Test

Ezek a felfázás tünetei – és így lehet elkerülni

Fáj, ha pisilned kell? Folyton a mosdóba szaladgálsz? Lehet, hogy felfáztál? Derítsd ki!

A lányok gyakori betegsége a felfázás, aminek a tünetei néha ijesztőek lehetnek. Mi a teendő?

A felfázás (hólyaghurut) az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés. Szövődménymentes (vagyis a betegség nem terjed tovább) és szövődményes (ilyenkor a gyulladás tovább terjedhet a közeli területekre) formája is van. A szövődménymentes hólyaghurut leggyakrabban fiatal lányoknál fordul elő a húgycső rövidsége, a baktériumokkal teli hüvely és a végbélnyílás közelsége miatt. A panaszok között a pisilés nehézsége, a fájdalmas, gyakori, sürgető, kevés vizelet (pisi) ürítése, az alhasi fájdalom, a véres és kellemetlen szagú vizelet szerepel. Ilyenkor háziorvoshoz (háziorvosi ügyelethez), esetleg urológushoz érdemes fordulni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A szövődményes formánál általában áll valami a háttérben, pl. fejlődési rendellenesség, vesekő, húgyúti szűkület, terhesség, immunhiányos állapot, ezekben az esetekben gyakrabban alakul ki vesemedence-gyulladás, amelynek tünetei láz, deréktáji fájdalom, gyengeség, hányás, hányinger. Ha ilyen tüneteink jelentkeznek, mindenképpen menjünk el urológushoz.

Hogyan segít az orvos?

Felfázás esetén az orvos antibiotikumot ír fel, amit akkor is végig kell szedni, ha a tünetek már másnap megszűnnek. Ha az előírtnál hamarabb hagyjuk abba a kezelést, akkor a panaszaink visszatérhetnek, és még erősebb antibiotikumra lehet szükség. A gyógyszer mellett azonban mi is tehetünk a gyógyulásért és az újabb fertőzés megelőzéséért. Mind közül a legfontosabb a bőséges (2,5–3 liter/nap) és egyenletesen elosztott folyadékfogyasztás (főként víz és különböző gyógyteák, pl. medveszőlő-, cickafark-, csalántea). A gyógynövények közül a tőzegáfonya-kapszula szedése szokott segíteni, ha már kialakult a fertőzés, de megelőzés céljából is lehet szedni (a készítmény vény nélkül kapható).

Így kerüld el a felfázást

Megfelelő tisztálkodással, a műszálas fehérneműk kerülésével és a vécéhasználat után a helyes irányba – tehát hátrafelé – való fenéktörléssel elkerülhetjük a közel lévő végbélnyílás felől való megfertőződést. 

Felfázáskor kerülnünk kell a szexuális együttlétet két hétig, és a kiújulás megelőzése érdekében szex után érdemes rögtön pisilni menni [bár a hólyaghurut nem szexuális úton terjedő betegség (STD), a tünetek mégis gyakran szex után jelentkeznek]. A partnert viszont nem kell  kezelni, ha hólyaghurutunk van.

Mikor ne várj arra, hogy magától rendbejön

Ha betartjuk a tanácsokat, a panaszaink egy-két nap alatt megszűnnek. Láz, deréktáji fájdalom, hányás, hányinger esetén viszont valószínű, hogy a gyulladás a hólyag felől a vesemedencét is elérte, ilyenkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

dr. Kovács Petra Terézia urológus rezidens, dr. Kubik András klinikai szakorvos

Kiemelt kép innen