Gyereknevelés

Mesével feldolgozni a koronavírussal kapcsolatos félelmeket

A mese segít a kisgyerekeknek megérteni, mi és miért zajlik körülöttük, hogy miért viselkednek a környezetükben furcsán az emberek.

A gyerekek is érzik a jelen helyzet feszültségét, és ha nem tudjuk megbeszélni, mi történik, az csak növeli a szorongásukat. De hogyan válaszolhatunk a kérdéseikre anélkül, hogy megijesztenénk őket?

A mesékben nagyon sok félelem és szorongás képes feloldódni – ha megtaláljuk a minden szempontból (életkor, érettség, téma, érdeklődési kör, figyelem stb.) megfelelőt.

Axel Scheffler, a Pipp és Polli sorozat szerzője, Julia Donaldson könyveinek állandó illusztrátora, az egyik legnépszerűbb angol gyerekkönyv-illusztrátor egyedülálló új könyvet jelentetett meg a koronavírus-járványról – és ez most ingyenesen elérhető, letölthető és terjeszthető bárki számára – a könyv magyarországi kiadójánál, a Pagonynál is.

A mese a 4–10 éves korosztály számára érthető, befogadtható nyelven és formában ad választ azokra a mostanában gyakran felmerülő, fontos kérdésekre, mint például hogy mi is ez a vírus tulajdonképpen, hogyan lehet elkapni, mi történik azzal, aki elkapja, és mi köze van mindennek ahhoz, hogy most nem találkozhatunk a barátainkkal és a szeretteinkkel.

A témák és a válaszok kidolgozásában orvosok, tanárok és pszichológusok működtek közre, melynek eredménye egy olyan mese lett, ami segíthet megérteni a gyerekeknek mindazt, ami történik: a sok változást az életükben és a mindennapjaikban, a felnőttek fura viselkedését, a félelmeik okát és eredetét – mindez pedig segíthet az ehhez kapcsolódó nehéz érzések megélésben és feldolgozásában is.

A könyv annak magyarországi kiadója, a Pagony jóvoltából itt megtekinthető és ingyenesen letölthető:

Elizabeth Jenner–Kate Wilson–Nia Roberts: Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek
Axel Scheffler rajzaival

Forrás: pagony.hu

Kiemelt kép innen