„Felvilágosítás”

10 gyakori tévhit a szexuális erőszakról – és a valóság

A tudás hatalom – a szexuális erőszak terén is. Összeszedtük a 10 leggyakoribb tévhitet és a valóságot.

Nagyon sok félreértés és tévhit él a szexuális erőszakkal kapcsolatban, érdemes ezekről többet beszélni.

Mítosz 1.

A szexuális erőszak olyan szexuális együttlét, amikor az egyik félben annyira felhorgad a szexuális vágy, hogy már „nem tud magának parancsolni”.

Tény: A szexuális erőszak agressziónak és bántalmazásnak számít, amiben nem a vágy a meghatározó, hanem az, hogy a támadó a saját hatalmát akarja megélni és gyakorolni. 

Mítosz 2.

Az erőszakolók abnormálisak. 

Tény: Nincs senkinek a homlokára írva, ha megerőszakolt valakit. Akik szexuális erőszakot követnek el, ránézésre nem különböznek a többi embertől, sőt akár még félénkebbek is lehetnek: a viselkedésük is teljesen átlagos. Az esetek döntő többségében ugyanúgy dolgoznak, sportolnak, járnak el szórakozni, és ugyanolyan emberi kapcsolataik vannak, mint bárki másnak. 

Mítosz 3.

A legtöbb szexuális erőszak idegenek között esik meg.

Tény: Három esetből kétszer olyan ember követi el a szexuális erőszakot, akit az áldozat ismer. 

Mítosz 4.

A migránsok nagyon sok szexuális erőszakot követnek el, és ők jelentik a legnagyobb veszélyt a magyar nőkre. 

Tény: A nem magyar állampolgárok által a magyarok sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma a statisztika szerint nem éri el az 1%-ot. 

Mítosz 5.

A nő ruhája befolyásolja, hogy megerőszakolják-e, vagy sem. 

Tény: A kutatások szerint az erőszakolók 90%-ban előre eldöntik és kitervelik az erőszakot, „kinézik maguknak” az áldozatot, még mielőtt tudnák, hogy mit fog felvenni. 

Mítosz 6.

Gyakori, hogy valakit alaptalanul vádolnak meg szexuális erőszakkal.

Tény: A szexuális erőszakkal kapcsolatos esetek többségét sosem jelentik. A hamis vád aránya a szexuális visszaélések között sem magasabb, mint más bűncselekményeknél (kb. 10%). 

Mítosz 7.

Az erőszak globális probléma.

Tény: A szexuális erőszak sok tekintetben kulturális kérdés. Azokban az országokban a legalacsonyabb a szexuális erőszak aránya, ahol biztosítják a női jogokat, ahol megvalósul a nemek közötti egyenlőség, és ahol a feminista gondolkodás általános társadalmi jelenség. 

Mítosz 8.

Ha valaki nem állt ellen, akkor ott nem is történt erőszak. 

Tény: Nagyon sokszor az áldozat szinte lefagy, és nem tud mit tenni, ha megtámadják. A félelem, a sokk vagy az az érzés, hogy csak úgy élhető túl az erőszak, ha az áldozat passzív marad, mind közrehathat abban, hogy az áldozat nem harcol. Sokan ezzel indokolják, miért olyan nehéz a megtámadott nőnek aktívan védekeznie egy erőszakhelyzetben. Egyre több a kutatási adat arról, hogy az evolúció során a „lefagyás” sikeresebb túlélési technika volt ezekben a helyzetekben, mint a harc.

Mítosz 9.

Férfiak nem válhatnak szexuális erőszak áldozatává.

Tény: Gyerekkorban a szexuális erőszak áldozatainak mintegy harmada fiú, és felnőtt férfiak esetében is előfordul, hogy áldozattá válnak. Becslések szerint 30 férfiből 1 él át élete során szexuális erőszakot.

Mítosz 10.

Egy prostituáltat vagy pornószínészt, sztrippert nem lehet megerőszakolni. 

Tény: Attól, hogy valaki pénzért nyújt szexuális szolgáltatást vagy előadást, még ugyanúgy joga van nemet mondani egy szexuális aktusra. Ha hiányzik a beleegyezés, akkor teljesen mindegy, hogy mi a foglalkozása az áldozatnak: ami történik, az erőszaknak számít. 

Gyurkó Szilvi

Készült a WMN cikke alapján.

Kiemelt kép innen