Online

Így látják a gyerekek az internetet és a saját online szokásaikat

A legjobban a gyerekek ismerik a saját helyzetüket, nethasználati szokásaikat – az InternetMost kutatás összefoglalta az ő javaslataikat és tapasztalataikat. A döntéshozók, a tanárok és a szülők is megismerhetik a véleményüket, ezáltal hatékonyabban támogathatják és védhetik a gyerekeket a digitális térben.

Sokan érzik úgy, hogy a gyerekek állandóan a képernyőt bámulják, de azt már kevesebben tudják, hogy mit csinálnak ott, és miért. Fontos, hogy támogassuk és védjük őket, ehhez pedig figyeljünk oda rájuk: ismerjük meg, mi érdekli vagy zavarja őket a neten vagy a digitális oktatásban, mi jelent nekik valódi segítséget az online tér biztonságos használatában, vagy mire van szükségük a szülőktől, tanároktól. 

A Magyar Telekom megbízásából ezért a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2020 tavaszán kutatást indított InternetMost címmel a 18 éven aluli gyerekek között. Ez az első reprezentatív kutatás a témában az utóbbi évekből, amely a gyerekek véleményére fókuszál. A jelentésből kiderül, mit jelent számukra az internet, legyen szó tanulásról, barátokról, influenszerekről vagy a jövőről. Tapasztalataik, javaslataik értékes szempontokkal szolgálnak a döntéshozók, a szolgáltatók, a szülők, a tanárok és a gyerekek számára.

Ezt gondolják a gyerekek az internetről

A több mint 1300 gyerek bevonásával végzett InternetMost kutatás célja az volt, hogy a gyerekek aktív részvételével felhívja a figyelmet a gyerekek internettel kapcsolatos nehézségeire és javaslataira, így támogatva a bizonyítékon alapuló, tájékozott döntéshozatalt. A kutatást a Hintalovon alapítvány készítette a Magyar Telekom megbízásából. A gyerekek ismerik legjobban a saját életüket, ezért kompetens partnerekként kell tekinteni rájuk a biztonságos internetet érintő kérdésekben is. Különösen fontos ez manapság, amikor a globális járványhelyzet új nézőpontba helyezte az internethasználatot, rámutatott a digitális készségek és kompetenciák fontosságára, az egyenlő hozzáférés problémáira. 

A gyerekek védelme az odafigyeléssel kezdődik. Bár további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megismerjük azoknak a gyerekeknek a véleményét is, akik nem férnek hozzá a digitális eszközökhöz és az internethez, bízunk benne, hogy a reprezentatív kutatás fontos szempontokat ad az internethasználatról szóló szakmai és társadalmi diskurzushoz.

Biztonság, szülői segítség, online oktatás

Minden ötödik gyerek nem érzi magát biztonságban a neten. A gyerekeket legjobban a reklámok és az álhírek zavarják, és 40 százalékuk több időt tölt ott, mint szeretne. A gyerekek ötöde szerint a szüleik nem foglalkoznak az online jelenlétükkel, a szabályok többsége pedig csak az interneten eltöltött időt korlátozza, ami nem nyújt valódi segítséget. A digitális oktatásról a különböző régiókban élő gyerekek eltérő tapasztalatokat szereztek, és az online tanulás minőségén szerintük elsősorban az segítene, ha a tanárok azonos felületeket használnának, és az online térnek megfelelő módszerrel tanítanának.

Köszönöm, hogy valaki kikérte a véleményemet!

Ez az első reprezentatív kutatás a témában 2017 óta, amely a gyerekek tapasztalataira, javaslataira és prioritásaira fókuszál. A gyerekek 2020 áprilisában és májusában online kérdőíven mondhatták el a véleményüket. A minta a 13–17 évesek korcsoportjában megyénként és nemenként reprezentatív. A kérdőív kialakításában, népszerűsítésében és az eredmények kiértékelésében is részt vettek a gyerekek, a Hintalovon Gyermekjogi Követei. A kutatás négy fő témakörben kérte ki a gyerekek véleményét: mit csinálnak a neten, biztonságosnak tartják-e az internetet, mit gondolnak az online oktatásról, és mire lenne szükségük a jövőben ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a digitális világban.

A kutatás nagyon tanulságos a szülők és a tanárok szempontjából is, részletesen szól az elemzés arról is, hogy mit gondolnak a szülők az online biztonságról, illetve hogy mi segítené a gyerekeket a hatékonyabb online oktatásban. A kutatásról a részletes ismertető megtalálható az InternetMOST kutatás oldalán, illetve a teljes kutatás is letölthető.

Kiemelt kép innen.