„Felvilágosítás”

A gyereked akkor is fog pornót látni, ha nem akar – így készítsd fel

Előbb vagy utóbb valószínűleg a te gyereked valamelyik Google-keresésére is a pornó akar majd választ adni. Így készülhetsz fel rá.

A szülők nagy része meg van győződve arról, hogy az ő gyereke nem néz pornót. Sőt, a szülők nagy része arról is meg van győződve, hogy ha mégis belefutna a gyerek ilyen tartalomba, akkor azonnal elmenekülne a látványtól. 

A kíváncsiság és a tiltás…

Aki látott már erősen szexuális tartalmú filmet, tudja, hogy nem olyan egyszerű a látottaktól elszakadni. Még ha elsőre meg is ijed a gyerek, és gyorsan kilép, a kíváncsiság, a szexuális izgalom vagy az az igény, hogy a sokkhatásról beszámoljon, és persze hogy olyasmit osszon meg a társaival, ami tiltva van, visszaviszi a látványhoz. 

Magyar és nemzetközi felmérések egybehangzóan bizonyítják, hogy egyre korábban éri el a gyerekeket az online pornográf tartalom: a 10 év feletti gyerekek jelentős hányada látott már pornót, a 13-14 évesek pedig rendszeresen rá is keresnek ezekre az oldalakra.  

A számok alapján a kíváncsiság erősebb

Egy online biztonsággal foglalkozó amerikai cég 2015-ös felmérése szerint:

  • A tinédzserek 71%-a eltitkolja a szülei előtt, hogy mit csinál online
  • 10-ből 9 fiú és 6 lány látott már pornót 18 éves kora előtt. 
  • A fiúk első találkozása a pornóval átlagosan 12 éves kor körül történik.
  • A 16 évesek 28%-a, a 17 éveseknek már 30%-a bukkant rá váratlanul online pornóra anélkül, hogy azt kereste volna. 
  • A 16 évesek 20%-a, a 17 évesek 30%-a kapott már szexting (az üzenetküldőről szexuálisan explicit) üzenetet.

A pornó online könnyen, mindenki számára elérhető

És 18 éves kor előtt:

  • A fiúk 15%-a, a lányok 9%-a látott már gyerekpornót. 
  • A fiúk 32%-a, a lányok 18%-a botlott bele állatokkal folytatott szexbe online. 
  • A fiúk 39%-a, a lányok 23%-a nézett már online kikötözéses pornót.
  • A fiúk 83%-a, a lányok 57%-a látta már online, milyen a csoportos szex. 
  • A fiúk 69%-a, a lányok 55%-a találkozott azonos neműek közötti szexuális aktussal online. 

Egy ugyancsak 2015-ös magyar felmérés szerint a 14‒19 éves fiatalok 72%-a látott már pornót, a fiúknál ez az arány még magasabb, 86%. A magyarországi felmérés a 14 évnél fiatalabbakra nem terjedt ki, pedig már az általános iskolába járó gyerekek is online szereznek „ismereteket”, ha a szexualitással kapcsolatban rákeresnek valamire.

Ha nem pornót keresel, akkor is azt találsz

A szex szót a keresőbe beírva szinte csakis pornóajánlatok jelennek meg, ami pedig nem az, az sem alkalmas egy gyerek felvilágosítására. Ha egy szülő azt gondolja, hogy az ő gyereke nincs kitéve az online pornónak ‒ részben azért, mert még nem érdekli az ilyesmi, vagy mert okosabb annál, semhogy ilyen tartalmakat nézegessen ‒, érdemes egyrészt visszagondolnia a saját kamaszkorára (hogy mi érdekelte akkor), másrészt beírni néhány ártatlan kifejezést a keresőbe. Ha például egy 10 éves fiú szeretné megtudni, hogy milyen a lányok nemi szerve, és rákeres a punci szóra, akkor majdnem kizárólag pornóajánlatok jelennek meg. (Érdekes, hogy ha a fiúk nemi szervéről akar valaki többet megtudni, a fütyi szóra nem pornó jön fel – igaz, nem is tényszerű információ.)

A büntetés majd elveszi a kedvét?

Mit tehet a szülő? Hogyan tudja megelőzni vagy kezelni azt a helyzetet, hogy a gyerek az érettségének nem megfelelő, szexuálisan izgató tartalmakat néz akár véletlenül, akár azért, mert rákeres? Ha esetleg valaki azt gondolná, hogy a büntetés elveszi a gyerek kedvét attól, hogy a netet szexuális érdeklődésének kielégítésére is használja, talán érdemes visszagondolnia saját kamaszkorára és arra, hogy visszatartotta-e a büntetéstől való félelem bármitől is. A büntetés azt az üzenetet közvetíti a gyerek felé, hogy a szülő nem helyesli, amit csinál, de ettől nem valószínű, hogy az is világossá válik, hogy miért.

A Yelon szerkesztősége

Kiemelt kép innen