Test

Gyakori kérdések: kézmosás, köhögés, tömeg koronavírus idején

Tudd meg, miért olyan fontos, hogy a koronavírus idején még jobban figyelj a magad és a többiek egészségére!

Biztos te is lépten-nyomon hallod most, hogy mennyire fontos a megfelelő kézmosás, hogy ne érj az arcodhoz, és hogy ha tudsz, maradj otthon. Összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat.

A vírust úgy lehet elkapni, ha valakinek, aki már fertőzött, az orrából vagy a szájából apró cseppek távoznak (tüsszentéssel, köhögéssel vagy levegővétellel), és ezek a cseppek rákerülnek olyan tárgyakra, amikhez valaki más hozzáér, majd a saját szeméhez, orrához, szájához nyúl. Van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy ez ne történjen meg se veled, se mással. Nézd csak:

Ebben a bejegyzésben összeszedtünk neked mindent a koronavírusról – ami ha esetleg valahogy a kezedre kerül, onnan az arc, a száj vagy az orr érintésével bejuthat a szervezetedbe. Ezért nagyon fontos, hogy bármilyen nehéz is megállni, ne érj az arcodhoz.

Az utcán és a városban, a játszótéren, a lépcsőházban, nagyon sok helyen ott lehet már a vírus. Azért is zártak be az iskolák és a játszóterek, hogy ne találkozz vele. De olyan is lehet, hogy a vírus jön hozzád egy szatyor fülén, egy kölcsönkönyv borítóján, a színes ceruzáidon. Emiatt kell most nagyon gyakran és nagyon alaposan meleg, szappanos vízzel kezet mosni.

Úgy is tudunk most vigyázni egymásra, hogy még jobban odafigyelünk, amikor tüsszentünk vagy köhögünk. Mindig takard el a szádat, az orrodat papírzsebkendővel, amit utána azonnal dobj ki a szemetesbe, ha pedig épp nincs nálad zsebkendő, próbálj meg a tenyered helyett a könyökhajlatodba köhögni, tüsszenteni. Tudod, utána pedig jöhet a kötelező kézmosás.

Ha most egy kicsit mindannyian otthon maradunk, és nem találkozunk egymással meg olyan felületekkel (kapaszkodókkal, kilincsekkel, liftgombokkal), amiken megmaradhat a vírus, akkor sokkal kevesebben lesznek betegek, és így sokkal hamarabb térhetünk vissza a korábbi életünkhöz.

Ha nem tudsz otthon maradni, akkor is próbáld meg kerülni a tömeget, és ha másik emberrel találkozol, maradj tőle legalább 1-2 méternyi távolságra.

Nagyon szépen köszönjük a képeket Szathmáry István – Thyillustration!