Test

Mit csinál egy urológus, és mikor érdemes felkeresni?

Lehet egy csomó hely, ahova szívesebben mennél, mint urológushoz, de vannak tünetek, betegségek, amikkel egy urológiai szakrendelés az elképzelhető legjobb célpont.

Az urológia a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) és a férfi nemi szervek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág. A közhiedelemmel ellentétben – miszerint urológushoz csak az idős férfiak járnak – fiatalok és nők is rendszeresen felkeresik a rendelőket különböző panaszaikkal: a felfázás tipikus tüneteivel (gyakori, fájdalmas vizeléssel), deréktáji fájdalommal, vesegörccsel, vérvizeléssel, nehéz vizeléssel, esetleg vizeletelakadással, fiúk, férfiak a herezacskóban észlelt különböző fájdalmas vagy fájdalmatlan elváltozásokkal, a hímvessző eltéréseivel.

Mivel foglalkozik az urológus?

A lehetséges megbetegedések közé tartozhat – a teljesség igénye nélkül – a fiatalok körében a vizelettel és annak ürítésével kapcsolatos eltérések, a húgyúti rendszer kövessége, a férfi nemi szervek eltérései, illetve az ezen a területeken jelentkező fájdalom, a daganatos megbetegedések kezelése is.

Fiatal férfiak körében az egyik leggyakoribb rosszindulatú folyamat a heretumor, így esetükben kiemelten fontos a rendszeres önvizsgálat, amelynek során a talált elváltozással azonnal urológushoz kell fordulni. A nemi úton terjedő betegségekkel a bőrgyógyász kollégák foglalkoznak STD- (Sexually Transmitted Diseases – szexuális úton terjedő betegségek) ambulanciákon.

Miért nem érdemes tartani az urológustól?

A legtöbben ódzkodnak az urológus felkeresésétől, próbálják az utolsó pillanatig elkerülni a találkozást. Az „urológiai vizsgálat” kifejezés hallatán is sokan megborzonganak, esetleg különböző vicceket sütnek el, ezért a vizsgálatról egy külön cikkben írunk, amiből kiderül, hogy mi történik az urológusnál.

Dr. Kovács Petra Terézia urológus rezidens, Dr. Kubik András klinikai szakorvos

Kiemelt kép innen