Gyereknevelés

A legjobb ajándék gyerekeknek – minden alkalomra

Mit kérnél szülinapra a gyerekeknek? Vagy még mindig az igazi ajándékot keresed? Mi az, ami valóban számít, amivel tényleg kifejezheted a szereteted, amit kamatoztatni tud, és a biztos jövőjét is építi? Gyermekjogi Követünk, Botos Viki összeszedte, hogy közel 18 évesen hogy látja mindezt.

Az igazi ajándékok

 • kamatoztathatóak,
 • hozzájárulnak a biztos jövőhöz.

Na de mit adjunk?

Tudás

Hiszen a tudás tényleg örök. Számtalanszor halljuk ezt gyerekként, és ma már teljesen egyetértek vele. Hiszen a gondolkodásunk, a memóriánk, az információink csak a mieink, és bármi történjék is, senki nem veheti el tőlünk. Gondolok itt egy versre, egy érdekes tényre vagy egy bizonyos véleményre. Mint akár az emlékek, amiktől már nem lehet minket megfosztani. Csak a tudás gyarapodik, bővül, és kamatozik bennünk. Ráadásul ha tényleg egy élménnyel párosul ez a tudás, biztos vagyok benne, hogy tovább is megmarad. 

Taníts valamit a gyerekednek. Akármit. Mutasd meg a tanulás és a tudás örömét. Neked is öröm az, ha valamit átadsz.

Vélemény

A mai világban szerintem a legnagyobb kincsek között a tudás, a gondolkodás és a becsület után a vélemény áll. Felnőtt fejjel elengedhetetlen, hogy legyen határozott vagy átgondolt véleményünk, tudjunk mérlegelni, dönteni és gondolkozni. Ki tudjuk magunkat fejezni, és meg is értessük magunkat másokkal. De a legfontosabb, hogy tudjuk hallatni a hangunkat, hogy legyen terünk és lehetőségünk megmutatni a bennünk lévő erőt. Ezért a szülő sokat tehet, megtaníthatja, hogy igenis ki kell állni a véleményünkért, de tartsuk tiszteletben a másokét, és legyen bennünk ész és szív mérlege, hogy ha kell, engedjünk az igazunkból… A szülő ezt szerintem úgy adhatja át, hogy bevon minket a döntésekbe, kikéri a véleményünket. Lehetőséget ad a próbálkozásra, még ha nem feltétlen siker is a vége.

 • „Mit vacsorázzunk ma?”
 • „Mi legyen a program?”
 • „Te döntesz, hogy legyen.”
 • „Menjünk ma erre?”
 • „Ma te irányítasz.”
 • „Szerinted hogy működik?”

Fontos a lelki és testi részvétel a családban, majd az életben is. Részt venni egy döntésben és megélni annak következményeit. Emiatt pontosan átlátni benne akár a hibákat is. Próbálkozni és a jóra törekedni.

Nagyon érdekes, vicces, szeretetteljes és értékes, ahogy mostanában azt játszuk, hogy egyszerű kérdéseket teszünk fel a másiknak, például hogy kutya vagy cica vagy melyik a kedvenc ételed, egészen a komoly témákat, jövőt érintő kifejtős kérdésekig.

Becsület, igazság

Ez nálam a garantált number 1. Adottság és érték, megtanulni mindennek a szabályát, elfogadni és beismerni a bukást, értékelni a becsületet a kudarccal szemben. Veszítsen valaki egy társasban, de úgy, hogy tudja, beletett mindent. Így legközelebb a fejlődés és önmaga sikere már egy utolsó előtti hely is lehet, nem egy újabb bukás. A mai napig nem puskázom, tudom, hogy mindennek ára van, de a saját becsületem nem adnám semmiért, magamért felelek, értem és átlátom a dolgaim. De minden körülöttem lévő igazságtalanság és becsületsértés megérint, nem törődök bele, nem tudok azonosulni velük, így tehetek és teszek is ellenük.

Tisztelet, önzetlenség, egyenlőség

Szorosan a fentiekhez tartozik: megtanulni, hogy nem csak egyedül vagyok, vannak mások, akiknek lehet, hogy ugyanaz a célja, mint nekem, engedni néha másoknak, egyenlően küzdeni, elfogadni, megérteni és tisztelni. Legyen szó felnőttről, gyerekről, ismeretlenről, rászorulóról. 

Ezekben a helyzetekben segít a szülői példa, a sok beszélgetés. Tisztelni és értékelni minden ajándékot, nem a pénz értékét nézni, hanem a munkáét. Adni és megosztani, elosztani. Egyenlő félként indulni, kivárni a sorunk.

Szeretet, rálátás, segítség

Segíteni másoknak, legyen szó a házimunkáról, valaki meghallgatásáról vagy egy adományról. Adni, ha a szívünk is érzi. Meglátni, hogy kiért mit tehetünk. Felfedezni, hogy „kapni jobb érzés”. A család és a szeretettek értéke.

Kreativitás

Az álmodozás és a sikervágy alapja, megismerni, hogy milyen alkotni fejben, kézzel, látni a munkánk eredményét, megvalósítani a terveink, megmutatni, mire vagyunk képesek, felismerni az ötlet és a kivitelezés különbségeit.

 • kreatív ajándékok
 • sütés-főzés
 • kreatív játékok
 • Mit tennél, ha?
 • Mi a leg…, amit el tudsz képzelni?

Játék, pihenés, család

A pillanat megélése. Most érzem, hogy mennyire nem értékeltem bizonyos dolgokat, hogy hiányzik néhány gyerekkori pillanat és emlék. Most kezdem igazán felfogni, mennyire fontosak is ezek, és mennyire ki kell használni mindent, amit csak lehet. A karantén tökéletes erre. Ezt a legkönnyebb adni, mégis talán a legbecsesebb.

Önbizalom

Dicsérni a magabiztosságért, amely biztonságot hoz majd az életbe. Szomorú, de a korosztályomban rengeteg ember bizonytalan magában, a véleményében és a terveiben is. A szülői dicséretek megerősítenek, és alapot adnak, hogy elhiggyem, igenis van bennem jó is. Kérlek, dicsérjétek a gyerekeket mindenért, amiért megérdemlik, lehet, hogy szokássá válik, de inkább legyen megszokott és berögzült az, hogy jól csinálom, amit jól csinálok, mint az, hogy semmi nem jó, vagy csak ritkán.

 • De jó, hogy vagy nekem!
 • Büszke vagyok rád, te is az lehetsz magadra!
 • Ez annyira jó!
 • Ez tetszett!

AKÁRMI!

Minta

Te vagy a minta. Tőled tanul. Téged szeret, tisztel és becsül. Ahogy te is őt, de legyen így minden téren, mindenki mással is. Lássuk meg a rosszban is a jót, a lehetőséget a segítségre az egyszerű kifogások és az általánosítás helyett. 

Talán a legnagyobb gonosztevőben is van valami logikus vagy gyönyörű. Fedezzük fel. Miért?

 • Továbbadja, megtanulja és kisugározza a környezetének, majd később konkrétan is megfogalmazza és átadja, ahol csak tudja. Minden lépésében benne lesz, még ha nem is tudja. Tudatlanul, ösztönösen alkalmazza.
 • Jövő biztosítása egy valódi értékrenddel. 
 • A minták és szeretetnyelv fontosak, te is visszakapod majd.
 • Megtanulja, hogy fontos kimutatni az érzéseket.
 • Tudatossá válik önmagával kapcsolatban, a világban, a jóban és a jövőben.

Botos Viktória (18 éves)

Kiemelt kép innen.