Szex

Védekezés hormonok nélkül: a hormonmentes fogamzásgátlás

Sok módon védekezhettek akkor is, ha hormonmentes megoldást kerestek - ismerd meg a szóba jöhető módszereket az óvszertől a spirálig.

Ha még nem vagy 18 éves, valószínűleg nem akarsz szülővé válni. Ha ez így van, a partnereddel együtt választhatod ki a számotokra legjobb fogamzásgátló módszert. A nem kívánt terhesség megelőzésére szolgáló fogamzásgátló módszerek vagy a petesejt és a hímivarsejt találkozását, a megtermékenyülést akadályozzák meg, vagy a beágyazódást. Ezek a módszerek nem egyformán megbízhatóak: ha bizonytalan vagy, beszéld meg a nőgyógyászoddal, hogy neked vagy a partnerednek melyik a legmegfelelőbb.

Hagyományos hormonmentes módszerek

A naptármódszer

A hagyományos módszereket évezredek óta széles körben, változatos formában használják. A naptármódszer (időszakos önmegtartóztatás) a menstruációs ciklus ismeretén alapul. A pár nem szeretkezhet a peteérés időpontja körül (a menstruáció első napjától számított 14. nap +/- 4-5 nap). Ennek a módszernek több hátránya is van: fiatal korban mind az önmegtartóztatás, mind ‒ különösen szabálytalan ciklusok esetén ‒ a peteérés kiszámítása nehézkes.

A megszakított közösülés

Hasonlóan megbízhatatlan módszer a megszakított közösülés. Lényege, hogy a partner a hímvesszőt az ejakuláció előtt kiveszi a hüvelyből, megakadályozva a spermiumok bejutását.  Ez nem mindig sikerül, ráadásul már az előváladékban is lehetnek spermiumok, és akár már egyetlen spermiumtól is teherbe lehet esni. A terhesség elkerüléséhez minden megszakításos szex után javasoljuk a sürgősségi fogamzásgátló tabletta (esemény utáni tabletta) használatát.

Megbízható módszerek

Óvszer

Az óvszer vékony gumiból készül, amelyet különböző síkosítókkal, spermaölő hatású (spermicid) anyagokkal vonhatnak be. Megfelelő használata esetén elég megbízható a terhesség megelőzésében, bár nem éri el a hormonális fogamzásgátlás hatásfokát. A módszernek lényeges mellékhatása, veszélye nincs, és a legnagyobb előnye az, hogy az együttlét teljes ideje alatt alkalmazva véd a szexuális úton átvihető fertőzések nagy részével szemben is. Mindenképpen javasolt új partner vagy alkalmi kapcsolat esetén használni.

Pesszárium

A hüvelyi pesszárium és méhszájsapka megakadályozzák a spermiumok feljutását a méhbe. Szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Kevésbé megbízható, mint az óvszer, és alkalmazása is nagyobb rutint igényel. Hatékonysága fokozható spermicid anyag egyidejű használatával.

Spirál

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (intrauterin eszköz – IUE) a méh üregében elhelyezkedő, különféle alakú műanyagból, esetenként fémből álló eszköz, amely a méhnyálkahártyát alkalmatlanná teszi a megtermékenyített petesejt beágyazódására. Köznapi elnevezése – „hurok” – a formájára utal, bár a mai eszközök manapság inkább T alakúak. Általában menstruáció alatt, a hüvelyen keresztül vezeti be az orvos. Hosszú távú, biztonságos védelmet nyújt, nem szült nőknél ‒ így fiatal lányoknál is ‒ biztonsággal alkalmazható.

A nőgyógyász segít a választásban

Amennyiben már van szexuális kapcsolatod, keress fel egy nőgyógyász szakorvost, aki segít a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Dr. Major Tamás szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász

Kiemelt kép innen