„Felvilágosítás”

Hogyan beszélgessünk gyerekekkel a menstruációról?

Röviden: őszintén, korának megfelelően és pozitívan. Hosszabb válaszokért olvasd el cikkünket.

A legtöbb lány 9 és 16 éves kora között menstruál először. Annak ellenére, hogy természetes jelenségről van szó, nem könnyű elkezdeni beszélgetni róla. Mit mondjunk a gyerekünknek a menstruációról, és mikor?

Minél előbb, annál jobb

A felnőtté válás izgatja a gyerekek fantáziáját, de a pubertáskorhoz közeledve sokukban nő az ezzel kapcsolatos bizonytalanság és zavar. Ezért jó, ha már jóval a pubertáskor kezdete előtt (kb. 5 éves kortól) elkezdünk vele beszélgetni a várható változásokról, így azok nem érik majd felkészületlenül, és ha látja rajtunk, hogy nem jövünk zavarba a kérdéseitől, bármikor bizalommal fordul majd hozzánk.

Hol kezdjem?

A gyerekek sokszor sokkal „szégyentelenebbek” a testi folyamatokat illetően, mint mi, jól nevelt felnőttek. Ha a gyereked testi ügyekről, tv-ben látott tisztaságibetét-reklámról (és az ott látható, érdekes módon kék színű foltokról) vagy a fürdőszobai tamponos dobozról kérdez, ezek remek alkalmak lehetnek arra, hogy beszélgess vele, és újra és újra megadd neki azokat az információkat, amikre épp kíváncsi.

Ha nem áll elő hasonló kérdésekkel, akkor rajtad a sor, hogy felhozd a témát. Egy nagy, mindenre kiterjedő felvilágosító beszéd helyett jobb, ha rendszeresen beszélgettek a menstruációról és minden egyébről, ami azzal kapcsolatos.

Ez azért is fontos, mert így elejét veheted annak, hogy innen-onnan (internetről, osztálytársaktól) összeszedett félinformációkból tájékozódjon. Ha van szexedukációs óra az iskolában, jó ötlet lehet ennek kapcsán otthon tovább beszélgetni.

Beszélgetés kisebbekkel

5-6 éves gyerekeknek még nincs szükségük a menstruációval kapcsolatos praktikus ismeretekre. Ha kérdeznek róla, érdemesebb a legalapvetőbb dolgokat elmondani: beszélni a női testről, a nő méhéről, ahol a kisbaba növekszik, arról mesélni, hogy ha egy nő nem vár kisbabát, akkor minden hónapban vérzik, ami teljesen természetes, ezt nevezzük menstruációnak, és a tampont vagy a betétet pedig arra használjuk, hogy felszívja ezt a vért. Esetleg közösen lerajzolhatjátok a testet és a belső nemi szerveket.

Légy gyakorlatias, és állj pozitívan a menstruációhoz

Ahogy a lányok nagyobbak lesznek, egyre inkább praktikus tanácsokra lesz majd szükségük. Fontos, hogy felkészült légy, de nem kell mindentudónak lenned. Lényeg az őszinteség. Ha valamire nem tudod a választ, mondd meg nyugodtan, és ígérd meg, hogy utánanézel, hogy később válaszolni tudj.

A következő kérdésekre érdemes számítani:

  • Mi a normális?
  • Miért menstruálunk?
  • Mikor fog megjönni?
  • Egész életemben menstruálni fogok?
  • Fájni fog?
  • Mi a teendő? Betétet, tampont vagy menstruációs kelyhet használjak? Hogy kell ezeket használni?
  • Mindenki tudni fogja, hogy menstruálok?
  • Mi van, ha a suliban átvérzem a nadrágom?

Végül, de nem utolsósorban pedig légy „menstruációpozitív”, és tanítsd erre a gyerekedet is. Az egészséges nők életének természetes része a menstruáció. Jelzi, hogy a testünk jól működik. Örüljünk ennek, és pozitívan és magától értetődően beszéljünk róla.

Marton Kata

Kiemelt kép innen