Világ

Okosan használni az okoseszközöket – biztonságban a neten

Álhírek, adathalászok, túlzott nethasználat... Ha neked is vannak kérdéseid ezekkel kapcsolatban, itt megtalálod a válaszokat.

Biztosan te is milliószor hallottad már, hogy vigyázz magadra a neten – de tudod azt is, mit jelent mindez a gyakorlatban? Már nyilvánosak a Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös, gyerekek részvételével készült kutatásának eredményei, mi pedig sorra vesszük azt a 3 témát, ami ezek alapján a legtöbbeteket nyugtalanítja. Olvasd el, mit érdemes tudnod az álhírekről, és hogy hogyan védekezhetsz ellenük; milyen adataidat hogyan és mire használják a legnépszerűbb oldalak; és azt is, hogy mire érdemes odafigyelned, ha egészségesen szeretnéd használni az okoseszközeidet és a netet.

Fontos témákról jelezték a kutatásban részt vevő kortársaitok, hogy úgy érzik, nem beszéltek velük ezekről eleget: az álhírek felismerése, a személyes adatok védelme és a kütyüzéstől való függés kérdése, annak megelőzése. Most induló cikksorozatunkban az ezekkel a témákkal kapcsolatos kérdéseitekre igyekszünk válaszolni.

Mi az a fake news, és mit tehetünk ellene?

A többségünk számára az internet a legfontosabb információforrás, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, többet szeretnénk tudni egy-egy témáról, vagy tanulnánk valami újat. Emiatt viszont nagyon fontos lenne, hogy megkülönböztessük a valós, hiteles információkat az álhírektőlebben a cikkben elolvashatod, hogy mi segíthet neked ebben.

Mire kellenek a weboldalaknak és alkalmazásoknak az adataink?

Ma már minden oldal, felület, alkalmazás, játék rengeteg adatot gyűjt a felhasználóiról. Ezek egy része teljesen veszélytelen, viszont ha nem tudjuk, melyik az és miért, nehezebben kerüljük el a kockázatos oldalakat és az adathalászokat is. Megpróbáltuk megválaszolni az adataink használatával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket – ezeket itt találod.

Lehet ebből is túl sok? Létezik internetfüggőség?

Amikor szinte mindent az interneten csinálunk, a barátainkkal való beszélgetéstől a házi feladatunkon keresztül az edzésig, nagyon nehéz meghúzni a határt, hogy meddig oké a telefonunkat nyomkodni, és mikortól nem az. Ráadásul a válaszaitok alapján legtöbbször a környezetetekben lévő felnőtteket is csak az idő érdekli, amit a neten töltötök, az nem, hogy azt mivel töltitek. Tudd meg ebből a cikkből, mire lehet érdemes figyelni, és hogyan előzheted meg, hogy egészségtelen méreteket öltsön a képernyőidő.

Nagy Viktória

Kiemelt kép: Tania Yakunova.