Gyereknevelés

A szülőség tanulható – nem baj, ha hibázol, holnap újra megpróbálhatod

Mindig hibázom… Tudnom kellett volna…  Nem figyeltem eléggé… Türelmetlen voltam… Sokszor szóltam bele a veszekedésbe… Megbántottam… Rosszat tettem neki… A szülőség nehéz és sokszor érezhetted már ezeket, de hidd el, nem vagy egyedül! Az a szülő, aki kételkedik, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi saját tetteit, szomorkodik és néha bűntudatot érez, az odafigyel a gyerekére és a kapcsolatukra. Hiszen nem csak mi neveljük a gyerekünket, ő is nevel bennünket, ebben a csiszolódásban tanuljuk újra és újra saját szülői szerepünket.

Számolj le az elvárásokkal

Mintha lenne egy kimondatlan, vagy sokszor éppen ki is mondott elvárás: ha már gyereked van, tudnod kell, hogyan legyél jó szülő! Ha már gyereket vállaltál, akkor nem hibázhatsz, ismerned kell minden apróságot, ami a gyerekneveléshez kapcsolódik. Ha már úgy alakult, hogy szülővé váltál, akár régóta tervezted, akár csak belecsöppentél, nem hibázhatsz. Ha hibázol, akkor úgy gondolod, hogy azzal valamit nagyon elrontasz. A szülőnek sokszor a saját maga által támasztott elvárást leküzdeni a legnehezebb.

Senki sem születik úgy, hogy mindent tud

Pedig, és talán ez a legfontosabb: senki nem születik úgy, hogy pontosan, minden helyzetben tudja hogyan és mit kell csinálnia az egyes szerepekben. Ez alól a szülőség sem kivétel. Szülőnek lenni ugyanolyan tanulási folyamat, mint bármi más az életben. Hibázunk, amelyből tanulunk, és igyekszünk legközelebb máshogy csinálni, de lehet, hogy újra hibázunk, és ez így van rendjén. A lényeg, hogy akarjunk tanulni, hogy merjünk próbálkozni! Vállaljuk fel, ha valami nem sikerült, mert ez nem azt jelenti, hogy ne akarnánk jót a gyerekünknek, hogy ne szeretnénk őt a világon a legjobban csak azt, hogy valószínűleg máshogyan, máskor, vagy egyszerűen csak újra kell próbálkoznunk. Vállaljuk a felelősséget a gyerekünk neveléséért, jóllétéért, de ez nem egyenlő azzal, hogy mindent tudunk. Gyerekünk nem a tökéletes szülőt fogja szeretni, hanem azt érzékeli, hogy a szülője mindent megtesz, hibázik, fejlődik, és felelősséget vállal, amivel példát is mutat számára.

Nem vagy egyedül, sokan éreznek hasonlóan

És ami még fontos: ebben nem vagy egyedül! A legtöbb szülő hasonlóan érez, akár kimondja ezt, akár nem. Melletted állunk, ha hibázol, a kérdéseiddel, a bizonytalansággal. Előfordul, hogy elrontasz valamit, mert ez ugyanúgy benne van a pakliban, mint bármi másnál az életben. De holnap újra megpróbálhatod! Merj bármiről kérdezni, ne legyen tabu! Merj hibázni, hiszen ebből lehet tanulni, fejlődni! Merj nem tudni mindent! Hiszen éppen ezeket szeretnénk megtanítani a gyerekeinknek is: lehessen bármiről beszélni, merjen segítséget kérni, hibázhat, sőt, a hibáiból sokat tanulhat majd. Ahogyan mi is.

Itt az oldalon információval, a kérdéseid megválaszolásával, és akár tabunak számító témákról való beszélgetéssel – legyen szó szexedukációról, digitális biztonságról, szorongásról, válásról, bullyingról stb. – szeretnénk segíteni Neked a szülőség élethosszig tartó tanulási folyamatában.

Yelon szerkesztőség

Kiemelt kép innen.