Világ

Számít a véleményed! – INTERNETMOST kutatás

INTERNETMOST kutatás a Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös kezdeményezésében

Az megvan még, amikor azon ment a vita, hogy mennyit lógsz a neten? Amikor inkább chateltél a szomszéd padsorban ülő barátoddal is? Amikor azt kívántad, hogy bárcsak elmaradna az óra, majd otthon bepótolod?

Március óta minden az interneten történik. Ugyanott találkozol a barátaiddal, ahol tanulod a matekot, és bármikor megtalálnak azok is, akiket nem is szeretnél. A szülők kénytelenek újragondolni a netezésre vonatkozó szabályokat, a tanárok elővették a tőlük telhető legjobb digitális tudásukat, te pedig ott ülsz a képernyő előtt, és alkalmazkodsz, ahogy tudsz. Az otthoni digitális oktatás és a kényszerű otthonülés rengeteg új élethelyzetet hozott magával, ami nem mindig könnyű. Lehet, hogy tovább alhatsz, mint szoktál, most nem az iskolatáska nyomja a vállad, viszont még fontosabb lett, hogy milyen eszközt használsz, stabil-e a neted, mennyire modern az oktatás, hogy igazodsz ki az álhírek és kamuoldalak között, és hogy néha azt mondhasd: kell egy kis digitális detox!

Te min változtatnál?

A Magyar Telekom ésa Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány összefogásával egy nagyszabású online felmérést indítunk azért, hogy megtudjuk, mi a fontos neked az interneten. Hiszünk abban, hogy csak akkor tudunk megfelelő válaszokat találni a benneteket érintő kérdésekre, ha figyelembe vesszük a ti véleményeteket is.

Miért mondd el a véleményed?

A kérdőív kitöltésével hatással tudsz lenni arra, hogy jobban megértsék a felnőttek:

 • mi okoz számodra nehézséget a távoktatás során,
 • mi jelentene valódi segítséget, ha valaki az online térben bánt vagy zaklat,
 • miért használod annyit a telefont vagy ülsz a képernyő előtt,
 • milyen információra volna szükséged a szüleidtől
 • mi zavar az interneten,
 • mi a jó abban, akiket követsz.

Segítünk meghallani a véleményed!

 1. Elemzést készítünk arról, hogy mi a fontos neked, min változtatnál, hogy igazán élni tudj az internet adta előnyökkel, veszélyek nélkül.
 2. A vélemények alapján ajánlásokat fogalmazunk meg a szülőknek, tanároknak, vállalati döntéshozóknak és más, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek.
 3. A kutatást bemutatjuk a sajtóban, hogy minél több felnőtt ismerje meg és vegye figyelembe vegye a gyerekek véleményét.
 4. Az eredményeket számotokra is elérhetővé tesszük.

Mi a célunk?

 • Választ kapj a téged érdeklő kérdésekre a netes biztonságról.
 • Megfelelő segítséget kaphass, ha zaklatnak vagy bántanak a neten.
 • Olyan netes szabályokat tudj kialakítani, ami biztonságos keretet ad.
 • A távoktatás során is minőségi oktatáshoz juss.
 • A döntéshozók jobban lássák, milyen fejlesztésekre, programokra van szükség.

A kutatás április 20-ától május 31-ig tölthető ki. A kutatás eredményét később nyilvánosan közzétesszük a hintalovon.hu/internetmost és a telekom.hu/internetmost oldalain. A kérdőív kitöltésében 18 év alatti gyerekek válaszait várjuk.

INTERNETMOST – kapcsolódó linkek:

A kérdőív oldala

A Magyar Telekom oldala

A Hintalovon Alapítvány oldala

Kiemelt kép innen