Test

Gyakori kérdések: kézmosás, köhögés, tömeg koronavírus idején

Tudd meg, miért olyan fontos, hogy a koronavírus idején még jobban figyelj a magad, és a többiek egészségére!

Biztos Te is lépten-nyomon hallod most, hogy mennyire fontos a megfelelő kézmosás, hogy ne érj az arcodhoz, és hogy ha tudsz, maradj otthon. Összeszedtük Neked a legfontosabb tudnivalókat.

A vírust úgy lehet elkapni, ha valakinek, aki már elkapta, az orrából vagy a szájából apró cseppek távoznak (tüsszentéssel, köhögéssel vagy levegővétellel), és ezek a cseppek rákerülnek olyan tárgyakra, amikhez valaki más hozzáér, majd a saját szeméhez, orrához, szájához nyúl. Van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy ez ne történjen meg se Veled, se mással. Nézd csak:

Ebben a bejegyzésben összeszedtünk Neked mindent a koronavírusról – ami, ha esetleg valahogy a kezedre kerül, onnan az arc, a száj vagy az orr érintésével bejuthat a szervezetedbe. Ezért nagyon fontos, hogy bármilyen nehéz is megállni, ne érj az arcodhoz.

Az utcán és a városban, a játszótéren, a lépcsőházban, nagyon sok helyen ott lehet már a vírus. Azért is zártak be az iskolák és a játszóterek, hogy ne találkozz vele – de olyan is lehet, hogy a vírus jön hozzád, egy szatyor fülén, egy kölcsönkönyv borítóján, a színes ceruzáidon. Emiatt kell most nagyon gyakran, és nagyon alaposan, meleg, szappanos vízzel kezet mosni.

Úgy is tudunk most vigyázni egymásra, hogy még jobban odafigyelünk, amikor tüsszentünk vagy köhögünk; mindig takard el a szádat, az orrodat papírzsebkendővel, amit utána azonnal dobj ki a szemetesbe, ha pedig épp nincs Nálad zsebkendő, próbálj meg a tenyered helyett a könyökhajlatodba köhögni, tüsszenteni – tudod, utána pedig jöhet a kötelező kézmosás.

Ha most egy kicsit mindannyian otthon maradunk, és nem találkozunk egymással, meg olyan felületekkel (kapaszkodókkal, kilincsekkel, liftgombokkal), amiken megmaradhat a vírus, akkor sokkal kevesebben lesznek betegek, és így sokkal hamarabb térhetünk vissza a korábbi életünkhöz.

Ha nem tudsz otthon maradni, akkor is próbáld meg kerülni a tömeget, és ha másik emberrel találkozol, maradj Tőle legalább 1-2 méternyi távolságra.

Nagyon szépen köszönjük a képeket Szathmáry István – Thyillustration!