Világ

Milyen esélyekkel indulsz? – Ezt jelenti az esélyegyenlőség

Tilos megkülönböztetni a gyerekeket származásuk, vallásuk, nemzetiségük vagy bármilyen más tulajdonságuk alapján. Minden gyereknek ugyanolyan jogai vannak, senkit sem érhet hátrány. A magyar gyerekeket az ezzel kapcsolatos tapasztalataikról is kérdezték a „Te hogy látod?" kutatásban 2019-ben. A cikkben azt is elolvashatod, hogy mit reagált erre az ENSZ Bizottsága.

A megkülönböztetés tilalma

Minden gyereknek ugyanolyan jogai vannak. Mindegy, hogy fiú vagy lány vagy, milyen színű a bőröd, milyen nyelven beszélsz, milyen a családod, miben hiszel, mit gondolsz, mit követtél el, fogyatékossággal élsz-e vagy sem, szegény vagy-e vagy gazdag – emiatt nem érhet téged hátrány.

Vannak gyerekek, akiket különösen védeni kell. Ha fogyatékossággal élsz, úgy kell bánni veled, hogy teljes életet élhess, és részt vehess a közösségi életben.

Mit mondtak a gyerekek?

A gyerekek fele érezte már úgy, hogy nem fogadja el a többi gyerek. A tanárokkal kapcsolatban kb. a gyerekek negyede tapasztalt hasonlót, de voltak olyanok is, akik a családjukban érezték ezt. Szomorú, hogy a gyerekek fele érezte azt, hogy neki jobban meg kell küzdeni az álmaiért, mint a társainak.

A gyerekek leginkább elfogadásra és odafigyelésre vágynak annak érdekében, hogy jobb esélyeik legyenek.

Mit mondott a Bizottság?

A Bizottság felszólította Magyarországot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy senkivel se bánjanak másképp. Figyelmeztette a döntéshozókat arra, hogy fordítsanak különös figyelmet a roma gyerekek jogainak a védelmére, például arra, hogy ne külön iskolába járjanak, hanem tanuljanak együtt a nem roma gyerekekkel.

Fontos, hogy Magyarország támogatást nyújtson a fogyatékossággal élő gyerekek családjainak, hogy minden szükséges gondoskodást megkaphassanak az otthoni környezetükben.

Sérülékeny gyerekek

Minden helyzetben jogod van a gyerekkorhoz. A házasság és a katonaság nem része a gyerekkornak, és ha elkövettél valamit, akkor is elsősorban gyerek vagy, és fontos a fejlődésed, a biztonságod.

Más országokból menekültként érkező gyerekek ugyanolyan fontosak, őket is ugyanolyan védelem és ugyanazok a jogok illetik meg, mint a magyar gyerekeket.

Mit mondtak a gyerekek?

Az elmúlt időszakban sok gyereknek kellett elmenekülni a hazájából, ezért sokan érkeztek Európába, így Magyarországra is. A „Te hogy látod?” kutatásban a gyerekek szöveges formában elmondhatták a menekültekkel kapcsolatos érzéseiket. A felük pozitívan viszonyult hozzájuk. Volt olyan gyerek, aki tanult menekült gyerekekkel egy iskolában, és azt mondta, hogy jó érzés volt ilyen elfogadó környezetben tanulni. Volt olyan is, aki negatív dolgokat mondott róluk, de sokan kitértek a válasz elől, és arra hivatkoztak, nem érinti őket a téma, és nem is tudnak róla sokat.

Mit mondott a Bizottság?

A Bizottság kiemelten felhívta a figyelmet arra, hogy a menekült gyerekeket is megillet minden olyan jog, amely a magyar gyerekeket. A határon várakozó gyerekeket se szabad bántani, és számukra is biztosítani kell a tanulást, az orvosi ellátást.

Be kell tiltani a gyerekházasságot és a gyerekek katonai képzését.

14 éves kor alatt a súlyosabb bűncselekmények esetén se lehessen elítélni a gyerekeket. Ne kerülhessenek börtönbe kisebb értékű lopásért vagy más szabálysértésért.

Az elzáráson kívül más módja is van a felelősségre vonásnak, ezeket kell alkalmazni. Fontos, hogy olyan bírók és jogászok foglalkozannak ezekkel az esetekkel, akik ismerik a gyerekeket.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép: Jim Dryden.