„Felvilágosítás”

Amikor a videós tartalom segít: szexedukáció a neten

Tudod, hogy fontos beszélgetni a gyerekeddel a szexualitásról, a kamaszkori testi változásokról, de azt nem tudod, hogyan? Ebben lehetnek segítségedre ezek a szuper videók, amelyek kifejezetten kamaszoknak készültek a legkényesebb, legfontosabb kérdésekről.

A legtöbben egyetértünk abban, mennyire fontos, hogy mi, felnőttek segítsünk a kamaszoknak eligazodni a gyerekkor és a korai felnőttkor közötti átmeneti időszakban, és hogy tudjuk a szexuális fejlődést annak kezelni, ami: egészségesnek és természetesnek. Mégis sokan vagyunk, akik gyerekként nem láttunk a saját családunkban jól működő példát arra, hogy miként is kellene egy szülőnek a gyerekével beszélgetnie a kamaszkori változásokról, ezért nem igazán tudjuk, hogyan is fogjunk hozzá. Ezer kérdés kavarog a fejünkben: Mi az, amit jó, ha megosztok a gyerekkel? Mi az, amivel esetleg már ártok? Mit milyen korban kellene elmondani? Milyen szavakat használjak?

A jó hír az, hogy a szexuális nevelés tanulható, és egyre több megbízható információforrás áll a rendelkezésünkre. Ezek közül ajánlunk most egyet. 

21. századi szexedukáció 21. századi kamaszoknak

Ha nem tudod, hogy is állj neki; ha nem akarod véresen komolyan venni a témát; ha modern és kreatív, de ugyanakkor pontos és tabuktól mentes információforrást keresel a pubertáskorról a gyereked számára, akkor az AMAZE.org-on, a YouTube-on angolul és most már magyarul felirattal itt, a Yelon.hu-n is bárki számára ingyenesen elérhető AMAZE animációs videókat neked találták ki.

Ezek a videók a szexuális nevelésre még mindig túl sokszor jellemző, elidegenítően orvosi nyelvvel ellentétben életszerűek, viccesek, és ezáltal igyekeznek feloldani a kamaszkori változásokat övező kínos hallgatást. Elvégre mindenkinek van teste, és mindenki, aki volt kamasz, átment ezeken a változásokon. Az AMAZE szexedukációs szakemberekből álló csapata a szülőket szeretné bátorítani és hozzásegíteni ahhoz, hogy ők lehessenek a gyerekük elsődleges információforrásai (de legalábbis „információkoordinátorai”) és szexuális nevelői.

AMAZE videók a Yelonon

A következő négy, a pubertáskori testi/lelki változásokkal foglalkozó videó már kint van a yelon.hu-n, magyar felirattal:

  • Mi az a merevedés? A kamasz fiúknak néha kellemetlen pillanatokban áll fel, de ez teljesen normális, és bárkivel megeshet. Amikor idősebbek lesznek, sokkal ritkábban fog váratlanul előfordulni.
  • Szőrtelenítés, menstruáció, pattanások… Mi minden történik, ha egy lány a kamaszkorba lép? Az biztos, hogy változni fog a teste – ez a videó abban segít, hogy felkészülhessen rá!
  • Bajusz, pattanás, izzadság… Mi történik ilyenkor a testtel? A serdülőkor sok testi és lelki változással jár, amik mindenkivel megtörténnek, de valakinél korábban, másnál később kezdődik ez az időszak.
  • Mellek és egyebek: a lányok serdülőkora. Mikor kezdődik a serdülőkor? Mi történik ilyenkor? A serdülőkor mindenkinél máskor kezdődik, de előbb-utóbb mindenkivel megtörténik.

A videókat – annak ellenére, hogy külön foglalkoznak a fiúkat és a lányokat érintő változásokkal és kérdésekkel – nemtől függetlenül minden tininek ajánljuk, mert fontos, hogy a lányok azt is tudják, hogy mi történik a fiúkkal, és fordítva. 

Ezek a rövid, de minden fontos információt tartalmazó videók szolgálhatnak jégtörőként a beszélgetés elindítására, megnézhetitek őket együtt egy beszélgetés kiegészítőjeként, vagy jól jönnek, ha például a gyereked kérdez valamit, és te nem vagy teljesen biztos abban, hogy hogy is kellene reagálni.

Folyamatos párbeszéd a hétköznapokban

Sok olyan hétköznapi helyzet van, ami remek alkalmat nyújt a beszélgetéshez: például amikor dezodort veszel magadnak; amikor együtt pakoljátok ki a bevásárlókosarat, és ott virít a tamponos doboz; amikor azt látod, hogy változik a gyereked teste. A pubertáskori pattanások, a menstruáció, az éjszakai magömlés, a legváratlanabb helyzetekben fellépő erekció, az első melltartóvásárlás sokszor nagyon is konkrét helyzetekkel, problémákkal járnak, amiket jó, ha a szülő segít menedzselni, megoldani. Vegyél neki is dezodort, betétet/tampont, borotvát, amikor úgy gondolod, hogy hamarosan szüksége lehet rá. Mondd el neki, hogy ezeket neki vetted: ott találja őket a fürdőszobai szekrényben, és bármikor nyugodtan használhatja őket. Kérdezd meg, hogy tudja-e, hogyan kell használni például a tampont. Biztosítsd arról, hogy az éjszakai magömlés teljesen normális, és hogy nyugodtan bedobhatja a lepedőjét a szennyesbe, ha frisset szeretne felhúzni. Ezekről mind szó van ebben a négy videóban is, bátran küldd el őket a gyerekednek egy-egy ilyen helyzet/beszélgetés után.

Nézzétek, osszátok meg, beszélgessetek róluk, és figyeljétek a Yelont további AMAZE videókért, magyar felirattal!

Szexuális nevelés már 10 éveseknek? Nem korai ez?

A videók elsősorban a 10–14 éves kamaszokhoz szólnak, és nem véletlenül. Erről a korosztályról ugyanis gyakran megfeledkeznek a szexedukációs programok, sokszor azalatt a címszó alatt, hogy a gyerek ehhez még túl fiatal. Pedig pont ez az a korosztály, akiket fontos lenne időben felkészíteni a várható változásokra, hogy azok ne érjék őket váratlanul. Az is könnyen előfordulhat azonban, hogy pont az ebben a korban lévő kamasz nem akar majd veled a pubertáskorról beszélgetni, mert ő is zavarban van, kellemetlenül érzi magát. Ebben az esetben jó ötlet lehet egy erről szóló könyvet a nappaliban az asztalon „felejteni”, vagy egy-egy AMAZE videót e-mailben megosztani és pár szóban biztosítani őt arról, hogy bármikor fordulhat hozzád, ha kérdése van, vagy segítségre van szüksége. 

Marton Kata

Kiemelt kép innen.