„Felvilágosítás”

Az első melltartóvásárlás: nemcsak testi, lelki kérdés is

A kamasz lányok testének változásai előbb-utóbb melltartóvásárláshoz vezetnek. De nem mindegy, mikor milyet választanak, és milyen élmény lesz számukra mindez.

Egy felnőtt nő számára nem nagy dolog, ha melltartót kell vásárolnia, de egy kamasz lány életében fontos esemény lehet. Ebben a korban ez nem csak egy szimpla ruhadarab, sokkal inkább szimbolikus jelentősége van. 

Mitől lehet aktuális az első melltartó beszerzése?

Több oka is lehet annak, ha egy tini melltartóra vágyik: 

  1. Elkezdtek nőni a mellei, és komfortosabb számára, ha a kidudorodó mellbimbóit egy plusz réteg takarja.
  2. Épp ellenkezőleg ‒ úgy érzi, hogy a kortársaihoz képest le van maradva, és ő is szeretne domborítani.
  3. Nem is annyira a ciciken van a hangsúly, hanem magán a melltartón, mert „már mindenkinek van az osztályban”, és mondjuk, ha tornaóra előtt öltözésnél nem veszi le, akkor mások nem látják a meztelen felsőtestét.

Amikor a lányunk igényli

A felsorolásból nem véletlenül maradt ki egy logikusnak tűnő indok: „akkorák a mellei, hogy már melltartót kell hordania”. A mai tizenéves lányok általában jóval azelőtt szeretnék beszerezni ezt a fehérneműt, hogy annak bármit is kéne „tartania”. Éppen ezért fontos, hogy meghalljuk az igényt, ha a lányunk melltartót szeretne, és még véletlenül se bagatellizáljuk vagy vicceskedjük el a helyzetet. Ha kéri, akkor biztosan úgy érzi, hogy szüksége van rá. Talán a lelkének jobban, mint a testének

Ha nem meri szóba hozni

Ha mégsem mer előhozakodni a kéréssel, valószínűleg örülni fog, ha mi ajánljuk fel a lehetőséget, és nem várunk addig, amíg elkezd görbe háttal járni, hogy így rejtegesse a cicijét. Ha azt vesszük észre, hogy katalógusokban, áruházakban érdeklődéssel nézegeti a melltartókat, akkor (szinte) biztosak lehetünk benne, hogy már érlelődik benne is a gondolat a vásárlásra.

Hogy kezdjünk neki?

Ha nem tőle jön az ötlet, de úgy érezzük, hogy talán mégis itt lenne az ideje, rákérdezhetünk ismerős anyukáknál, hogy náluk mi a helyzet, van-e már tapasztalatuk ezen a téren. Hasznos lehet a vásárlás előtt kicsit tájékozódni, hogy egyáltalán melyik boltban kapható tiniknek való melltartó, és főleg hogy a lányunk mit szeretne. Csak egy sportmelltartóhoz hasonló kis topot vagy inkább egy bikinifelső-szerű, könnyű darabot, esetleg szivacsosat? Segíthet a vásárlásban az is, ha indulás előtt felkészülünk: lemérjük a lányunk mellkasának körfogatát, utánajárunk, hogy a különféle mérettáblázatok alapján mekkora méretre is van szükség. Így sem biztos, hogy rögtön az első helyen megtaláljuk az igazit, de nagyobb az esély arra, hogy nem fogunk az ötödik boltból is csalódottan távozni. 

A test kamaszkori változásai és a szégyenlősség együtt járnak?

A kamaszkori test átalakulása nagyon különböző reakciókat válthat ki gyerekeinkből. Vannak, akik nehezen barátkoznak az újdonságokkal, másokat büszkeséggel töltenek el változó idomaik, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb tini ilyenkor szégyenlősebb lesz, és érzékenyen reagál a testével, kinézetével kapcsolatos helyzetekben. Könnyen zavarba jön, megbántódik a vicces(nek szánt) vagy csak ügyetlenül megfogalmazott megjegyzésektől.

Tekintettel az érzékenységére

Fontos, hogy szülőként tudjuk komolyan venni és tiszteletben tartani ezt az érzékenységet. A próbánál először hallgassuk meg, neki hogy tetszik, ő hogyan érzi magát benne, és figyeljünk arra, hogy milyen visszajelzést adunk egy-egy darab után. Kiváló alkalom lehet ez arra is, hogy dicsérjük, és pozitív megerősítésekkel növeljük („női”) önbizalmát. Kritikák helyett jobb, ha segítő szempontokkal szolgálunk – kényelem, praktikum –, de ha lehet, tartsuk szem előtt, hogy neki melyik okozná a legnagyobb örömet. Kompromisszumos megoldásként ‒ és ha a pénztárcánk engedi ‒ vehetünk rögtön több darabot is.

Tekintettel az igényeire

Az első melltartó vásárlásakor, még ha lelkes is a lányunk, sokféle érzelem kavaroghat benne. Nem biztos, hogy örülne, hogy az egész család ott toporog a próbafülke előtt. Ha meg tudjuk oldani, menjünk inkább kettesben, hogy egy anya–lánya kalandként, kedves emlékként maradjon meg ez az élmény. 

Tiszteletben tartva a döntéseit

Előfordulhat viszont az is, hogy minden segítő szándékunk ellenére nem velünk, hanem inkább a nővérével, unokanővérével vagy a legjobb barátnőjével menne vásárolni. Ha megbízunk az illetőben, és nem tartunk attól, hogy például három darab szuper szexi, de egyébként kényelmetlen és funkciótlan csipkecsodával fognak hazatérni, amit aztán sosem fog hordani, és nem esik nehezünkre lemondani erről a közös programról, akár át is engedhetjük a terepet.

Vagy ahogy épp sikerül

A fentiek csupán ötletek, gondolatok, és nem jelentik azt, hogy kizárólag ilyen alapos felkészüléssel és körültekintéssel lehet megvenni az első melltartót. Történhet az egész spontán, egy közös vásárlás alkalmával, amikor épp megtetszik neki valami. Örömünket, büszkeségünket ekkor is kifejezhetjük néhány kedves szóval, bókkal, amikor felpróbál egy-egy darabot, és utána akár be is ülhetünk egy kávézóba, cukrászdába, hogy még emlékezetesebbé tegyük az eseményt. (De persze ez sem kötelező.) 

Hoppál Bori

Kiemelt kép innen