„Felvilágosítás”

Az erekció: így segíthetsz, hogy ne ijessze meg a fiadat az első

Ha egy kis- vagy nagyfiú nem tudja, mi történik a testével, az nagyon ijesztő lehet; így tehetsz azért, hogy ne így történjen.

Kisfiú vagy nagyfiú ‒ bármikor lehet erekciója. Hogy mikor, mit és hogyan beszéljünk erről? Akár már kisbabakorában kezdhetjük.

Amennyiben a cím láttán kissé összeszorul a gyomrod, vegyél egy mély levegőt, és olvass tovább! Ha szeretnéd, hogy a gyereked bármilyen témát illetően bizalommal forduljon hozzád, legelső lépésként bíznod kell magadban és abban, hogy alkalmas vagy jól nevelni a gyerekedet. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek kell lenned. Sokkal fontosabb, hogy hiteles és önazonos legyél, a vele való kapcsolatodban is. Minden más ‒ a gyakorlatiasabb kérdéseket illető tudás átadását is beleértve ‒ csak ezzel együtt működik. Ha szeretnéd jól kihasználni azt az időszakot, amikor a gyereked még elsősorban tőled kérdez, az is fontos, hogy nyitott legyél igazán őszintén beszélgetni vele ‒ akár az erekcióról is. 

Ha még éppen kúszó-mászó korszakát éli, könnyen lehet, hogy azt gondolod, ez a téma még fényévekre van tőletek. A helyzet azonban az, hogy megtörténhet, hogy egy ártatlan pelenkázásnál szembe találod magad a kisfiad első erekciójával, ami korán felhívja a figyelmet a gyerekek nagyon is létező szexualitására.

Mikor, mit, hogyan?

Gyakran már egész pici gyerekek kérdeznek testi ügyekről, ami remek alkalom lehet arra, hogy megadjuk a koruknak megfelelő információkat. Óvodáskorú kisfiúknak a testrészek tanulásakor a nemi szervek neveit is meg kell mondani, illetve a fiúk és lányok teste közötti különbségekre is fel kell hívni a figyelmet. A nemi szervekkel való játék, az önkielégítés öntudatlan formája ‒ ilyen kicsi korban ez is természetes. Ezt semmi esetre se tiltsuk. Azt viszont fontos minél hamarabb megtanítani, hogy az ilyesmi magánügy, amit nyugodtan lehet csinálni elalvás előtt az ágyban, de a vasárnapi családi ebédnél például nem. 

A pubertáskor általában 11 és 15 éves kor körül kezdődik, és körülbelül 5‒7 évig tart. Sok bizonytalanságnak és szorongásnak elejét veheted, ha már a pubertáskor kezdete előtt ‒ körülbelül 8‒11 éves kor között ‒ rendszeresen beszélgetsz a gyerekeddel a várható testi és lelki változásokról, beleértve az erekciót is.

Ezzel kapcsolatban a következőket fontos elmondani:

  • A pénisz általában puha, de erekció során a benne lévő barlangos testek vérrel telítődnek, aminek hatására megkeményedik és feláll.
  • Erekció létrejöhet érintésre, szexuális izgalom hatására, de teljesen spontán módon is, például ébredéskor.
  • A spontán erekció kellemetlen helyzetbe hozhatja a fiúkat. Magát az erekció létrejöttét valószínűleg nem fogja tudni befolyásolni, de megpróbálhatja eltakarni. Ebben segíthet egy derékra kötött kabát vagy pulóver, egy iskolai mappa, testhez simuló, feszesebb alsónadrág, vékonyabb anyagú nadrágok helyett pedig farmer. 
  • A fiúgyerekek erekciója a testvéreket vagy bárki mást is zavarba hozhat a családon belül. Ilyenkor érdemes elmagyarázni, hogy ez nem szándékos, és neki is kellemetlen, ezért jobb, ha ilyenkor elfordulunk, nem teszünk megjegyzést, és nem viccelődünk ezen.
  • Nagyobb fiúk esetében el lehet részletesebben is magyarázni a férfi nemi szervek anatómiáját, kitérve az ejakulációra, és esetleg részletezni, hogy az ondó pontosan miből, hogyan és hol is termelődik, és milyen utat tesz meg a fiúk testén belül, mielőtt a péniszen keresztül távozik. Itt érdemes kitérni az előváladékra is, ami szintén tartalmazhat spermiumokat, ezáltal megtermékenyítésre alkalmas lehet. 
  • Az ejakuláció kapcsán beszélgethettek az éjszakai magömlésről és az önkielégítésről is. 
  • Szintén fontos, hogy elmondd neki, hogy milyen védekezési módszerek állnak a rendelkezésére, és melyiknek mik az előnyei és a hátrányai. 

Mi a normális?

A pubertáskorban lévő fiúk fejében rengeteg a kérdés az erekcióval kapcsolatban, hogy mi a normális és mi nem, mint például:

Elég nagy-e a péniszem? Mi az átlagos  péniszméret?

A pénisz alakja és mérete egyénenként más és más. Abban is nagy eltérések vannak, hogy mennyit változik a pénisz mérete erekció során. Vannak, akiknek nyugalmi állapotban kisebb a péniszük, és többszörösére nő erekció során, és vannak, akiknek nagyobb, és kevesebbet változik erekciókor. A pénisz méretének nincs köze ahhoz, hogy valaki jó szexuális partnerré válik-e vagy sem. Sokkal fontosabb, hogy mennyire nyújtunk kellemes társaságot a másik számára.

Napi hány erekció normális, és meddig tart az erekció?

Nincs szabály arra, hogy napi hány erekció számít normálisnak. A pubertáskor alatt naponta többször is lehet a fiúknak spontán erekciója, ezeknek a száma később csökkenhet, és inkább szexuális helyzetekhez kötődik majd. Az erekció tarthat másodpercekig, de sokkal tovább is. Együttlétkor semmiképp sem elvárás a fiúkkal szemben, hogy órákon át tartó erekciót „produkáljanak”. 

Normális, ha változik a péniszem színe?

A pénisz bőrének a színe sötétebb lehet, mint a test többi része, és lehetnek rajta kidudorodó erek. Erekció során a pénisz az izgalom hatására akár egészen bordós, lilás színűvé is változhat.

Az erekció mindig szexuális izgalmat jelent?

Ez egyáltalán nem biztos. Az erekciónak sok esetben semmi köze a szexuális izgalomhoz. Ha valakinek erekciója van, de nem érez szexuális vágyat, akkor egyszerűen nem kell foglalkozni vele, elmúlik magától. Ugyanez igaz fordítva is: a pénisznek nem kell keménynek lennie ahhoz, hogy szexuális vágyat érezzünk. Természetes, ha valaki izgalomba jön, de még sincs erekciója.  

Marton Kata

Kiemelt kép innen