Világ

Jogod van ahhoz, hogy biztonságban érezhesd magad!

Olvasd el, mennyire érzik magukat biztonságban a magyar gyerekek! A „Te hogy látod?” kutatás során elmondták, hogy mi segítene abban, hogy az iskola biztonságosabb hely legyen, az ENSZ pedig összefoglalta, mit kell tennie az államnak a gyerekek védelme érdekében.

Biztonságban érzed magad? – Jogod van ahhoz, hogy megvédjenek az erőszaktól!

A biztonsághoz való jog és az erőszak elleni védelem

Senkinek nem szabad megütnie vagy más módon bántania téged (pl. csúfolni vagy kiközösíteni). A szüleidnek, tanáraidnak vagy más gyerekeknek, fiataloknak sem. Az erőszaknak a legenyhébb formáját sem nézi el a törvény. Meg kell védeni attól, hogy az interneten vagy személyesen zaklassanak, megalázzanak. Nem szabad elhanyagolni. Meg kell védeni a szexuális bántalmazástól és zaklatástól is. Senkinek nincs joga olyasmit tenni a testeddel, amit te nem akarsz – például megérinteni vagy lefotózni sem.

A biztonsághoz való jog pedig még ennél többet is jelent, jogod van ahhoz, hogy olyan körülményeket biztosítsanak számodra, amely lehetővé teszi kellő testi, szellemi, lelki, erkölcsi és társadalmi fejlődésedet.

Mit mondtak a gyerekek?

A gyerekek többsége biztonságban érezte magát otthon (97%), az iskolában (78%) vagy a faluban, városban, ahol élt (76%). A legkevesebben az interneten érezték magukat biztonságban (63%).

Ahhoz, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat, olyan felnőttekre van szükségük, akikben megbíznak, és akiknek elmondhatják a problémáikat. Az iskolában leginkább ez azon múlik: 1) ha senkivel sem bánnának rosszabbul, mert különbözik a többiektől, 2) ha több olyan szakember lenne, akihez bizalommal fordulhatnak, 3) ha megszűnne a zaklatás és a bántalmazás.

A testi fegyelmezést szigorúan tiltják a törvények, ennek ellenére sajnos néhány gyerek beszámolt arról, hogy otthon vagy az iskolában tapasztal fizikai bántalmazást.

Mit mondott a Bizottság?

Fontos, hogy minden gyerek panaszt tudjon tenni, ha valaki bántja. Mindenhol szükség van olyan felnőttekre, akivel a gyerekek megoszthatják a gondjaikat.

A Bizottság hangsúlyozta, hogy szigorúan tilos a gyerekeket megütni, és tájékoztatni kell erről mindenkit. Az ENSZ több változtatást kért az államtól annak érdekében, hogy ha valaki bántott egy gyereket, és nyomozás is indul emiatt, a meghallgatás során a gyerek biztonságban érezze magát, és segítséget kaphasson abban, hogy jobban legyen.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép: Sam Peet.