Világ

ENSZ – Nekik készül a „Te hogy látod?” jelentés

Fontos a te véleményed is! A jelentés lehetőséget ad rá, hogy elmondhasd, mit tapasztalsz, és hogy később ennek alapján a gyerekek érdekét szolgáló törvények, programok születhessenek.

Mi az ENSZ?

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) egy nemzetközi szervezet, tagjai független országok. Nem hoz törvényeket, és nem is működik egy, az egész világot irányító kormányként, azonban segíti az országok közötti együttműködést, párbeszédet. Jelenleg majdnem minden ország a tagja. Eredeti célja a háborúk megelőzése volt, ma azonban ez igen sokrétű, sokat dolgozik például az emberi jogokért. A különböző területekkel külön testületek foglalkoznak, ilyen csoport például a Gyermekjogi Bizottság.

Kik vizsgálják a gyerekek helyzetét?

A Gyermekjogi Bizottság az ENSZ-hez tartozik, tagjai a világ különböző tájairól származnak. A szakértők a gyerekek helyzetét vizsgálják azokban az országokban, akik elfogadták a szervezet Gyermekjogi egyezményét. Ez a dokumentum tartalmazza a 18 év alattiakra vonatkozó különleges jogokat, és aki ezt vállalta, hogy biztosítja a gyerekeknek, annak ötévente be kell számolnia a munkájáról. Azonban a bizottság nemcsak a kormány, hanem a civil szervezetek, sőt a gyerekek személyes véleményére is kíváncsi! Így pontosabb kritikát, javaslatokat, tanácsokat tud megfogalmazni.

Mire kíváncsiak most?

A Bizottság 2019-ben a magyarországi helyzetet is vizsgálja. Elküldte kérdéseit a kormánynak, például:

  • Mit tett a testi fenyítés és a diszkrimináció ellen?
  • Mit tett a gyerekek elleni erőszak megelőzéséért?
  • Megtiltotta-e, hogy gyerekeket csupán anyagi helyzetük miatt ragadjanak ki a családjukból?
  • Mivel támogatta a fogyatékkal élő gyerekek szüleit?
  • Mit tett meg annak érdekében, hogy a fiatalok ne fogyasszanak alkoholt, illetve drogokat?
  • Nyújtott-e elég lehetőséget a gyerekeknek, hogy kulturális, szabadidős vagy sporttevékenységeket végezhessenek?
  • A menekült gyerekek is hozzájuthattak-e megfelelő oktatáshoz és egészségügyhöz?
  • Mivel segítették a bűncselekményeknek áldozatul esett fiatalokat?

Kérnek számadatokat, kíváncsiak a törvényekre és a gyerekeket célzó programokra. Gyakran kitérnek külön a roma, fogyatékkal élő, gyermekotthonban élő vagy menedékkérő gyerekekre. A bizottság ezután javaslatokat fogalmaz meg, hogy mit tehet még az adott állam a gyermekek helyzetének javítására.

Ha tetszett, töltsd le PDF-ben!

Kiemelt kép: Matt Chinworth