Vélemény

Miért nem segítünk, ha bántalmaznak valakit a környezetünkben?

Vitaszínházban jártunk, és összegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzó érveket.

Sokszor könnyebb magyarázatot találni arra, hogy miért NEM segítünk, mint hogy miért IGEN. 

Gyakran látjuk, hogy bántanak, megaláznak, kigúnyolnak valakit. A szülők és a tanárok mindig azt tanították, szóljunk egy felnőttnek, aki majd segít elintézni a konfliktusokat. Egy tapasztalt ember jókor jó helyen valóban tud segíteni, de tényleg a mi dolgunk segítséget kérni? A Hintalovon Alapítvánnyal ellátogattunk néhány iskolába, és egy vitaszínház keretében merész állításokat tettünk fel a bántalmazásról és a segítségkérésről, a tanulóknak pedig el kellett dönteniük, hogy egyetértenek, vagy sem. Összegyűjtöttünk néhány gyakran elhangzó érvet, amelyekből látszik, miért

nem is olyan egyszerű segíteni:

„Az ő dolga, ha bántják.” Hiszen amíg nekünk nem rossz, addig nincs probléma, nem? Szerintem ez mindenkiben felmerül ilyenkor. Mint nézőpont, teljesen reális és igaz, de tehetünk egy szívességet is azzal, ha megpróbálunk segíteni ‒ akár azzal, hogy kikérjük a tanár véleményét vagy a tanácsait.

„Meg kell tanulnia segítséget kérni!” Nem lesz mindig ott valaki, hogy segítséget kérjen az ember helyett… Teljesen jogos, mindenkinek meg kell tanulnia a saját ügyeit intézni, mert a nagyvilág szabályai szerint mindenki küzd mindenki ellen, és senkinek sem garantált a túlélés.

Kinek a dolga?

„Tovább fog tartani, ha valaki beleszól.” Ez az állítás könnyen megosztja az embereket. Persze amíg az információ eljut a tanárhoz, a tanár elkezd foglalkozni az üggyel, mire megtalálja a megoldást, már mindenki elcsépeltnek fogja tartani a témát, de ha nem szól senki a tanárnak, mi garantálja, hogy egyáltalán vége lesz valamikor?

„Ha őt nem érdekli, akkor semmi értelme!” Az ő dolga, hogy kéri-e, hogy valaki beavatkozzon-e, vagy sem, de az, hogy nem kér segítséget, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs is szüksége rá. Sokan csak félnek megmutatni mások előtt a gyengeségüket.

„Nem kell elmondani senkinek, én megoldom!” Vannak olyan emberek, akik utálják kiadni a kezükből az irányítást, nyeregben akarnak maradni. De meg is tudják ülni azt a lovat, vagy titokban vágynak arra, hogy valaki mellettük álljon, nehogy nagyot essenek?

Nincs jó vagy rossz válasz

A vitaszínházban elhangzott vitaindító állításokra nincs jó vagy rossz válasz, elég, ha elmondod a véleményedet. Rengeteg érdekes kérdés és felvetés hangzott el mindkét oldalon a tanulóktól, és folyamatosan változtak az álláspontok is, de úgy láttuk, hogy sokan továbbra is a segítségnyújtás ellen érveltek. Azt gondoljuk, hogy fontos, hogy megkeressük a választ a miértekre ahhoz, hogy tényleg támogatni tudjuk a bajban lévő társunkat. 

Kordás Olivér

Kiemelt kép innen