„Felvilágosítás”

A szexedukáció szexelni tanít? Tények és tévhitek

Sokan tartanak a felvilágosítástól, abban bízva, hogy ha nem beszélünk a gyerekeknek ezekről a témákról, nem fogja érdekelni őket.

Valaki válaszolni fog a gyereked kérdéseire – Ezért jobb, ha nem a Google lesz az

A valóság azonban inkább az, hogy amíg nem tanulunk meg beszélgetni minderről, csak azt érjük el, hogy aki már belevetné magát a testi élvezetekbe, az így is, úgy is megteszi. Persze a megfelelő információk híján nem valószínű, hogy ezt biztonságban teszi meg, illetve nem fog tudni segítséget kérni, ha valamitől félne, ha bizonytalan vagy veszélybe kerül.

Amiért még mindig tabusítunk

Még mindig hajlamosak vagyunk a tabusításban bízni, mert nincsenek jó mintáink a beszélgetéshez. Nehéz az iskolai – az érettségtől és az aktuális befogadókészségtől független – zavartan feszengős információátadástól eljutni a nyitott, őszintei és a gyerek kérdésein alapuló beszélgetésig. Ráadásul a mai napig rengeteg tabu övezi a szexuális nevelés/szexedukáció/felvilágosítás témáját.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket, és mutatjuk a valóságot:

NEMIGEN
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy hogyan működik az emberi test, és nevet ad az egyes testrészeknek, hogy ezeknek a szavaknak a segítségével jelezni lehessen, ha baj van.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy hogyan lehet felismerni a test jelzéseit és az azokhoz kapcsolódó érzéseket.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy hogyan lehet felismerni és jelezni a saját igényeinket, valamint észrevenni a másik jelzéseit, és tiszteletben tartani az ő igényeit is.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy a kamaszkori testi változások során mi miért és hogyan alakul.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy a test és a benne zajló folyamatok megismerése révén érthető és felismerhető legyen, hogy mi az, ami a normális, egészséges érési folyamat része, és mi az, amivel érdemes lehet orvoshoz fordulni.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy hogyan lehet jól gondoskodni a testünkről, beleértve a higiéniát, a testképet és az azzal kapcsolatos esetleges nehézségeket, étkezési zavarokat stb.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy hogyan lehet felismerni és jelezni a saját határainkat, ezáltal képessé válni a többiek igényeinek, vágyainak tiszteletben tartására is.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy nemet mondani oké, ami megóvhat a szexuális kizsákmányolástól, visszaélésektől és erőszaktól.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy miért fontos a védekezés: hogyan vigyázhatnak a résztvevők magukra és egymásra a szexuális életük során, és milyen felelősséggel járnak az ezzel kapcsolatos döntéseik.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy mi az a beleegyezés: hogy meddig tart a szex, és hol kezdődik az erőszak.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy a pornó, a netes ismeretségek és a közösségi oldalakon szembejövő képek hogyan (nem) kapcsolódnak a valósághoz, és hogyan vigyázhatunk magunkra, amikor ezek uralják a közbeszédet.
Szexelni tanít.Arra tanít, hogy mindezeknek az információknak a birtokában képessé váljunk a testünkre és a szexualitásunkra vonatkozó, számunkra legjobb döntések meghozatalára.
Szexelni tanít.Megtanít különbséget tenni szex és intimitás között, és kontextusba helyezni ezeket azáltal, hogy a szexről való beszéd maga is túlmutat az aktuson.

Nagy Viktória

Kiemelt kép innen.