Gyereknevelés

Biológiai és társadalmi nemről érthetően – Segítünk eligazodni

Fiú? Lány? Esetleg interszexuális? És a nemi identitása? Na jó, de hogy néz ki? És kit szeret?

Biológiai nem, nemi identitás, nemi önkifejezés és vonzalom: fontos, hogy ezeket a szavakat a gyerekek mellett a felnőttek is pontosan értsék. Miért? Mert ezen keresztül vezet az út olyan érdekes és fontos kérdésekhez, hogy mit is jelent fiúnak és lánynak lenni, mi az a homoszexualitás és más LMBTQ+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer stb.) identitások. A világ ugyanis sokkal színesebb, mint ahogy azt sokszor gondoljuk.

Míg a biológiai nem a testről szól, a nemi identitás arról, hogy mit gondol az ember saját magáról. A nemi önkifejezés azt jelzi, hogy ki hogyan mutatja meg a nemi identitását, a szexuális orientáció pedig arra vonatkozik, hogy kihez vonzódik. Mindenkinek lehet fiús és lányos oldala is.

Kép forrása

A nemi szerveken kívül a szervezetben lévő nemi hormonok, a növekedés során fokozatosan fejlődő másodlagos nemi jellegek mind-mind elmondanak valamit a biológiai nemről. Azt, hogy ki születik lánynak vagy fiúnak, a fogantatáskor a hímivarsejtben lévő kromoszóma dönti el, ami vagy X ‒ ilyenkor lány születik –, vagy Y ‒ akkor fiú. Körülbelül 13 éves kor körül a másodlagos nemi jellegek kialakulása (fiúknál például szélesebb váll, mélyülő hang, lányoknál például formálódó mellek és csípő, keskeny derék) is hozzájárul ahhoz, hogy kit tekintenek fiúnak vagy lánynak. Ezek megjelenésének erősségét a fiúk és a lányok szervezetében egyaránt fellelhető nemi hormonok (tesztoszteron és ösztrogén) aránya befolyásolja.

Biológiai nem

A biológiai nem általában egyértelműen megállapítható, de van olyan interszexuális ember is, aki férfi és női külső és/vagy belső nemi szervekkel is rendelkezik. Például pénisze és petefészkei is vannak, vagy épp vaginája és heréi.

Nemi identitás

A nemi identitás azt mutatja meg, hogy valaki mennyire érzi magát fiúnak vagy lánynak. A legtöbben nőnek vagy férfinak tartják magukat, és ez általában megegyezik a testi jellemzőikkel. Ez azonban nem mindig van így: például a transz embereknek a biológiai nemükkel ellentétes a nemi identitásuk. Olyanok is vannak, akik nem tartják magukra igaznak mindazt, amit az emberek a fiúkról és a lányokról gondolnak, és ezért nem is tekintik magukat fiúnak vagy lánynak. Őket összefoglaló néven genderqueereknek (ejtsd: dzsenderkvír) nevezzük.

Nemi önkifejezés

Az, hogy ki milyen ruhát, cipőt hord, milyen frizurát, ékszereket visel, vagy éppen hogyan viselkedik, azt mutatja meg másoknak, ki mit gondol arról, hogy ő melyik nemhez tartozik. Ez a nemi önkifejezés. Sokan nőiesnek vagy férfiasnak tekintett stílust alakítanak ki, de akadnak olyanok is, akik ezekben a külsőségekben szeretnek semlegesek maradni. A nemi önkifejezés nem feltétlenül egyezik meg a biológiai nemmel (tehát lányként is lehet valaki fiús és fiúként is lányos), és nincs kapcsolatban a szexuális orientációval sem. Lehet valaki egyszerre nagyon nőies és férfias is.

Vonzalom (szexuális orientáció)

A vonzalom azt mutatja meg, hogy ki milyen nemű emberhez szeretne fizikai (szexuális) vagy romantikus értelemben közelebb kerülni. Talán úgy tűnhet, hogy az emberek nagy része teljesen heteroszexuális (azaz férfiként a nőket, nőként a férfiakat szereti), de valójában nem ritka, hogy az emberek bizonyos szinten vonzódnak más neműekhez is: például sokan nem csak ellenkező neműekről fantáziálnak, álmodnak, nem csak velük kerülnek érzelmi vagy akár fizikai kapcsolatba. Az, hogy ki milyen nemű emberhez vonzódik, ki iránt érez szexuális vágyat, nagyon változatos lehet. Nincs jó vagy rossz irányú vonzalom, bármelyik szexuális orientáció teljesen természetes. Az ellenkező nem iránti vonzalmat ugyanúgy nem lehet valakiben erőszakkal vagy rábeszéléssel kialakítani, mint azt, hogy valaki a saját neme iránt érdeklődjön.

Bauer Flóra és Heltai Júlia

Kiemelt kép innen