Vélemény

Mit is érdemes tudnunk nekünk, gyerekeknek a koronavírusról?

Biztosan te is sokat hallottál már a koronavírusról. Ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtötte össze egy kortársatok.

Mint azt mindannyian tudjátok, 2019 decemberében egy ismeretlen járvány tört ki a kínai Vuhan városában. A járványról kiderült, hogy egy állat módosult koronavírusa (a koronavírus nevet onnan kapta, hogy ha elektronmikrószkóppal nézzük, akkor kis, korona formájú alakzatok látszanak rajta). A későbbiekben COVID-19-nek nevezték el. A járvány mostanra szinte egész Európában elterjedt, így hazánkba is eljutott. Mivel egy új vírusról beszélünk, ezért ellenszert még nem tudtak előállítani. A betegség cseppfertőzéssel terjed, vagyis tüsszentéssel és köhögéssel. De a fertőzés bőrről (pl. kézfogás, érintés) vagy más felületről (pl. kapaszkodó) is terjedhet, ezért fontos a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés (pl. a telefonunk tisztítása is).

Sok információ áraszt el bennünket, és nem tudjuk, hogy melyiknek higgyünk, viszont Magyarország Kormánya létrehozott egy weblapot, ahol hiteles információkat szerezhettek a járvánnyal kapcsolatban.

Most akkor kire veszélyes?

A betegség elsősorban az idősekre és a legyengült immunrendszerűekre veszélyes, szóval ha most volt valaki túl egy betegségen, akkor érdemes vigyázni! Ha mondjuk, elkapná valaki a vírust, akkor is megvan rá az esélye, hogy tünetek nélkül átesik rajta. Így mivel nem tudhatjátok, hogy betegek vagytok-e, ezért fő az elővigyázatosság. Pár tipp, hogy mit tegyetek:

  • Egy zsebkendőt, csak egyszer használjatok, használat után dobjátok ki, majd mossátok meg a kezetek, vagy használjatok kézfertőtlenítőt!
  • Mossatok sokszor kezet!
  • Az osztálytársaitokkal most ne fogjatok kezet, ne ölelkezzetek, a mindenféle extra pacsikat is inkább későbbre tartogassátok!
  • Ne érjetek az arcotokhoz, szemetekhez, szátokhoz!
  • A nyaralásokat, mozit, színházat, bulit vagy a nagyi meglátogatását inkább napoljátok el!
  • Figyeljetek a nagyszüleitekre! Például vásároljatok be helyettük, de ne nagyon tartózkodjatok náluk!

Gondolom, ezeket már hallottátok, de nem lehet elégszer elmondani, mert ez most tényleg nagyon fontos!

Figyeljünk oda egymásra és magunkra!

Levi, Gyermekjogi Követ

Kiemelt kép: John Hershey