Online

Olyan jó lett ez a kép a kicsiről! – Hogyan legyél felelős digitális szülő?

Hogyan tarthatjuk tiszteletben a gyerekünk jogait a digitális térben?

A biztonság mellett a másik fontos kérdés a beleegyezés. Minden gyereknek joga van véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, és nekünk szülőként az a feladatunk, hogy a gyereket (és a jogait) tiszteletben tartva neveljük őket.

A gyerekünk ránk, a mi döntéseinkre van utalva

A gyerek véleményét (a jogszabályok szerint) életkorának és belátási képességének megfelelően kell figyelembe venni. Különösen nehéz a helyzet akkor, ha a gyerek olyan pici, hogy teljesen ránk van utalva, ha úgy tetszik, ki van szolgáltatva a mi döntéseinknek, tudatosságunknak, védelmünknek és gondoskodásunknak. Vannak szülők, akik emiatt úgy döntenek, hogy egyáltalán nem tesznek ki semmiféle képet a gyerekükről. Vannak, akik arra figyelnek oda, hogy a gyerek arca ne legyen látható, felismerhető a képeken. 

Biztonságban tudni őt az interneten

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy biztonságban legyen az interneten, és persze joga van ahhoz is, hogy felkészítsük őt az internet használatára, hogy veszélyek nélkül tudjon élni a technikai fejlődés adta lehetőségekkel.

Jó beállításokkal (például hogy csak az láthassa a képeket, aki tényleg a családhoz tartozik), tudatos megosztásokkal, és a gyerek biztonságának szem előtt tartásával, később pedig a gyerek partnerként való kezelésével elég jó szülőként fogunk tudni működni a digitális világban is.

Gyurkó Szilvi
Készült a WMN cikke alapján.

Kiemelt kép innen