyiségű ráfordított idő. A rendszeres beszélgetések, videohívások, az átélt helyzetek pontos bemutatása, az őszinte véleményformálás még a távolság ellenére is nagyon közel hozhat két embert egymáshoz. A találkozások és a közös programok pedig „csak” segítik a barátság elmélyülését.

Radva Luca (17 éves)

Kiemelt kép: Star Cheng