Online

10 pont, ami segít dönteni, mit (ne) ossz meg a gyerekedről a neten

Nem akarsz ártani a gyerekednek, de olyan cuki azon a képen, szeretnéd, ha mindenki láthatná... Így gondoskodhatsz közben a biztonságáról is.
  1. Nem posztolhatunk más gyerekéről készült képet.
  2. A saját gyerekünkről ne posztoljunk meztelen, a gyereket bántó, megalázó, őt kiszolgáltatott, sérülékeny helyzetben ábrázoló fotót.
  3. Mielőtt kiteszünk egy fotót a gyerekünkről a Facebookra, gondoljuk végig: pár év múlva, ha a gyerek nagyobb lesz, és meglátja ezt a képet, vajon mit fog szólni hozzá?
  4. Kérdezzük meg a gyereket, hogy hozzájárul-e a róla készült fotó (és a hozzá írt szöveg) kiposztolásához. A gyereknek joga van véleményt nyilvánítani a rá vonatkozó ügyekben – és ez bizony ilyen ügynek számít. (Azt nem is kell külön hozzátenni, hogy a gyerek véleményét aztán tiszteletben is kell tartani!)
  5. Mindig tegyük fel magunknak posztolás előtt a kérdést: kiről is fog szólni ez a kép? Rólam vagy a gyerekről? Azt mutatja meg, hogy én milyen szülő vagyok, vagy a gyereket? Azt akarom, hogy minél több lájkot kapjon a bejegyzésem? Ha az egész inkább rólam szól, akkor nekem kellene rajta lenni, nem a gyereknek.
  6. Lehet, hogy elég egy vicces, kedves történetet leírni. Nem is kell hozzá a kép.
  7. Minden posztolás és a saját szokásaink a Facebookon mintaként fognak szolgálni a saját gyerekünknek. Nem leszünk hitelesek akkor, amikor megtiltjuk a gyereknek, hogy bulikon készült képeket töltsön fel, ha magunk is ezt tettük (tesszük).
  8. Minden posztolást gondoljunk végig. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy valamit kitegyünk-e, inkább aludjunk rá egyet, vagy kérdezzünk meg egy barátot (és persze a gyereket), szerinte oké-e a kép.
  9. Sok gyerekfotó lakásban készül, és olyan részletek is lehetnek rajta, amik a rossz szándékú felhasználókat segíthetik abban, hogy többet megtudjanak például a lakásunk biztonságáról vagy szokásainkról. (Elég csak olyan posztokra gondolni: „Minden délután kimegyünk a játszótérre. Csak a cica vigyáz a házra. Ugye milyen helyes Pistike és Mici cica együtt?”)
  10. Gondoljuk végig, hogy kivel szeretnénk megosztani a képet: a családdal, legjobb barátokkal, ismerősökkel? A gyerekről készült intim képek, portrék csak a családra tartoznak, alakítsunk ki számukra titkos csoportot, és a személyes felvételeket csak ott osszuk meg. Állítsuk be gondosan a fiókunkat – akár a posztokat is egyenként ‒, és legyünk mindig naprakészek az adatvédelmi lehetőségekről.

Gyurkó Szilvi
Készült a WMN cikke alapján.

Kiemelt kép innen