Gyereknevelés

A testképzavar nemcsak lányokat, fiúkat is ugyanúgy érint

Hogyan tudunk segíteni a fiúknak, hogy egészséges testképük legyen?

A tökéletes test iránti vágy csak a lányokra jellemző? Lehet egészséges életmódra nevelni a gyerekeket? Hogyan segíthet ebben a család?

Testkép

A testkép kisgyermekkortól kezdve alakul, fejlődik, ebben nincs különbség a fiúk és a lányok között. Mégis, ha testképpel kapcsolatos problémákról van szó, szinte automatikusan a lányokra gondolunk, miközben ez a fiúkat is érinti. Ráadásul mivel az ő testképzavarukról ritkábban beszélünk, náluk nehezebben veszi észre a környezet, így a segítség is gyakran elmarad.

Ahogy a Barbie babák alakja komolyan befolyásolja a lányokat, hogy mennyire „kell” karcsúnak, nagy mellűnek, szőkének és hosszú hajúnak lenni egy nőideálnak, úgy a fiúkban is hasonló elvárások fogalmazódnak meg, amikor például a Batmannel játszanak. A kisfiúknak gyártott akciófigurák, játékok paraméterei profi testépítőkéihez hasonlítanak a leginkább. A lányokkal ellentétben, akik egyre vékonyabbnak akarnak látszani, a fiúk egyre nagyobbak akarnak lenni, és több izmot szeretnének. Ezért nem meglepő, hogy a kutatások szerint a 6‒8 éves fiúk 33‒35 százaléka vékonyabbnak látja a saját testét a valóságosnál

A reklámokban, filmekben, köztéri plakátokon a meztelen felsőtestű vagy ruhátlan férfiak aránya a nyolcvanas évektől folyamatosan növekszik. Emellett a netes pornó, az online fórumok vagy a közösségi média is széles lehetőséget kínál a fiúknak arra, hogy kialakítsák magukban azt a képet, amit testfelépítésről, testméretekről kívánatosnak tartanak, és „amire buknak a csajok”.

A tökéletes, izmos test nem biztos, hogy egészséges

A tökéletes test iránti vágy ma már nem kizárólag a nők ügye. Sok fiú és férfi pusztán a kinézete miatt akar egyre izmosabb lenni. Ráadásul azt hiszik, hogy a sok izomköteg mindig az egészség jele, miközben az a mód, ahogy a kívánt izomtömeget (a leggyorsabban) el lehet érni, általában nem a legegészségesebb.

Nem csupán a médiának, a kultúrának és a külső elvárásoknak van fontos szerepe a fiúk testképének kialakulásában: ezek hatását felerősítheti, illetve jelentősen tompíthatja a család és az a közeg, ahol a gyerek felnő. Látszólag semmi köze a testképzavarhoz, mégis nagyon fontos, hogy azok a fiúk, akik számára az az alapvető üzenet, hogy „a fiúk nem sírnak, erősnek kell lenned, viselkedj úgy, mint egy igazi férfi…”, azaz az érzéseik, érzelmeik elrejtését tanulják meg, sokkal komolyabban ki vannak téve a veszélynek, hogy saját magukkal (és a testükkel) kapcsolatban negatív gondolataik legyenek.

A családi minta itt is fontos

Az egészséges testkép, énkép szempontjából is nagyon fontos, hogy a fiúkat is megtanítsuk arra, hogyan tudnak az érzéseikről beszélni – és persze arra is, hogyan tudják azokat megélni. Ezen kívül szükséges, hogy a gyerekeknek valós képük legyen arról, mi mindent tesz meg például egy sportoló az izmaikért: mennyit edz, milyen segítői vannak, milyen az élete. És mivel a kutatások szerint azok a fiúk hajlamosabbak arra, hogy negatív legyen a testképük, akiknek sekélyesebbek a társas kapcsolatai, támogassuk a gyereket abban, hogy a kortárs közösség részese lehessen!

Az egészséges életmódra nevelés fontos feladata a családnak, és minta a gyereknek. Ha a szülő vigyáz a saját testére, és felelősséget vállal érte, ha a médiafogyasztásban is kínál alternatívát, és ha vannak olyan pozitív férfi szerepmodellek, akik nem a testükkel, hanem valamely tulajdonságukkal vívják ki a gyerek elismerését, az mind-mind nagyon erősen hat abba az irányba, hogy ne alakuljon ki testképzavar.

Gyurkó Szilvi

Készült a WMN cikke alapján.

Kiemelt kép innen