„Felvilágosítás”

Tiltás helyett infó: szerepünk gyerekeink szexuális életében

Ha sokáig halogatod a „felvilágosítást”, a gyereked máshonnan kap majd választ a kérdéseire. Készülj fel, hogyan segítheted őt abban, hogy a szexualitásával, szexuális életével kapcsolatban is jó döntéseket hozzon.

Ha a szülők megbíznak a gyerekükben, és a gyerek is a szülőkben, akkor jó esetben tudnak róla, hogy a gyereknek már van szexuális kapcsolata. De még ekkor sem biztos, hogy a gyerek úgy érzi, hogy ezt a szüleivel kell megosztania. Ennek lehet az az oka, hogy a gyerek általában nem szívesen beszél a saját ügyeiről. Lehet, hogy a dolog természete miatt – magánügy! – nehéz szóba hozni a dolgot. Az is lehet, hogy ha rákérdezne a szülő, akkor megmondaná a gyerek, de a szülő érezheti úgy, hogy ilyesmire kínos rákérdezni – magánügy!

(Kinek) jó, ha magánügy?

Elébe mehet a szülő a kétségeknek és izgalmaknak, hogy vajon a gyerek szexuálisan aktív-e már, és vajon megfelelően védekezik-e, és segíthet a gyereknek is a kockázatok elkerülésében, ha:

  • a gyerek úgy nő fel, hogy általában lehet a családban a testről, a szexualitásról beszélni.
  • idejekorán, még jóval azelőtt megismeri a védekezés jelentőségét és módszereit, hogy felmerülne, hogy ő maga is élhet szexuális életet. Ezt segítheti az, ha a gyerek a fürdőszobában lát tampont, betétet, akár óvszert is. Nem baj, ha akár meg is nézegeti, kibontja ezeket, és ha kérdez, érdemes mindig a korának, érettségének megfelelő választ adni. A tampon alkalmat adhat a menstruáció elmagyarázására, az óvszer arra, hogy hogyan születik a kisbaba, és hogy hogyan lehet elérni, hogy akkor szülessen kistestvér, amikor a szülők erre vágynak.
  • olyan a szülő és a gyerek között a kapcsolat, hogy a gyerek teljes biztonsággal tudja, hogy ha baj van, a szülőhöz fordulhat. Ebben sokat segíthet, ha a gyereknek kicsi korától kezdve szabad nem egyetértenie a szüleivel, akár lehet nemet is mondania.

Ha nehéz beszélni róla

Persze azokban a családokban is fontos a szülőknek, hogy a gyerek ne essen teherbe, ha nem akar, és nehogy elkapjon valamilyen nemi betegséget, ahol a gyereket nem a fenti módon nevelik. Bár lehet az a véleménye a szülőnek, hogy a szexről elég akkor a gyerekkel beszélni, amikor az házasságra készül, ha nyugodtan akar aludni, és nem akarja a gyerekét hazugságra kényszeríteni, akkor segíthet, ha legalább elöl hagy néhány cikket, brosúrát vagy más információt a védekezés fontosságáról és módjairól. 

Tiltás => hazugság?

A tiltás nem igazán segít. Ha a fiatal úgy dönt, hogy nem létesít szexuális kapcsolatot házasság előtt, akkor ezt a saját meggyőződéséből teszi. Ha csak a szülei vágya vagy parancsa az, hogy tartózkodjon a házasság előtti szextől, akkor könnyen hazugságra kényszerülhet: a hormonjai működnek, szerelmes ő is lehet, vágyai neki is vannak. 

Bizalmi kérdés

Mit tehet a szülő, ha megtudja, hogy a gyereke szexuálisan aktív? Akár a gyerektől tudja meg, akár véletlenül derül ki a dolog, semmiképp nem jó ötlet a túlreagálás. Ne bontsunk pezsgőt, ne mondjuk azt, hogy üdv a klubban, általában ne tegyen úgy a szülő, mintha ez az ő ügye lenne. Megköszönheti a bizalmat, ha megosztották vele a tényt, és felajánlhatja, hogy ha bármi információra, segítségre van szüksége a gyereknek, akkor hozzá fordulhat. 

Bizalomtól a biztonságig

Ha véletlenül derül ki, hogy a gyerek már szexel, de ennek a szülő nem örül, akkor sem ajánlatos veszekedni emiatt. Ez egyetlen gyereket sem tart vissza a szextől, attól viszont igen, hogy ha valami baj van, akkor azt a szüleivel beszélje meg. Azok a fiatalok kerülhetnek bajba, akiknek a szülei határozottan tiltanak bármilyen szexuális jellegű kapcsolatot, mert lehet, hogy még azzal sem akarják kockáztatni a lebukást, hogy információt próbálnak szerezni, vagy óvszert, fogamzásgátlót vesznek

Őszinteség – ítélkezés nélkül

Ha a szülők nagyon nem helyeslik, hogy a gyerek szexuálisan már aktív, akkor sem jó megoldás a szidás és a büntetés. Nem szükséges, hogy a szülő a saját értékrendjén változtasson, és nem baj, ha őszintén megmondja, ha esetleg ő nem így képzelte a gyerek életét, vagy azt remélte, hogy vár még a dologgal. De biztos, hogy nem tesz jót a szülő és a gyerek közötti bizalomnak, ha a szülő olyasmit mond, hogy csalódott a gyerekben, vagy ha ítélkezik róla, és mindenfélének nevezi.  

Szülőként azért tehetsz, hogy a gyereked jó döntéseket tudjon hozni

A szülők többsége fontosnak tartja, hogy a gyereke élete traumák, nehézségek nélkül folyjon. De vannak dolgok, amelyekről a gyerek dönt, és a szülő nincs jelen, hogy megtiltson bizonyos döntéseket, vagy közbelépjen. A gyerek nemi életét illetően a legtöbb, amit a szülő tehet, az az, hogy olyan módon neveli a gyerekét, hogy képes legyen felelős döntéseket hozni még a nemi élet elkezdésének, gyakorlásának kérdésében is. Persze előfordulhat, hogy a gyerek rosszul mér fel egy helyzetet. De ha támogató, megértő család veszi körül, akkor a rossz döntést, illetve annak esetleges következményeit is jobban tudja kezelni. A szülőnek nem nagyon van más választása, mint hogy ‒ ha már mindent megtett azért, hogy a gyerek képes legyen jó döntéseket hozni ‒ bízik abban, hogy ez így is lesz. Ha ez véletlenül mégsem sikerül, akkor viszont az a jó, ha számíthat a szüleire a korrigálásban.

A Yelon szerkesztősége