Világ

Tudnivalók a koronavírusról, amik téged is érdekelhetnek

Lehetetlen minden hírt elolvasni a koronavírusról, de vannak olyan alapvető kérdések, amik mindekit érdekelnek és fontos is, hogy ismerjük a válaszokat ezekre.

1. Miért így hívják?

A vírus alakja olyan, mintha több, kisebb, koronára emlékeztető alakzat borítaná kívülről. De hivatalosan igazából nem is koronavírusnak hívják, hanem COVID-19-nek. Ezt a nevet azért kapta, mert egy teljesen új vírusfajról van szó, amit 2019-ben fedeztek fel Kínában, Vuhan városában. Onnan indult a járvány.

2. Honnan tudom, hogy fertőzött vagyok?

A koronavírus fertőzésének tünetei nagyban emlékeztetnek az influenza tüneteire: láz, fáradtság, száraz köhögés. Vannak olyan betegek, akik ezen kívül izomfájdalomról, orrfolyásról, torokfájásról is beszámoltak, de olyanok is, akik bár megfertőződtek, de nincs semmiféle tünetük, és nem is érzik magukat rosszul.

3. Aggódnom kell, ha elkapom a fertőzést?

A koronavírussal fertőzött emberek 80 százaléka meggyógyul anélkül, hogy bármilyen különleges kezelést vagy ellátást kapna. A jelenlegi adatok szerint kb. minden 6. fertőzöttnek vannak súlyosabb tünetei (főleg légzési nehézség). Az idősebb emberek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a fiatalok és a gyerekek. Leginkább azért, mert a közöttük gyakrabban előforduló magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, valamint a cukorbetegség súlyosbítják a koronavírus-fertőzés tüneteit. Az orvosok azt ajánlják, hogy ha valaki a láz, köhögés és nehéz légzés tüneteit tapasztalja magát, mindenképpen egészségügyi ellátást kell kapnia.

4. Hogyan terjed a vírus? 

A koronavírus terjedéséről folyamatosan jönnek újabb és újabb információk, hiszen világszerte sokan kutatják ezt a fertőzést azért, hogy a megelőzést és a kezeléseket hatékonyabbá lehessen tenni. A jelenlegi (2020.03.12.) információnk szerint a koronavírus

  • emberről emberre terjed;
  • úgy lehet elkapni, ha egy fertőzött embernek az orrából vagy a szájából apró cseppek távoznak (tüsszentés, köhögés vagy a légzés útján), és ezek a cseppek rákerülnek olyan tárgyakra, tárgyak felszínére, amiket valaki más megfog, majd a kezét hozzáérinti a szeméhez, orrához, szájához; 
  • el lehet kapni a fertőzést úgy is, ha valakire közvetlenül ráköhög vagy rátüsszent egy fertőzött ember, illetve a légzés során is távozhatnak apró cseppek. 

Jelenleg nem tudjuk még, hogy a dolgok felszínére érkező vírusfertőzés meddig marad életben. Néhány órától akár napokig is terjedhet ez az idő (függően a felszín minőségétől, a hőmérséklettől, illetve a páratartalomtól), ezért is nagyon fontos, hogy olyan gyakran fertőtlenítsük a minket körülvevő tárgyakat, eszközöket, amennyire csak lehet. 

A fertőzött területről érkező csomagok, küldemények azonban biztonságosnak számítanak.

5. Hogyan előzhetem meg, hogy elkapjam a vírust?

A fertőzés terjedésének módjai miatt fontos

  • rendszeresen kezet mosni;
  • kerülni a kézfogást, a puszit, az arc/szem/száj érintését;
  • a könyökhajlatba tüsszenteni;
  • a használt papírzsepkendő azonnal kidobni;
  • nyilvános helyen az embereknek legalább 1 méter távolságban állni egymástól. 

Fontos hangsúlyozni, hogy az antibiotikumok nem működnek vírus esetén, ezért teljesen hatástalanok koronavírus-fertőzésre.

Aki nem érzi jól magát, maradjon otthon!

6. Mit tegyek, ha valakiről, akivel az elmúlt 2 hétben találkoztam, kiderül, hogy koronavírussal fertőzött?

Először is értesítsd a megfelelő szerveket (ennek módjáról a koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódhatsz). Ha lehetséges, tesztel(tes)d magad a koronavírus-fertőzésre.

Ameddig bizonytalan, hogy fertőzött vagy-e, maradj otthon, és különítsd el magad a családtagjaidtól, nehogy ők is elkapják a fertőzést. Viselj maszkot és kesztyűt, illetve kerüld a más emberekkel való közvetlen, testi kontaktust (ideértve pl. a bevásárlást is).

Ha megjelennek a tünetek (láz, köhögés, nehéz légzés), akkor hívd fel a háziorvosodat, majd egyeztetést követően keresd fel őt a rendelőben.

7. Létezik gyógyszer vagy védőoltás a koronavírus fertőzésre?

Jelenleg (2020.03.12.) nem érhető el védőoltás, se más speciális gyógyszer vagy kezelés. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) jelenleg is dolgozik a megfelelő hatóanyag kifejlesztésén (más, független laboratóriumok mellett).

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő

Kiemelt kép: Jean-Pierre Le Roux