Gyereknevelés

Mekkora a média valós szerepe az evészavarok kialakulásában?

Vajon a média kezdte el torzítani az átlagos testről alkotott képet a fogyasztói elvárásoknak megfelelően, vagy a befogadók hozzáállása változott meg a média sugallta kép miatt?

Olykor még a mindenki által csodált modellek is küzdenek testképzavarral vagy evészavarral, ami nemcsak a nők körében terjed, a férfiakat sem kíméli.

Fogyókúrázás régen, életmódváltás ma

A tévé, az internet, a magazinok hemzsegnek a különböző fogyást ígérő csodaszerek hirdetéseitől, a 100%-osan biztos sikert ígérő fogyasztó diétáktól, így szinte észrevétlenül került bele a köztudatba úgy nagyjából 10–15 éve, hogy fogyókúrázni kell, fogyókúrázni divat. Aztán a fogyókúra fogalma egyre inkább elértéktelenedett, talán azzal, hogy a társadalmi sikertelensége töretlen, hiszen az emberek egyre csak híznak. Mostanában a teljes életmódváltások a népszerűek, amelyek az étkezésen túl a testmozgásra is kiterjednek, sőt pszichológiai oldalról a pozitív gondolkodás mint kötelezően elsajátítandó készség is az új, egészséges életvitel alappillérévé vált.

Irreális testideál

Az elmúlt néhány évtizedben a nyugati kultúra által sugallt testideál a sokszor kórosan sovány testalkat. Sajnos, manapság már a 7-8 éves gyerekek is magukévá tették ezt az ideált, amit korábban a felnőttek képviseltek. A legtöbb nő számára fizikailag lehetetlen elérni a keskeny csípőjű, vékony combú idealizált testformát. Mégis nők milliói a világon nap mint nap ezért küzdenek, s így élik le gyakran az egész életüket. 

A külső mindenek felett

A zavarok színesedése a női populációban már önmagában felveti a szociokulturális tényezők jelentőségét az evészavarokban. Ennek okai között említésre méltó a testtel foglalkozó iparágak elterjedése, a testkultusz kibontakozása (wellness, fitness megjelenése, a plasztikai sebészet egyes területeinek népszerűvé és elérhetővé válása egyre szélesebb társadalmi rétegekben), továbbá az európai kultúra amerikanizálódása, mely magával hozza a sztárkultuszt és a kompetenciát, testi és lelki erőt, sikerességet sugárzó androgün (a pozitív nőies és férfias jegyeket egyaránt tartalmazó) ideálokat is. 

A szociokulturális változások közül kiemelendő a nemi szerepekben az elmúlt 30–40 évben bekövetkezett és folyamatosan ható változás, amelynek jelentőségét az evészavarok spektrumának a testképzavarok felé való kiszélesedésében alátámaszt a férfi túlsúlyú zavarok megjelenése is. Az evési zavarokban (anorexia, bulimia) a férfiak aránya az összes megbetegedések 2–10%-át teszi ki, az új esetek megjelenésének gyakorisága az utóbbi évtizedekben a nőkben észleltekéhez hasonló.

A média által sugallt irreális testideál önmagában nem elég az evészavarok megjelenéséhez

A média által sugallt irreális testideál egy hajlamosító tényezőt jelent az evészavarok vonatkozásában. Azonban kóros hatása csak azokra az emberekre lesz, akik már gyermekkori tapasztalataik miatt fogékonyak a befolyásolásra, s önértékelésük ingatag, önismeretük szegényes, önérvényesítési képességük gyenge. Tehát önmagában a csontsovány modellek látványa nem indít el anorexiás folyamatot egy embernél sem, ha nem rendelkezik már eleve pszichés hajlamosító tényezőkkel.

Nem szabad elbagatellizálni sem a média szerepét az evészavarok kialakulásában

Ugyanakkor a tömegkommunikáció szerepe hangsúlyos, hiszen ha szélsőséges testideálokat láthatunk a reklámokban, a magazinokban, akkor ezt a hajlamosító faktort eleve adottnak kell vennünk. Az utóbbi években sok olyan próbálkozásnak lehetünk tanúi a médiumok részéről, amely a duci modellek szépségére s önmagukkal való megelégedésére akarja felhívni a figyelmet. Csakhogy eltelik pár hónap, és óriási hírverést kap az a duci modell, aki lefogyott, s mellette a szalagcímek: „bomba formában”, „soha nem nézett ki ilyen jól”… Az érzelemkifejezés nehézsége, a kommunikációs készség hiányosságai, énhatárproblémák, kontrollzavarok – ezek jellemzik leginkább a pszichés hátteret.

Annak a személynek, aki úgy érzi, hogy elveszítette a kontrollt az életében, az evészavar egy lehetséges eszközt jelenthet valamiféle erő vagy kontroll visszaszerzéséhez. Egy olyan kultúrában, amely a testsúlycsökkenést és a soványságot idealizálja, az olyan sérülékeny emberek számára, mint a bulimiások vagy az anorexiások, a fogyás és az alacsony testsúly mindenek feletti kontrollja úgy tűnhet, mintha megoldás lenne minden problémájukra.

Dr. Lukács Liza szakpszichológus

Az evészavarokról bővebben a mashogy.hu oldalon olvashatsz.

Kiemelt kép innen