Gyereknevelés

Ha egy gyerek, akit kiközösítenek a kortársai, tőled kér segítséget…

Mikor kell beavatkozni egy felnőttnek a gyerekek egymás közötti viselkedésébe? És ha beavatkozna, mit tehet?

Előfordul, hogy olyan felnőtt lesz egy gyerek kiközösítésének a tanúja, vagy olyan felnőttnek beszél a gyerek arról, hogyan bánnak vele a többiek, aki közvetlenül nem felelős a gyerekért. 

Gyerekként nagyon nehéz segítséget kérni

Nagy megtiszteltetés egy felnőttnek, ha egy gyerek pont hozzá fordul segítségért, vagy neki mondja el a bánatát. A kiközösített gyerek nagyon magányos, gyakran úgy érzi, hogy ő a hibás abban, ami történik vele. Arra számít, hogy a felnőttek is elsősorban őt fogják hibáztatni, ezért is olyan nehéz az, hogy segítséget kérjen, vagy akárcsak beszéljen arról, hogy bántalmazzák a társai

Mit tehet a felnőtt, akit beavat a titkaiba?

A gyereknek már az is nagy könnyebbség, ha talál olyan személyt, akinek elmondhatja, ami a szívét nyomja. Ha olyasmit mesél el, aminek kapcsán a felnőtt igazságérzete azt diktálná, hogy beavatkozzon, ehhez mindig kérje a gyerek beleegyezését. Sokszor a gyerek maga tudja a legjobban megítélni, hogy milyen módon tud segítséget elfogadni, illetve milyen beavatkozás segíthet az ő esetében. 

Az indulat nem segít – figyelj a gyerek kérésére

Fontos, hogy aki kiközösítésről hall, ne reagáljon indulatból, hanem hagyjon magának időt a hallottak feldolgozására. Ha a gyerek beleegyezik, akkor a felnőtt segítsen megkeresni azt a konkrét személyt, aki az ügyben ténylegesen segíteni tud, és ha a gyerek ezt kéri, álljon mellette, támogassa őt.

Egy ilyen helyzetben mindenki áldozat

Bár legtöbbször egyértelműnek látszik, hogy a kiközösítést kezdeményező másik gyerek a „bűnös”, illetve a kiközösítésben részt vevő vagy azt passzívan eltűrő többi gyerek is hibáztatható, a valóságban az ilyen kiközösítésben bármely oldalon részt vevő minden személy áldozatnak tekinthető. Ezért a kiközösítés kezelésére használt leghatékonyabb módszerek mind az összes érintett személy bevonásával keresik a megoldást. Ez azért is előnyös, mert az olyan megoldásokat, amelyeknek a kidolgozásában részt vettek, a gyerekek könnyebben elfogadják és betartják. 

Ki a hibás a kiközösítésért?

Kiközösítő vagy nem befogadó viselkedés minden közösségben előfordulhat. Sokszor teljesen láthatatlan az ok, vagy nincs is megfogalmazott indok, csak a csoport egyik tagja úgy tudja legjobban kimutatni a hatalmát, ha akaratával uralja a közösséget. Ennek a legegyszerűbb formája, ha valaki ellen közösen lépnek fel. Bár egyértelműnek látszik, hogy ilyenkor a véleményvezér a bűnös, és azok is, akiket manipulál, valójában aki ilyen módon érvényesíti hatalomvágyát, maga is segítségre szorul. 

A kortárs csoport fontossága

A tizenéves gyerekek saját kortársaiknak akarnak a leginkább megfelelni. Ezért is olyan nagy veszteség, ha pont a kortárscsoport zár ki magából valakit. Ugyanakkor ez a magyarázata  annak is, hogy miért vesznek részt gyakran a tizenévesek az ilyen viselkedésben, miért nem állnak ellen, hanem jó esetben is inkább passzív szemlélői a kiközösítésnek.

A Yelon szerkesztősége