„Felvilágosítás”

Amikor a szülő szájrapuszit ad a gyerekének

Olvasd el mitől lehet kényes téma a gyerek és szülő közötti érintés, mint például a szájrapuszi!

Egy híres anya posztolt egy képet az Instagram-oldalára, amin az látható, ahogy puszit ad ötéves kislányának – a szájára. A téma megosztó, az említett fotóra is rengeteg hozzászólás érkezett pro és kontra.

Az enyhébbek furcsának és bizarrnak minősítették a képet, a keményebbek szerint pedig olyan a fotó, mintha egy leszbikus párt ábrázolna. Megint mások az anya védelmére keltek, és kiposztolták a saját gyerekükkel készült „szájrapuszis” fotójukat.

Az érintés szerepe a szülő–gyerek kapcsolatban

Először is szögezzük le: a puszi nagyon fontos. Az elmúlt évtizedekben egészen elképesztő összefüggéseket tártak fel a kutatások. Így például azt, hogy azok a gyerekek, akiket kiskorukban a szüleik sokat ölbe vettek, akiket simogattak, puszilgattak, ölelgettek, felnőve (nagyon leegyszerűsítve) okosabbak lettek. Az érintés és a szeretet kifejezése, illetve az a biztonság, amit így megél a gyerek, az agyfejlődést is stimulálja. És abban is segít, hogy a gyerek és a szülő közötti kötődés szorosabb legyen.

Később, ahogy nőnek a gyerekek, és fizikai határaikat élesebben, határozottabban érzékelik – mi több, igényük is lesz az önállóságra –, a szoros fizikai kontaktust már nem is veszik annyira jól. A gyerek ugyanis nem a szülő tulajdona. Nem tehet meg vele olyasmit, amit a gyerek nem akar. A testével sem.

Szájra adott puszi

A szájra adott puszival is lehetnénk megengedőek: amíg a gyereket nem zavarja, addig oké. De fontos, hogy ebben a témában vannak más szempontok is. A nyugati kultúrában a gyerek szájára adott puszi olyan határeset, mint az egy ágyban alvás, a közös fürdés, illetve hogy kell-e egy kislányra bikinifelsőt adni már akkor is, amikor még „nincs mit takarni”. Sokakban felmerül, hogy ezek egyáltalán megengedhetők-e, és ha igen, hány éves korig, ugyanis túlszexualizált világunkban mindegyik eset alkalmat ad a félremagyarázásra. Azért  is olyan ellentmondásosak ezek a helyzetek, mert ez a fajta viselkedés a felnőttek világában nagyon eltérő jelentést hordoz. Ha egy felnőtt nő együtt fürdik valakivel, azt ritkán teszi azért, hogy kacsákkal játsszon a vízben. Ahogy az együtt alvásnak és a másik szájára adott puszinak is van a szexualitással (is) összefüggő jelentése a felnőttek közötti kommunikációban. Ezért kényes ezeknek a helyzeteknek a megítélése, ha gyerekkel történik.

Aki felháborodik azon, hogy egy szülő a gyerekével fürdik, vagy puszit ad a szájára, olyan – szexuális – jelentést tulajdonít ennek, amilyet csak felnőtt kapcsolatban tart elfogadhatónak. Pedig a gyerek számára ez a fajta viselkedés nem hordoz szexuális tartalmat, és egy nem pedofil szülőnek sem jut eszébe ilyesmi. Mégis, egy kívülálló vagy azok számára, akiknél a testiség, intimitás határai máshol húzódnak, éles reakciókat válthat ki egy ilyen jelenet.

A gyerek jelzései a fontosak

Jó lenne, ha a gyerekek is olyanok lennének, mint az összeszerelhető bútorok ‒ pontos leírással, lépésről lépésre mit kell csinálni, hogyan kell eljárni, mi fog menni egyedül, és mihez kellünk legalább ketten. Csakhogy ilyen nincs. Nagyon kevés dologról tudjuk egyértelműen kimondani, hogy ezt így vagy úgy kell csinálni.

Az elég jó szülő elsősorban a gyerek szükségleteit tartja szem előtt, nem a saját vágyat, elképzeléseit, akaratát. A gyereknek szüksége van a szülő közelségére, az érintésre és testi játékokra is. A szülő és gyerek közötti kapcsolatba bármi beleférhet, amíg ez mindkettőjüknek kényelmes, és egyiküknek sem kötődik hozzá semmilyen szexuális gondolat. Viszont abban a pillanatban, ahogy a gyerek jelzi, hogy valami számára már nem komfortos, nem kellemes, nem szeretné – szájrapuszi, együttfürdés, együttalvás vagy bármi más –, azt a szülő nem csinálhatja tovább. Függetlenül attól, hogy miért érzi így a gyerek – akár azért, mert a társai megszólják, akár azért, mert már neki magának is kellemetlen.

Ráadásul olyan világban élünk, amelynek szinte minden személyes és nem személyes részét áthatja a szexualitás. A kocsitól a joghurton át a cipőig mindent szexszel adnak el nekünk. Sosem volt még ennyi szexuális erőszakkal kapcsolatos hír és tudósítás, mint mostanában. Ilyen világban nem csoda, hogy van, aki rögtön „rosszra gondol”. Akkor is farkast kiáltunk, ha semmi fenyegető nem történik, annyiban azonban igazat kell adni azoknak, akik kritizálták a fenti hírességet, hogy amint valami megjelenik az interneten, több más szempont is érvényesülhet.

Szájrapuszi az interneten

Lehet, hogy a gyereknek még nagyobb korában sem jut eszébe, hogy a szájra adott szülőpuszival bármi gond lehet, de azt joggal kifogásolhatja később, hogy a szülei képeket osztanak meg róla, amiket történetesen az egész világ láthat.

Tehát nem önmagában a szájra adott puszival van baj, hanem muszáj a szülőknek felelősséggel használni a közösségi médiát. Ebbe az is beletartozik, hogy nagyon alaposan meggondolják, vajon meg akarnak-e osztani több ezer (vagy akár csak pár tucat) követővel egy képet, amelyen a gyereküket szájon puszilják.

Gyurkó Szilvi

Készült a WMN cikke alapján

Kiemelt kép innen