Kapcsolatok

Mit tehet, akit kiközösítenek, és mit tehetnek a többiek?

Érintett vagy, vagy csak érdekel, hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Ezt ajánlja a pszichológus.

A kiközösítésnek az esetek túlnyomó többségében nincs olyan alapja, ami ekkora büntetést érdemel.

Azt többnyire valamilyen személyes sérelem vagy szeszély alapján kezdeményezik a csoport hangadói.

Ha téged közösítenek ki, a legfontosabb, hogy beszélj erről valakivel.

Nem biztos, hogy tanácsra van szükséged, viszont önmagában az, ha van olyan ember, akiben megbízol, és akinek elmondhatod, segíthet abban, hogy jobban érezd magad. Tudnod kell, hogy ha kiközösítenek, az nem a te hibád.

Megpróbálhatsz beszélni azokkal is, akik a csoportban a legközelebb állnak hozzád. Ha elég határozott vagy, esetleg megbeszélheted a dolgot a hangadókkal, akiktől a kiközösítésed ötlete származik (ha tudod, hogy kik ők, és nem félsz tőlük). Választhatod azt is, hogy továbbra is úgy viselkedsz, mint eddig, de egész biztos, hogy ez nem lesz könnyű.

Ha olyan csoport tagja vagy, amelyik valakit kiközösít,

de ebben te nem szeretnél részt venni, akkor igyekezz nem részt venni a kiközösítésben. Ha úgy érzed, hogy ezért túl nagy árat fizetnél (megharagudhatnak rád, téged is kizárhatnak a csoportból), gondold át, hogy vajon tényleg tagja szeretnél-e lenni egy ilyen csoportnak, hiszen honnan tudhatod, hogy nem te leszel-e a következő alaptalanul kiközösített csoporttag? És mindenképpen keresd felnőtt támogatását, mert ez már több annál, mint amit egy kamasz egyedül felvállalhat!

Ha úgy érzed, hogy semmit nem tehetsz, legalább maradj passzív, ne tegyél rá még egy lapáttal.

Azért az ilyen tehetetlenség is nagyon megterhelő lehet. Gondold át, hogy van-e valaki, akinek elmondhatod, hogy mi folyik, és te hogy érzed magad. Már az is segíthet, ha egy kicsit leteszel ebből a teherből, és valaki meghallgat.

Ha a kiközösítés a te ötleted,

és te akarod azt fenntartani, gondold át újra, hogy neked ebből milyen hasznod származik. Tényleg felnéznek rád a csoportod tagjai, tényleg elismernek, vagy csak félnek tőled? Az a célod, hogy mindenkit megfélemlíts, vagy szeretnéd, ha úgy fogadnának el, ahogy vagy? 

Ha a kiközösítés lelki vagy fizikai terrorral, bántással is jár, és ha te ennek áldozata vagy, esetleg olyan csoportnak vagy a tagja, ahol ilyesmi történik, mindenképp kérd felnőtt segítségét!

Szőke András

Kiemelt kép: Brian Rea