„Felvilágosítás”

Hogyan előzhető meg a kamaszkori terhesség?

Szembenézéssel, félkészítéssel, megelőzéssel.

Évente mintegy 10.000 19 éven aluli esik teherbe Magyarországon. Közülük minden 2. dönt az abortusz mellett. Csak a megfelelő felvilágosítás segít!

A tinédzserek szexuális élete itthon nemcsak a terhesség kockázata miatt, hanem sok más szempontból is ellentmondásos kérdés. Egyrészt (2013 óta) 12 éves kortól a tinik már létesíthetnek beleegyezéses alapon szexuális kapcsolatot (korábban ez a korhatár 14 év volt). Másrészt abban általában egyetért a szakma, hogy botrányos, ami szexuális felvilágosítás címszó alatt zajlik a legtöbb helyen. A gyerekek nincsenek tisztában a szex, szerelem, intimitás, pornográfia, testiség, vonzalom közötti különbségekkel, ezért nagyobb eséllyel teszik ki magukat kockázatos kapcsolatoknak, érzelmi sérüléseknek.

Ráadásul a fogamzásgátlás különböző formáiról, a nemi úton terjedő betegségekről is csak részleges információik vannak, emiatt gyakran mindenféle védekezés nélkül, a jó szerencsében bízva vágnak neki a szexuális felfedezőútnak.

Terhes kamaszok veszélyben

A tinédzserek terhessége elég szorosan összefügg a jólléttel. Aki ilyen fiatalon válik szülővé, fokozottan ki van téve a legkülönbözőbb gazdasági, szociális és egészségügyi problémáknak. Tinédzser szülők esetén magasabb a csecsemőhalandóság, a koraszülés és a születési rendellenességek esélye, valamint gyakrabban előfordul bántalmazás, elhanyagolás is. Főként erre vezethető vissza, hogy nemzetközi adatok szerint a tinédzser szülők gyerekei között kétszer annyi a bűnelkövető, és háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy maguk is fiatalon váljanak szülővé.De természetesen sok függ attól, milyen támogatást kap a fiatal szülő, ki és hogyan segít neki a szülővé válás folyamatában.

Mindezek alapján kiderül, hogy alapvető fontosságú a szexedukáció: a fogamzásgátlás módjairól való tudás és annak alkalmazása, a tinédzser általános jólléte, önképe, testképe, önrendelkezési képessége – és persze a megfelelően támogató közeg (családban és azon kívül). Ha érthetően és érzékenyen kommunikálunk ezekről a kérdésekről, megelőzhetjük a túl korai szülővé válást.

Az Alkonyat-generáció 

Vannak azonban országok, ahol úgy tűnik, nem ez az irány. Így például az Egyesült Államokban (ahol a világ fejlett országai közül évtizedek óta a legmagasabb a tinédzserterhességek aránya) több mint egy évtizede működnek az USA kormánya által támogatott, kizárólag a szexuális absztinenciát hirdető programok. Szexedukáció címén semmi másról nem beszélnek a gyerekek előtt, csak arról, hogy egyáltalán ne éljenek szexuális életet, tartóztassák meg magukat.

Többek között ennek is köszönhető, hogy megjelent a szexuális önmegtartóztatás romantikus ábrázolása az amerikai könyvekben, filmekben, újságokban is. Elég csak az Alkonyat (Twilight) című sorozatra gondolni, amelyben az emberlány és a vámpírfiú első csókjára is vagy 250 oldalt kell várni (pedig szerelmük egyértelmű és bevallott), a szexuális beteljesülésre pedig csak a sorozat harmadik kötetében, az esküvőt követően kerül sor. Azonban romantikus megközelítés ide, szexuális absztinencia oda, az adatok tanúsága szerint ez a politika súlyos kudarcot vallott.

Egy 2011-es vizsgálat adatai szerint az ilyen szexedukációs programot működtető iskolákban volt a legmagasabb a tinédzserterhességek és a gyermekszületések száma. És ez akkor is így maradt, amikor a családi körülmények, jövedelemszint, nemzeti, etnikai hovatartozás szerint külön-külön is megnézték az adatokat.

Mindegy tehát, milyen családból jön egy kamasz és az is, milyenek az életkörülményei ‒ a pusztán szexuális önmegtartóztatásra építő szexedukáció nyilvánvaló kudarc.

Az abortusz nem fogamzásgátlás

Szintén a rossz oktatási programokra vezetik vissza az elemzők, hogy az „egy gyerek” politikából éppen csak most kilábaló Kínában is robbanásszerűen megnőtt a tinédzserterhességek és a 18 éven aluli lányoknál elvégzett abortuszok száma. A sanghaji gyermeksegélyvonal vezetője szerint a nyári iskolaszünet ideje alatt nem ritka, hogy naponta több mint ezer nem kívánt terhességről vagy az ettől való félelemről szóló hívást kapnak. Talán ennél is megrendítőbb, hogy a tinédzserek több mint harmada szerint az abortusz nem különösebben nagy trauma: „semmi komoly”.

Azon túl, hogy a szexedukáció gyakorlatilag nem létezik a kínai iskolákban, mindezt annak a számlájára is írják, hogy 35 éven keresztül az „egy gyerek” politika eredményeként teljes generációk számára vált elfogadottá (egyfajta „fogamzásgátlási”, születésszabályozási móddá) a terhességmegszakítás.

A tinédzserterhességek mögött az esetek döntő többségében nem gyermekházasság vagy nemi erőszak áll. A vonatkozó kulturális hagyományok, a szexedukáció, a szexualitással, gyermekvállalással, fogamzásgátlással kapcsolatos tudás és ismeret nemzedékek életét, életminőségét határozza meg. Az elhallgatás, az önmegtartóztatás láthatóan nem állítja meg a folyamatot, az abortusz nagyon messze van attól, hogy jó megoldásnak tekintsük. A kormányok pedig igen gyakran hoznak rossz döntéseket, ha meggondolatlanul akarnak befolyásolni folyamatokat.

Marad tehát a szembenézés, a felkészítés, a jó minőségű tudásátadás a megelőzés oldalán – a színvonalas támogatás és a széles segítő hálózat pedig arra az esetre, ha a megelőzés nem volt sikeres.

Itthon tíz éve nem csökken a tinédzserterhességek száma

Magyarországon 1995 és 2005 között csökkent, azóta stagnál a tinédzserterhességek száma. Nagyon sokat kellene tenni azért az iskolákban, a családokban és a teljes magyar társadalomban, hogy újra csökkenő tendenciát láthassunk.

Ne csak az jelentsen feladatot, ha kiderül, hogy egy lány terhes, a megelőzés itt is – mint megannyi más esetben – a legjobb és legolcsóbb megoldás.

Ha a gyerekek megtanulják (megértik, megérzik), hogy a saját testük felett ők rendelkeznek, ha megtanítjuk őket nemet mondani, és – nem utolsósorban – ha nem gondolják azt, hogy (egy neves gyerekvédelmi szakember megfogalmazása szerint) „a testükkel szívességet kell tenniük másoknak”, akkor ritkábban merül fel, hogy a szüzesség olyan „dolog”-e, amit odaajándékozunk valaki másnak, esetleg teher, amitől meg kell szabadulni.

Gyurkó Szilvi

Készült a WMN cikke alapján.

Kiemelt kép innen