Gyereknevelés

Mit tehetünk szülőként a gyerekünk online biztonságáért?

Hallottál már arról, mit jelent a digitális lábnyom? Belegondoltál már abba, hogy vajon mit érez egy gyerek, amikor rájön, hogy nemcsak az van róla a neten, amit ő posztolt, hanem az is, amit a szülei megosztottak róla születése óta? Tudtad, hogy minél több poszt van egy gyerekről a neten, annál nagyobb a kockázata, hogy ezek miatt később csúfolják, megszégyenítik? Ismerd meg a posztolás lehetséges veszélyeit!

„Eltüntetjük a gyerekeket a fotókról? Ez már igazán túlzás! Az utcán is bárki lefotózhat egy gyereket, az miért más?” „A gyerekem az életem értelme, pont róla ne posztoljak? Mi baja lehet belőle, ha csak kedves képeket osztok meg róla? Nagyon figyelek rá, hogy ne legyenek ciki képek, ebből nem lehet gond.” „Elment az eszetek, hogy letörlitek az internetről a gyerekeket? Mindenki posztol a gyerekéről, szerintetek ők mind rosszat akarnak?” – Ismerősek ezek a mondatok?

Sok cikket olvashattál már itt, a Yelonon arról, hogy miért lehet veszélyes a gyerek számára, ha a szülei vagy más felnőttek túl sok képet és információt osztanak meg róla a neten. Tapasztalhatjuk, hogy ez egy megosztó téma, így fontos róla még többet beszélni. Ovisok tornadresszben, kisfiúk a strandon, alvós, pizsamás, fürdőruhás, kádas képek… Ha más kérne ilyen fotókat tőlünk a gyerekünkről, az felháborító lenne, de sokszor önként simán megosztjuk. Fura, nem?

Összegyűjtöttük a 10 legfontosabb okot, ami miatt fontos, hogy a szülő alaposan meggondolja, hogy posztol-e a gyerekéről:

Ha a gyerekek online biztonságáról beszélünk, az egyik kulcsfogalom a digitális lábnyom. Az alábbi videóban azt mutatjuk be, mit is jelent ez pontosan:

Ha eddig rendszeresen posztoltunk a gyerekünkről, könnyen érezhetjük, hogy nehéz változtatni a korábbi szokásainkon. Segíthet az, ha minden alkalommal, mielőtt kitennénk valamit a gyerekünkről a netre, végiggondoljuk a következőket:

A gyerek online biztonsága a szülei felelőssége. A digitális szülőségről kevés információnk van, de ahogy a szülőség, az online szülőség is tanulható. Igyekszünk ebben segíteni, ehhez pedig készítettünk egy kiadványt, amely a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány adományboltjából akár ingyen is letölthető.

Kiemelt kép innen.