Világ

A koronavírus megváltoztatja a napjainkat – de a jogaidat nem!

Megjelent egy új betegség, ami miatt az elkövetkező hónapokban megváltoznak a mindennapjaink. A koronavírus új típusa gyorsan terjed, ezért annak érdekében, hogy ne betegedjenek meg sokan, és mindenkit el tudjanak látni a kórházak, most arra van szükség, hogy nagyobb távolságot tartsunk egymástól, és kövessük a központi utasításokat. Ezek a korlátozások mindannyiunk érdekében történnek, de fontos, hogy ekkor is érvényesek az alábbi jogaid.

1. Jogod van tájékozódni!

A felnőtteknek segíteniük kell téged, hogy megértsd, mit kell tenned a fertőzés megelőzése érdekében, és miért fontos ez a sok intézkedés. Erről mi is írtunk már nektek nektek. Vigyázz, hogy csak hiteles oldalakon tájékozódj, mert sok téves információ, álhír is terjed erről a neten és a közösségi médiában. Ha valami miatt aggódsz, akkor jobb, ha kérdezel. Beszélgessetek erről a szüleiddel, a felnőttekkel. Ha nem tudod, kivel oszd meg a félelmeidet vagy gondolataidat, hívd a Kék Vonal ingyenes lelkisegélyvonalát a 116-111-en.

2. Jogod van az egészséghez!

Olyan környezetet kell teremteni, ami védi a te és körülötted élők egészségét. Fontos, hogy legyen kihelyezve szappan, fertőtlenítő, papírzsebkendő, és megmutassák, hogyan érdemes hatékonyan használni őket. Gyakran kell szellőztetni, fertőtleníteni. Ha beteg vagy, ne menj közösségbe, koncentrálj a gyógyulásra, és vigyázz arra, hogy ne fertőzz meg másokat.

3. Senkinek nincs joga bántani téged!

A féltés vagy ijedtség türelmetlenné, ingerültebbé teheti az embereket, de a szabályok betartásával kordában lehet tartani a vírus terjedését. A kialakult helyzet azonban senkit nem jogosít fel arra, hogy bántson, megalázzon, megszégyenítsen vagy megüssön téged. Az erőszak sehol és semmikor sem megengedhető, még az online térben sem.

4. Meg kell védeni a megkülönböztetéstől!

Ha egy olyan országból származol, ahol sok a fertőzött (például Kínából vagy Olaszországból), emiatt senkinek nincs joga máshogy bánni veled. Ha egy hozzátartozód, közeli ismerősöd megfertőződött, érintkezhetett fertőzöttekkel, vagy bármilyen betegséged van, akkor megkérnek, hogy maradj otthon. Ilyenkor sem bánhatnak veled megalázóan, bántóan.

Ha karanténban kell maradnod, az korlátozhatja a mozgásodat, lehetőségeidet, és hogy találkozz a barátaiddal, de csak annyira, ami feltétlenül szükséges.

5. Jogod van az oktatáshoz!

A rendkívüli helyzetben is mindent meg kell tenni azért, hogy tanulhass, ismereteket szerezhess. Segíteni kell abban, hogy hatékonyan tudd használni az online felületeket, és megértsd a tananyagot. Ebben a tanárokon kívül a szüleid, családod is segíteni tud. Ennek érdekében az államnak olyan intézkedéseket kell hoznia, amik lehetővé teszik, hogy odafigyeljenek rád. Ha olyan helyen élsz, ahol nincs internet vagy számítógép, az államnak akkor is mindent meg kell tennie azért, hogy mielőbb hozzáférj olyan eszközökhöz és szolgáltatásokhoz, amivel nem esel ki az oktatásból. A közösségimédia-felületen az iskolabezárások bejelentése után rögtön elindultak a felajánlások és a gyűjtések. Bízunk benne, hogy minden gyerek hozzáfér azokhoz az eszközökhöz, amik biztosítják, hogy tudjon tanulni.

6. Jogod van a családhoz!

A biztonság érdekében előfordulhat, hogy olyan korlátozásokat hoznak, ami miatt nehezebben tudod tartani a kapcsolatot a szüleiddel, nagyszüleiddel vagy más hozzátartozóiddal. Fontos, hogy ezt csak a szükséges mértékben és szükséges ideig lehet korlátozni, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy telefonon, e-mailen tartani tudjátok a kapcsolatot.

7. Jogod van ahhoz, hogy kapcsolatot tarts a barátaiddal!

Tudományosan igazolt, hogy azzal tehetünk a legtöbbet a vírus ellen, ha amennyire csak lehet, kerüljük a közösséget, és csökkentjük a találkozóinkat. A szüleitekkel közösen gondoljátok át, hogyan fogjátok tartani a kapcsolatot a barátaitokkal. Szerencsére a számítógépeket nem támadja meg a vírus, csak emberről emberre terjed. Itt az idő átgondolni az internetes szabályokat.

8. Jogod van a szabadidőhöz, kultúrához, vallásgyakorláshoz!

A vírus terjedésének megelőzése miatt nem biztonságos, ha sok ember összegyűlik. Moziba, színházba egy ideig nem lehet menni, a koncertek, nagyobb rendezvények is elmaradnak, és érdemes a zárt tereket, például az edzőtermeket, templomokat is elkerülni. Emellett is jogod van szórakozni, sportolni vagy a vallásodat gyakorolni. Beszélgessetek a szüleiddel arról, hogyan tudjátok ezt biztonságos módon megtenni.

9. Jogod van az anyagi biztonsághoz!

Az iskolák bezárása alatt is meg kell oldani a rendszeres étkeztetésedet, és támogatni kell a családodat abban, hogy biztosítani tudja neked az egészséges testi fejlődésed feltételeit.

10. Elsősorban a szüleid felelősek a jogaid érvényesítéséért!

A szüleid felelősek azért, hogy a vírus lecsengése idejéig is biztonságban légy, fejlődni tud, és mindent meg kell tenniük azért, hogy támogassanak téged. Legyetek türelmesek egymással, és vigyázzatok magatokra.

+1: A gyerekjogok érvényesülése rajtad is múlik! Tartsd tiszteletben te is mások jogait!

Németh Barbara

Olvass tovább: Koronavírus, karantén, távtanulás – hasznos infók egy helyen

Kiemelt kép: Christoph Niemann

Hozzászólás írása